RAZOTKRIVENO

TEORIJE UROTA KOJE SU UZDRMALE SVIJET Ubojstva moćnika nisu obične teorije, ona su prave zavjere

Političari i zvijezde mete su ubojica već stoljećima. No je li riječ o osamljenim luđacima ili iza njih stoji cijela uroćena mašinerija koja želi ostvariti viši cilj?
 Screenshot

Ubojstva su tisućljećima bila idealna riješenja za političke i kraljevske poretke. Smjenjivali su se senatori, carevi i njihova djeca ili se rješavalo političara koji su prijetili uhodanoj igri. U prvom nastavku velikog i ekskluzivnog feljtona o teorijama zavjere, bavimo se misterioznim ubojstvima - od ubojstva Franje Ferdinanda koje je pokrenulo Prvi Svjetski rat, preko još uvijek nerazrješenog ubojstva John F. Kennedya, do misterioznih i neobjašnjivih pokušaja da se ubije Bill Clintona. U ovom i idućim nastavcima, Jutarnji list će razotkriti desetke teorija zavjera koji su dosad bile potpuno nepoznate.

1914. FRANJO FERDINAND

Atentat u kojemu je, 28. lipnja 1914. godine u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini pod austrijskom okupacijom, Gavrilo Princip ubio nadvojvodu Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, vojvotkinju od Hohenburga, bio je iskra koja je zapalila Prvi svjetski rat.

Franjo Ferdinand naslijedio je prijestolje od svog ekstravagantnog rođaka, princa Rudolfa, koji je navodno nasmrt prebio svoju ljubavnicu, a potom počinio samoubojstvo.

Teorija zavjere: Neosporna je činjenica da su atentat na Franju Ferdinanda organizirali pripadnici “Mlade Bosne” i zloglasna kriminalno-politička organizacija Crna ruka.

Dokazi: Gomila koja je za nadvojvodina posjeta u srpnju 1914. godine preplavila sarajevske ulice bila je odličan paravan za šestoricu srpskih atentatora, pripadnika omladinske revolucionarne organizacije “Mlada Bosna”, izdanka srpske nacionalističke mafije zvane Crna ruka. Dečke iz “Mlade Bosne” Crna je ruka opremila pištoljima, bombama i kapsulama cijanida kako ih ne bi uhvatili žive.

Čim je ispaljen fatalni hitac, pokrenula se mašinerija tradicionalnih sporazuma i saveza, sve to u kombinaciji s eksplozivnom političkom situacijom na Balkanu. Armije su se mobilizirale kao po voznom redu. Prvo u Europi, a zatim su se i Japan i Amerika pridružili svjetkosm ratu

Presuda: Princip nije imao pojma o potencijalnim posljedicama svojega čina. Kada su isplivale njegove veze sa Srbijom, to je bilo sve što je Austriji trebalo da toj zemlji objavi rat. Širenje sukoba bilo je neizbježno, a slijed događaja nitko nije mogao spriječiti.

1961. FIDEL CASTRO

Zavjere čiji je cilj bila smrt Fidela Alejandra Castra Ruza započele su praktično istoga časa kada su Castro i njegov revolucionarni pokret, 26. srpnja 1959. godine, srušili vladu Fulgencia Batiste.

Teorija zavjere: Vlada Sjedinjenih Država, kubanski emigranti koji su s Batistom prebjegli u SAD te mafija, koja je imala velike udjele u havanskim kockarnicama, bili su akteri raznoraznih zavjera s ciljem svrgavanja Fidela Castra. Planovi su se kretali u rasponu od smrtonosnih do bizarnih. CIA i mafija, u sprezi s kojekakvim protukastrovskim i protukomunističkim skupinama, opetovano su ali neuspješno pokušavale poniziti, a potom i ubiti Castra.

Dokazi:Prvotne ideje bile su neubojite i ciljale su na to da se Castra izloži podsmijehu, a ne da ga se ubije. Evo jedne: za jednog od Castrovih radijskih govora, zrak u radijskoj postaji trebalo je kontaminirati aerosolom dietilamida lizerginske kiseline (LSD-a) kako bi Castro počeo lupetati gluposti. Druga je ciljala na uništenje Castrova imidža: Castra je valjalo naprašiti depilacijskim sredstvom talijem kako bi mu ispala brada.

