VIŠI STUPANJ OPASNOSTI

TERORISTIČKA UZBUNA U SKANDINAVIJI Švedska: 'Dobili smo konkretne informacije i zaključili da je prijetnja od napada visoka'

 AFP

Švedska obavještajna služba podigla je u srijedu stupanj ugroženosti od terorističkih napada i sada je on 'visok', što je četvrta od pet mogućih razina opasnosti.

'Jedan od razloga za podizanje stupnja su konkretne informacije koje smo primili na temelju kojih smo zaključili da moramo raditi u skladu s okvirom za borbu protiv terorizma', objavila je tamošnja sigurnosna služba Säpo u priopćenju, koje dolazi samo dan nakon što su u medije procurile prijetnje napadima na švedskog premijera, vladu i parlament.

Glasnogovornik službe Fredrik Milder kazao je tom prilikom kako je prijetnja poslana e-mailom djelatnicima obavještajne službe, a kako je i 'mnogo drugih' primilo slične poruke. U mailu je pisalo kako će napad biti izveden u utorak. Druge detalje nije otkrio.

Šef sigurnosti švedskog Parlamenta Lennart Gustafsson potvrdio je da su primili prijeteće e-mailove, ali također nije htio otkrivati više detalja.

Više informacija o podizanju stupnja prijetnje moglo bi biti objelodanjeno na konferenciji za novinare Säpoa, koja je najavljena za srijedu navečer.

U međuvremenu je agencija AFP objavila kako su u srijedu poslijepodne švedske službe pokrenule potragu za jednim sumnjivcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:22