MURDOCHOV LIST PRIZNAO KRIVNJU ZA PRISLUŠKIVANJE

Tabloid se ispričava, odštete se penju do čak 40 milijuna funti

Skandal se događa u nezgodno vrijeme za News International jer se ovih dana čeka odluka hoće li mu se dopustiti kupnja preostalog udjela televizijske mreže BSkyB
 AFP

LONDON - Priča o hakiranju telefona, nezakonitoj praksi koju je koristio britanski tabloid News of the World, ovoga je vikenda dobila novi aspekt.

Naime, prvi put nakon četiri godine, otkad je pokrenuta istraga o prisluškivanju govorne pošte javnih osoba u Britaniji, News of the World priznao je krivnju i najavio da će izdvojiti poseban budžet za nagodbe sa žrtvama prisluškivanja.

Budžet za nagodbu

“Ovime se javno i bez zadrške ispričavamo svim takvim pojedincima. To je bilo i jest neprihvatljivo”, objavljeno je na stranicama tabloida. Međutim, takvih bi “pojedinaca” moglo biti više nego što se očekivalo. Odvjetnici koji rade na slučaju upozorili su da je riječ o ugrožavanju privatnosti ne samo onih kojima je telefon bio hakiran nego i onih koji su ostavljali poruke na govornoj pošti.

Moglo bi se raditi o ukupno 7000 osoba, što bi News of the World moglo koštati i do 40 milijuna funti, dvostruko više od onoga što je navodno izdvojio kao budžet za nagodbu.

Kako istraga gotovo svakodnevno pronalazi nove dokaze, a broj onih koji sumnjaju da su bili prisluškivani raste, čini se da će medijski skandal desetljeća potrajati. News of the World, kao i ugledni The Times, The Sunday Times te najprodavanije britanske dnevne novine The Sun, u vlasništvu je kompanije News International, britanskog ogranka medijskog carstva News Corporation Ruperta Murdocha.

Rat protiv Murdocha

Stoga ne čudi da Britanci osjećaju nelagodu zbog činjenice da 80-godišnji Australac ima neupitnu prevlast na britanskoj medijskoj sceni. The Independent piše da se priči o hakiranju telefona dalo više značaja u novinama koji nisu u vlasništvu News Internationala.

Pritom je najoštriji The Guardian koji se godinama suprotstavlja Murdochu. Međutim, postoji bojazan da je borba za etičnost u britanskom novinarstvu postala rat protiv Murdocha. “Čini mi se da Guardianova kampanja nije motivirana brigom za etičnost u medijima nego pokušajem ugrožavanja Murdocha zbog komercijalnih razloga i slabljenja Camerona i koalicijske vlade”, komentirao je medijski kritičar Donald Trelford.

Zeleno svjetlo

Skandal se događa u nezgodno vrijeme za News International. Ovih dana, naime, treba biti odlučeno hoće li se kompaniji dopustiti kupnja preostalog udjela televizijske mreže BSkyB. Unatoč protivljenju medija i javnosti, čini se da je ministar kulture Jeremy Hunt odlučio Murdochu dati zeleno svjetlo za spornu akviziciju. No, ta bi odluka sada mogla biti ugrožena.

U međuvremenu se nastavlja istraga koju je, nakon što se pokazala neefikasnost Metropolitan Police u cijelom slučaju, preuzeo Scotland Yard.

Uhićenja i ostavke

Za sada su uhapšena tri zaposlenika tabloida. Prvi među njima, Clive Goodman, uhićen je 2007., a prošloga su tjedna uhićeni bivši pomoćnik urednika Ian Edmonson i jedan od glavnih reportera Neville Thurlbeck. Neki su, pak, bili prisiljeni napustiti visoke pozicije, poput Andya Haymana koji je iz Metropolitan Police prešao na novo radno mjesto u The Times.

Dva radna mjesta, glavnog urednika News of the Worlda i glasnogovornika premijera Davida Camerona, bio je prisiljen napustiti Andy Coulson , koji i dalje tvrdi da nije znao za prisluškivanje telefona. No, priznanje i isprika News of the Worlda pokazuju da prisluškivanje nije bilo prijestup samo nekoliko neetičnih novinara nego mnogo više od toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 02:36