Prvi je plan za Castrovo ubojstvo predviđao trovanje njegova zaštitnog znaka - cigara - botoksom, žestokim otrovom koji izaziva smrt nekoliko sati po unošenju u organizam. Zadatak je trebao obaviti niži činovnik Juan Orta, no Ortu su otpustili iz državne službe i on je pobjegao na Floridu prije nego što je mogao obaviti zadaću.

Od tog trenutka zavjere postaju uistinu čudnovate. CIA je znala da Castro voli roniti, pa je za njega priredila posebno ronilačko odijelo kontaminirano gljivicama koje izazivaju kroničnu kožnu bolest te opremu za ronjenje zaraženu bacilom tuberkuloze. Najbliže uspjehu bila je zavjerenička skupina koja je pripremala snajperski napad na Castra. Rolando Cubela organizirao je tročlani tim snajperista koji su Castra trebali ubiti za njegova posjeta Sveučilištu u Havani. Plan je propao kada ih je Castrovo osiguranje uhvatilo na djelu.U listopadu 1963. godine John F. Kennedy obustavio je sve planove čiji je cilj bio “ukokati Bradatog”. Međutim, samo nekoliko dana poslije i sâm je Kennedy bio mrtav, te je CIA nastavila po starom. Njezin sljedeći plan bio je ubiti Castra eksplozivom podmetnutim u morsku školjku (Izvješće glavnog inspektora CIA-e, str. 77) Kao i svi planovi poslije, i ovaj se izjalovio.

Presuda:Podaci koje je iznio direktor CIA-e William Colby, u Izvješću glavnog inspektora o planovima za atentat na Fidela Castra, ostavljaju malo dvojbi o tomu jesu li se svi ti navodni pokušaji atentata na Castra uistinu zbili.

1962. MARILYN MONROE

Marilyn Monroe, rođena kao Norma Jean Mortensen, bila je blistava zvijezda. Međutim, pred kraj karijere prepustila se alkoholu i barbituratima te postala hirovita i nepouzdana.

Petog kolovoza 1962. godine njezina domaćica Eunice Murray pronašla ju je mrtvu. Njezina se smrt mogla pripisati nezgodi ili samoubojstvu da nije bila ljubavnica predsjednika Johna F. Kennedyja, a navodno i njegova brata Roberta. Povezanost s Kennedyjevima bila je dovoljna da generira obilje teorija zavjere. Najčešća je ona po kojoj je netko od Kennedyjevih ljudi ubio Marilyn jer je prijetila da će vezu iznijeti u javnost.

Dokazi: Kontradikcije u nalazima obdukcije, praznine u vremenskom slijedu događaja u noći kada je umrla, nestanak njezina dnevnika i popisa telefonskih poziva. Plamen zavjere dodatno je raspirio njezin frizer Sidney Guilaroff, koji je tvrdio da je Marilyn znala mnogo “opasnih tajni o Kennedyjevima” i bila ih je spremna otkriti5.

1963. JOHN F. KENNEDY

Atentat na predsjednika Kennedyja najveća je američka zavjera i neiscrpna preokupacija teoretičara.

Psiholozi da je postojanje mnoštva teorija zavjere posljedica masovnog nemirenja s činjenicom da nekoga moćnog i karizmatičnog poput Johna Kennedyja može ušutkati netko beznačajan poput Leeja Oswalda. S druge strane, postoji i ozbiljna mogućnost da je ubojstvo dio prikrivenog državnog udara.

Ubojstvo Kennedyja isprva je bilo tek tragedija koja je odjeknula svijetom. A onda je, 24. studenoga u 11.21, pred očima milijuna televizijskih gledatelja, čovjek osumnjičen za atentat - identificiran kao Lee Harvey Oswald - iz sjedišta policije grada Dallasa krenuo na put u okružni zatvor. Jack Leon Ruby, vlasnik dalaskog noćnog kluba, pritrčao je Oswaldu i upucao ga. Poslije je priopćeno da je Oswald umro na putu do bolnice Parkland. Lee Harvey Oswald, bivši marinac koji je u jeku Hladnoga rata prebjegao u SSSR, u Sjedinjene se Države vratio očito (i začudno) bez ikakvih posljedica i značajnije istrage.

