NAJOPASNIJI TERORISTI

TAJNA USPJEHA ISLAMSKE DRŽAVE Bogatstvom koje su skupili terorom neprekidno šire broj svojih saveznika

IS je vjerojatno najbogatija teroristička organizacija u povijesti i sklona je dijeliti sa svojim vazalima
(FILES) In this photogaph taken on July 18, 2014, Kashmiri demonstrators hold up a flag of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) during a demonstration against Israeli military operations in Gaza, in downtown Srinagar. Al-Qaeda launched a new branch to "wage jihad" in South Asia as it sought September 4, 2014 to invigorate its waning Islamist extremist movement, but experts said it would struggle to gain traction with India's Muslims. Al-Qaeda once attracted jihadists from around the world to training camps on the Afghan-Pakistan border, but has seen its global influence eclipsed by the Islamic State (IS) jihadist group fighting in Iraq and Syria. AFP PHOTO/Tauseef MUSTAFA/FILES
 TAUSEEF MUSTAFA/AFP

Takozvana Islamska država, koja nema ali baš nikavog prava, kako navode ugledni islamski učenjaci, da koristi ime te religije, na svjetsku je scenu stupila pod tim imenom prije svega godinu dana. I odmah postala najstrašnija teroristička organizacija na svijetu. Toliko strašna da je u drugi plan u potpunosti bacila dotad neprikosnovenog neprijatelja zapada, al-Qa’idu, odgovornu za niz napada, od 11. 9. 2001. u SAD-u, preko Madrida, Londona, Balija...

Slomljena al-Qa’ida

No, kako je stisak zapadnih snaga oko vodstva al-Qa’ide u Afganistanu i Pakistanu jačao - pa je i tadašnji čelnik Osama bin Laden morao pobjeći u sigurnost pakistanskih tajnih službi - tako je odlučeno da se krene s formiranje više-manje neovisnih franšiza koje će se samo držati osnovnih postulata ove terorističke organizacije. Pa je nastala Al-Qa’ida na Arapskom poluotoku, jedno vrijeme najopasnije, sve dok Amerikanci nisu bespilotnim letjelicama ubili njihovog lidera Anwara al-Avlakija. Druga je pak franšiza nastala na prostoru sjeverne Afrike, kao al-Qa’ida u Magrebu.

Iako se tzv. IS odvojio od al-Qa’ide, nezadovoljan njihovim stavom u nizu pitanja - jedno od ključnih je što je IS odlučio formirati kalifat pa onda iz njega širiti svoje djelovanje, s čime se al-Qa’ida nije slagala - ipak je od te skupine baštinio niz modela funkcioniranja.

Samozvani kalif

Jedan od njih je poticanje pojedinaca na Zapadu da se upuštaju u terorističke napade koji bi trebali izazvati što veći broj žrtava, dakle djelovanje “vuka samotnjaka” - takav smo slučaj vidjeli u nedavnim napadima u Francuskoj. Drugi je pak korak bio na liniji al-Qa’ide, ali bitno redefiniran.

Naime, samozvani kalif Abu Bakr al-Bagdadi je prvo proglasio kalifat, a zatim je pozvao sve, dakle sve sunitske (šijiti za njih nisu ljudi, oni su krvni neprijatelji) terorističke organizacije da im prisegnu na vjernost i poslušnost, preciznije da priznaju kalifa kao svog vrhovnika.

Iako je u početku bilo određenog opiranja ubrzo je taj postupak krenuo pa su brojne terorističke skupine, koje su do tada bile i u sukobu s al-Qa’idom, počele prihvaćati poslušnost kalifu.

Razloga je za to više, a jedan od ključnih je u tome što je tzv. IS vjerojatno najbogatija teroristička organizacija u povijesti i sklona je dio tog svog blaga podijeliti sa svojim vazalima. Osim toga, IS je apsolutno vojno najbolje organizirana teroristička organizacija - temelj čine raspušteni vojnici iz iračke vojske u doba Sadama Huseina - koja dakle može svojim podanicima pružiti i niz vojnih savjeta, uputiti ih u strategiju, modele djelovanja, obučiti borce i, što je posebno važno, kao odvjetak tzv. IS-a učiniti ih primamljivima onima koji se planiraju uključiti u terorizam. Stoga je i Sinajska pokrajina (ili vilajet) odlučila u studenom prošle godine postati vazalom kalifovim. Do tada su njihove akcije bile ograničenog djelovanja da bi vrlo brzo nakn toga, već početkom ovog ljeta, bili sposobni izvesti istovremeni napad na 15 ciljeva egipatske vojske.

Slično je postupio i Boko Haram, koji je pod snažnim udarom nigerijske vojske, a IS se na svaki način pokušava infiltrirati i u Afganistan, Pakistan. Kina čak tvrdi da su i Ujguri sve bliži IS-u, a o vezama s Čečenima ne treba ni govoriti. Taj plimni val traje i bit će ga teško zaustaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:49