UTVRDA U TURSKOJ

TAMNICA U KOJOJ JE ODRASTAO DRAKULA Arheolozi potvrdili gdje je Vlad III. naučio nabijati na kolac

 panoramio.com

Tijekom restauracije zamka u Tokatu u sjevernoj Turskoj arheolozi su pronašli tamnicu u kojoj je u prvoj polovici 15. stoljeća bio zatvoren vlaški knez Vlad III, u narodu poznat kao Drakula.

- Zamak je u potpunosti okružen skrivenim prolazima. Vrlo je misteriozan - izjavio je arheolog Ibrahim Cetin.

Ispod samog zamka restauratori su pronašli dvije tamnice, a Cetin kaže kako je teško utvrditi u kojoj je točno boravio Drakula, ali tvrdi da je siguran da je bio u jednoj od njih.

Ukoliko bi se pronašao dodatan dokaz koji bi potkrijepio ove tvrdnje otkriće bi bilo još značajnije. Naime, boravak u tamnici je znatno utjecao na tada mladog kneza koji će kasnije izrasti u Vlada Nabijača, nadimak koji je dobio jer je svoje protivnike nabijao na kolac.

Drakulin se otac, inače, 1443. obratio Turcima za pomoć kako bi vratio prijestolje u svoje ruke nakon što su ga svrgnuli Mađari.

Kako bi osigurao njegovu vjernost, tadašnji sultan je uzeo za taoce njegova dva najmlađa sina, Vlada III i Radu. U to vrijeme je Tokat bio jedan od najrazvijenijih gradova u regiji, a zamak u kojem je Drakula boravio je bio smješten na središnjem trgu.

Prema povijesnim izvorima tamo su se prema Vladu i njegovom bratu dobro odnosili te su stekli dobro obrazovanje.

Međutim, neki navode da je Vlad zbog svoje tvrdoglavosti bio fizički zlostavljan, kao i to da je u to vrijeme također prvi put svjedočio nabijanju zatvorenika na kolac.

Kasnije, kada je stekao prijestolje, Vlad III je nakon povlačenja iz bitke protiv Turaka nabio na kolac i javno izložio 20 tisuća zarobljenika kod grada Targoviste u Rumunjskoj.

Kada su turske postrojbe vidjele ovaj prizor povukle su se u Konstatinopol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 13:50