PROCURILI DOKUMENTI

Tajni projekt Rusije i Kine izazvao paniku: Ukrajina gubi jedinu prednost koju je imala na vojnom polju!

Glasnogovornik NATO-a je poručio kako su ‘ova izvješća duboko zabrinjavajuća i saveznici se savjetuju o ovom pitanju‘

Xi Jinping i Vladimir Putin

 /Sergey Guneev/sputnik/profimedia/sergey Guneev/sputnik/profimedia

Rusija je uspostavila program u Kini za razvoj i proizvodnju dronova dugog dometa koje će koristiti u ratu protiv Ukrajine, tvrde dva izvora iz europske obavještajne agencije, a Reuters je te dokumente dobio na uvid.

Dronovi su, prema tvrdnjama brojnih analitičara, jedina prednost Ukrajine na vojnom polju, obzirom da ne može parirati Rusiji niti u ljudstvu, niti u drugom naoružanju.

IEMZ Kupol, podružnica ruske državne kompanije za proizvodnju oružja Almaz-Antey, razvila je i testirala novi model bespilotne letjelice pod nazivom Garpiya-3 (G3) u Kini uz pomoć lokalnih stručnjaka, tvrdi se u jednom od dokumenata, prema izvješću koje je Kupol ranije ove godine poslao ruskom ministarstvu obrane u kojem opisuje svoj rad.

Kupol je u naknadnom ažuriranju rekao ministarstvu obrane da je u tvornici u Kini uspio proizvesti bespilotne letjelice, uključujući G3, kako bi oružje moglo biti raspoređeno u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, izrazu koji Moskva koristi za rat s Ukrajinom.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je Reutersu da nije upoznato s takvim projektom, dodajući da Peking ima stroge mjere kontrole izvoza dronova.

Prijenosi oružanih sustava

Fabian Hinz, znanstveni suradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije, obrambenom think-tanku sa sjedištem u Londonu, rekao je da bi isporuka bespilotnih letjelica iz Kine Rusiji, ako se potvrdi, značila veliki problem za Ukrajince.

"Ako pogledate što je Kina do sada isporučila, uglavnom je to bila roba dvostruke namjene - bile su to komponente, podkomponente, koje bi se mogle koristiti u sustavima oružja", rekao je za Reuters. "Ovo je ono što je do sada prijavljeno. Ali ono što zapravo nismo vidjeli, barem u otvorenom izvoru, su dokumentirani prijenosi cijelih oružanih sustava."

image

Vladimir Putin na vojnoj vježbi kineske i ruske vojske

Russian Presidential Press And I/Anadolu Via Afp

Ipak, Samuel Bendett, pomoćni viši suradnik u Centru za novu američku sigurnost, think tanku sa sjedištem u Washingtonu, rekao je da nije siguran da bi Peking riskirao međunarodne sankcije zbog pomaganja moskovskom ratnom stroju. Bendett smatra kako je potrebno više informacija da bi se utvrdilo da je Kina domaćin proizvodnje ruskih vojnih dronova.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće izjavilo je da je duboko zabrinuto Reutersovim izvješćem o programu bespilotnih letjelica, za koje kaže da se čini kao primjer kineske tvrtke koja pruža pomoć ruskoj tvrtki pod sankcijama SAD-a.

Bijela kuća nije vidjela ništa što bi upućivalo na to da je kineska vlada bila svjesna uključenih transakcija, ali Kina ima odgovornost osigurati da tvrtke ne pružaju pomoć Rusiji za korištenje od strane njezine vojske, dodao je glasnogovornik.

Upitan o Reutersovom izvješću, glasnogovornik NATO-a je kratko poručio kako su "ova izvješća duboko zabrinjavajuća i saveznici se savjetuju o ovom pitanju."

"Kineska vlada ima odgovornost osigurati da njezine tvrtke ne pružaju pomoć Rusiji", dodao je glasnogovornik Farah Dakhlallah. "Kina ne može nastaviti raspirivati ​​najveći sukob u Europi od Drugog svjetskog rata, a da to ne utječe na njezine interese i ugled."