Premda se izjašnjavao kao marksist-lenjinist, Oswald je imao veze i među Castrovim protivnicima. Živio je u čudnovatoj zoni sumraka u kojoj su organizirani kriminal, politički ekstremisti i CIA funkcionirali kao saveznici. Što se tiče Jacka Rubyja, u njegov jeftini striptiz-bar Carousel često su zalazili pripadnici dalaske policije.

U mladosti se družio s Caponeovim mafijašima ga i još uvijek je imao veza u mafiji.

Između 20 i 40 osoba povezanih s Kennedyjevim ubojstvom umrlo je pod nerazjašnjenim okolnostima.

Teorija zavjere: Odbacimo li doista uvrnute teorije poput one po kojoj je J. F. K. žrtva izvanzemaljaca koji putuju kroz vrijeme, za cijeli misterij, općenito govoreći, postoje tri moguća rješenja:

Prvo, J. F. K.-a je uistinu ubio Lee Harvey Oswald, kao što je utvrdila Warrenova komisija.Drugo, J. F. K.-a je ubila mafija kao odmazdu za “križarski” pohod na organizirani kriminal.

Treće, J. F. K.-a je ubila koalicija desničarskih elemenata u CIA-i, antikastrovskih Kubanaca i mafijaških bossova. Ubojstvo je organizirala CIA, vojnom preciznošću, triangulacijom tri snajpera - jednog u skladištu knjiga, drugog na travnatom humku na Dealy Plazi i trećeg na nekoj drugoj zgradi. Mafija je trebala počistiti tragove.

1980. JOHN LENNON

Ako u tragediji atentata na kraljeve, predsjednike i političare ima nekakve logike, ubojstvo Johna Lennona, pjevača, skladatelja i Beatlea, činilo se naprosto besmisleno.

Premda nikada nije dao lucidno objašnjenje za ubojstvo, osim onoga da je Lennon “lažnjak”, Chapman je proglašen sposobnim za suđenje. Teoretičari zavjere tvrde da je Chapman samo naizgled iracionalan i da je “mandžurski kandidat” (ubojica programiran da ubije na posthipnotičku zapovijed). Kao dokaz se navodila Chapmanova povezanost s vjerskom organizacijom World Vision, iza koje se navodno krije CIA.

1992. BILL CLINTON

Operacija Mount Rushmore kodirani je naziv za navodnu i nevjerojatnu zavjeru čiji je cilj bio ubiti Williama Jeffersona Clintona. Atentat se trebao dogoditi za njegova izbornog posjeta San Franciscu 1992. godine. Spomenute, naizgled vrlo maštovite navode iznio je pisac Rodney Stich.

Teorija zavjere: Atentat na Clintona u stilu onoga na J. F. K.-a naručile su različite interesne skupine koje su željele drugi mandat za Georgea H. W. Busha. U zavjeri su navodno sudjelovali dužnosnici CIA-e, Ured mornaričke obavještajne službe (ONI), Republikanska stranka i izraelska obavještajna služba Mossad. Cijelu je operaciju navodno financirao tajanstveni čovjek po imenu Chan Wang.

Dokazi:Većina podataka iz Stichove knjige Varanje Amerike potječe iz dvaju izvora. I jedan i drugi pripadali su obavještajnoj zajednici i oba su, neovisno jedan o drugome, otkrili iste pojedinosti. Plan je bio ubiti Clintona snajperom prilikom ulaska u hotel, no u posljednji tren su konspiratori saznali da su informacije o njihovom planu procurile i akcija je opozvana.

Dokazi:Budući da je atentat opozvan, priču je praktično nemoguće dokazati.

1994. KURT COBAIN

Glazbenik Kurt Cobain, navodno se ubio sačmaricom, petog travnja 1994. godine. Ipak, glasine o njegovu ubojstvu ne jenjavaju. Neke se činjenice naizgled ne poklapaju sa službenim nalazom smrti - samoubojstvom.

Tvrdi se da na fatalnoj sačmarici kojom se Cobain navodno ubio nije bilo raspoznatljivih otisaka prstiju. Nije ih bilo ni na olovci kojom je napisao svoje “oproštajno pismo”, niti na kutiji s mecima kojima je sačmarica nabijena. Tvrdilo se da je Cobain umro od trostruke smrtonosne doze heroina u krvi. Posljednja navodna anomalija jest činjenica da je Cobainova kreditna kartica uporabljena tijekom razdoblja od njegove smrti do pronalaska njegova tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 00:45