TAMAN PRED IZBORE

Tajming nije slučajan, vrijeme curi, a ovaj bauk nemilosrdno proganja elitu na vlasti diljem Europe!

Zbog rata u Gazi na izborima za EU najviše će izgubiti stranke desnice i centra

Rima Hassan (Nepokorena Francuska) postala je ikona francuske ljevice u vrlo kratko vrijeme zahvaljujući žestokim istupima u obranu palestinske države

 Joel Saget/afp/profimedia/Joel Saget/afp/profimedia

Diljem Europske unije sve je više zemalja u kojima stranke traže da njihove vlade slijede primjer Norveške, Španjolske, Irske i Slovenije i priznaju Palestinu kao neovisnu državu. U Italiji su inicijativu nedavno podržali Pokret pet zvjezdica, Demokratska stranka i Zeleno-lijeva alijansa. "Preuzmite odgovornost", poručio je premijerki Giorgiji Meloni zamjenik šefa progresivno-populističkih Zvjezdica predstavljajući prijedlog o priznanju Palestine prema granicama iz 1967. godine.

U Francuskoj je u središtu borbe za priznanje Palestine krajnja lijeva stranka Nepokorena Francuska. Glasnoćom po tom pitanju osvojila je simpatije muslimanskih i radikalnih lijevih birača. Jedan njezin zastupnik nedavno je suspendiran na dva tjedna jer je u parlament došao s palestinskom zastavom. I tamo je, kao i u Španjolskoj, palestinsko pitanje u središtu političkih debata.

image

Prosvjed ‘Stop genocidu u Gazi‘ ispred zgrade izraelskog veleposlanstva u Zagrebu

Ronald Gorsic/CROPIX

Tajming uoči europskih izbora vjerojatno nije slučajan. Naime, europski političari lijeve orijentacije suočavaju se s istim problemom kao i njihovi kolege s druge strane Atlantika gdje se već naveliko razglaba o tome hoće li i koliko u tamošnjoj predsjedničkoj utrci presuditi propalestinski birači. Nepokorena Francuska (LFI), koja osim priznanja traži da se Izraelu uvede embargo na oružje i da mu se nametnu sankcije ima podršku gotovo polovice muslimanskih birača u Francuskoj.

image

Rima Hassan (Nepokorena Francuska)

Joel Saget/afp/profimedia/Joel Saget/afp/profimedia

I francuska Socijalistička stranka pridružila se pozivima na priznanje palestinske države, ali je za razliku od LFI-ja osudila članove Hamasa kao teroriste.

image
Spencer Platt/Getty Images Via Afp
image

Propalestinski prosvjedi u Velikoj Britaniji

Monica Wells/alamy/alamy/profimedia/Monica Wells/alamy/alamy/profimedia

​Emmanuel Macron, francuski centristički predsjednik, poput većine umjerenih političara drži se one da "još nije vrijeme", čime se distancirao od inicijative Madrida, Dublina i Osla koji su odlučili uzeti stvari u svoje ruke i priznali Palestinu kao državu. Slično je, braneći odluku da ne idu tim putem, izjavio i Antonio Tajani, talijanski šef diplomacije i član stranke Forza Italia. U svojoj izjavi Tajani je sažeo generalni stav europskih političara koji se ne slažu s idejom priznanja.

"Takav potez neće pomoći Gazi", rekao je Tajani.

"Prvo se Izrael i Palestina moraju međusobno priznati", rekao je i kritizirao ljevičarsku opoziciju da to pitanje koristi kao instrument za propagandu.

image
Darko Tomas/CROPIX

Tradicionalne njemačke lijeve stranke zbog povijesnih razloga uglavnom nisu javno stale na palestinsku stranu. Zbog toga je uočen trend pada podrške Zelenima i socijaldemokratima koji čine vladajuću koaliciju, piše Reuters. Glasove propalestinskih birača privukle su tzv. startup stranke, među kojima se ističu ljevičarska Mera25, ali i društveno konzervativne skupine poput DAVA-e (bliske turskim biračima) i Alijanse Sahra Wagenknecht (BSW), koja je izdanak stranke Die Linke, piše ta agencija.

Analitičari najavljuju da će zbog rata u Gazi na predstojećim izborima za Europski parlament najviše izgubiti mainstream stranke. Podrška strankama desnog centra već je erodirala i birači su se okrenuli krajnjoj desnici koja na izborima očekuje odlične rezultate. Međutim, slično vrijedi i za lijevu stranu političkog spektra. Trend je vidljiv ne samo u muslimanskim zajednicama u Europi, nego i među lijevim biračima koji ističu da je rat u Gazi razotkrio licemjerje i dvostruke standarde europske politike prema stradanju civila.

"Rast radikalnih desnih i lijevih stranaka promijenit će politički krajolik i pomaknuti ravnotežu moći nekolicine stranaka", rekla je Reutersu Samira Azabar, sociologinja na Sveučilištu Radboud u Nizozemskoj. Prema Azabar, izlaznost će biti ključ. Naime, manjine slabije izlaze na birališta pa je i manji njihov utjecaj na rezultate. Međutim, emocionalno zapaljivo pitanje Gaze moglo bi biti snažan motivator ovaj put.

Trend je prepoznala Nepokorena Francuska. Odvjetnica Rima Hassan, 32-godišnja Palestinka odrasla u Francuskoj, na listi je te francuske stranke za Europski parlament. Hassan je vrlo aktivna na propalestinskim prosvjedima u Francuskoj.

image

Propalestinski prosvjedi u Francuskoj

Zakaria Abdelkafi/Afp

Ujedinjenu Kraljevinu Bruxelles se više ne tiče, ali je 4. srpnja čekaju nacionalni izbori. Laburistički lider Keir Starmer proučio je da bi u slučaju pobjede priznao palestinsku državu, ali je izjavu ublažio navodeći da je potrebno izabrati pravi trenutak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 12:41