Prvi konkretan dokaz

G3 može prijeći oko 2000 kilometara s nosivošću od 50 kilograma, prema izvješćima ruskog ministarstva obrane iz Kupola, koji je stavljen pod sankcije SAD-a u prosincu 2023. Uzorci G3 i neki ostali modeli bespilotnih letjelica proizvedeni u Kini isporučeni su Kupolu u Rusiji na daljnje testiranje, ponovno uz sudjelovanje kineskih stručnjaka, tvrdi se u dokumentima.

Kupol je preuzeo isporuku sedam vojnih bespilotnih letjelica proizvedenih u Kini, uključujući dva G3, u svom sjedištu u ruskom gradu Iževsku, prema dva odvojena dokumenta koja je pregledao Reuters, a to su fakture koje je Kupolu ljetos poslala ruska tvrtka za koja su dva europska obavještajna izvora rekla da služi kao posrednik s kineskim dobavljačima. Fakture, od kojih jedna zahtijeva plaćanje u kineskim juanima, ne navode datume isporuke niti identificiraju dobavljače u Kini.

image

Xi Jinping i Vladimir Putin

/Sergey Guneev/sputnik/profimedia/sergey Guneev/sputnik/profimedia

Dva obavještajna izvora rekla su da je isporuka uzoraka bespilotnih letjelica Kupolu prvi konkretan dokaz koji je njihova agencija pronašla da su bespilotne letjelice proizvedene u Kini isporučene Rusiji od početka rata u Ukrajini u veljači 2022.

David Albright, bivši inspektor UN-a za oružje koji je na čelu istraživačke skupine Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost i koji je istraživao kinesko-rusku suradnju u proizvodnji bespilotnih letjelica, rekao je za Reuters da bi Kupol mogao zaobići zapadne sankcije Rusiji postavljanjem proizvodnog pogona u Kini gdje ima pristup naprednim čipovima.

G3 je nadograđena verzija bespilotne letjelice Garpiya-A1, prema izvješćima Kupola poslanim ministarstvu obrane. Redizajnirali su ga kineski stručnjaci radeći prema nacrtima Garpiya-A1.

Uspostava centra za istraživanje i proizvodnju dronova

Iz Kupola su poručili da će u roku od osam mjeseci projekt u Kini biti spreman za proizvodnju REM 1 napadačke bespilotne letjelice kineskog dizajna nosivosti 400 kilograma. Dva europska obavještajna izvora rekla su da bi ovaj sustav bio sličan američkom dronu Reaper.

Drugi izvori otkrili su da je druga ruska obrambena tvrtka TSK Vektor djelovala kao posrednik između Kupola i kineskih dobavljača u projektu. Tvrde da su ruske tvrtke surađivale s kineskom tvrtkom Redlepus TSK Vector Industrial sa sjedištem u Shenzhenu, ne navodeći Redlepusovu ulogu.

Zasebni dokument koji je pregledao Reuters otkriva planove koji uključuju Kupol, TSK Vektor i Redlepus za uspostavu zajedničkog rusko-kineskog centra za istraživanje i proizvodnju bespilotnih letjelica u posebnoj gospodarskoj zoni Kashgar u kineskoj pokrajini Xinjiang.

"Napredna baza za istraživanje i proizvodnju bespilotnih letjelica" od 80 hektara mogla bi proizvoditi 800 dronova godišnje, stoji u dokumentu. Nije naveden vremenski okvir kada će biti operativan.

Prošlog je tjedna ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je njegova vojska dobila oko 140.000 bespilotnih letjelica 2023. i da Moskva planira udeseterostručiti taj broj ove godine.

"Tko brže reagira na zahtjeve na bojnom polju, pobjeđuje", zaključio je Putin na sastanku u Sankt Peterburgu o proizvodnji dronova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 12:59