DRŽAVNI UDAR

Svrgnuti nigerski predsjednik pozvao na pomoć u obnovi ustavnog poretka

Vojno preuzimanje vlasti osudila je međunarodna zajednica, uključujući EU, UN i SAD

Prosvjednici u Nigeru

 -/Afp

Svrgnuti čelnik Nigera zatražio je od SAD-a i “cijele međunarodne zajednice” da pomognu u “obnovi ustavnog poretka” nakon prošlotjednog državnog udara.

U svom komentaru objavljenom u Washington Postu svrgnuti predsjednik Mohamed Bazoum je naveo da piše “kao talac”.

image

Prosvjednici u Nigeru

Stanislas Poyet/Afp

Također je upozorio da bi regija mogla još više doći pod ruski utjecaj preko skupine Wagner koja djeluje u susjednim zemljama.

Zapadne države strahuju da bi Niger mogao pratiti primjer svojih susjeda u okretanju prema Rusiji kao savezniku, kao i da će to ojačati islamiste, a susjedne zemlje Nigeru iz Zapadne Afrike su zaprijetile vojnom intervencijom.

Vođe puča su u četvrtak objavili da povlače veleposlanike iz Francuske, SAD-a, Nigerije i Togoa.

Samo nekoliko sati ranije nigerski veleposlanik u SAD-u Kiari Liman-Tinguiri rekao je AFP-u da bi se hunta “trebala doći pameti” i shvatiti da “njihova stvar ne može uspjeti”.

image

Prosvjednici u Nigeru

-/Afp

Niger je veliki proizvođač uranija, goriva ključnog za nuklearnu energiju. Također, pod svrgnutim predsjednikom Bazoumom ta je zemlja bila jedan od ključnih saveznika Zapada s kojim je vodio borbu protiv islamista u Sahelu.

U tekstu za američki list Bazoum ističe da je “borba za zajedničke vrijednosti, pluralizam i poštivanje vladavine prava jedini put prema održivom napretku protiv siromaštva i terorizma”. Također tvrdi da su pučisti povezani s plaćenicima Wagnera koji imaju zlokoban utjecaj u Nigeru te da bi cijela regija Sahela mogla potpasti pod utjecaj Rusije.

No, stotine pobornika hunte u Nigeru u četvrtak su marširale ulicama prijestolnice Niameya, prosvjedujući protiv zapadnoafričkih sankcija, uzvikujući proruske slogane i mašući ruskim zastavama. Iako je vođa Wagnera pozdravio puč kao trijumf, SAD tvrdi da nema naznaka da je Wagner sudjelovao u svrgavanju Bazouma. Ruska je pak vlada pozvala na povratak na vlast svrgnutog predsjednika.

image

Prosvjednici u Nigeru

-/Afp

General Abdurahman Tiani, bivši vođa nigerske predsjedničke garde, prošlu je srijedu zatočio predsjednika Mohameda Bazouma u njegovoj rezidenciji, proglasivši se čelnikom države u sedmom puču u zapadnoj i središnjoj Africi od 2020. godine.

Vojno preuzimanje vlasti osudila je međunarodna zajednica, uključujući EU, UN i SAD. Predsjednik Bazouma prvi je demokratski izabrani predsjednik koji je naslijedio drugog u Nigeru. Niger je ključni dio afričke regije Sahel, područja koje muče džihadisti i opsjedaju vojni režimi. Posljednjih godina smatran je primjerom relativne stabilnosti, dok su njegovi susjedi Mali i Burkina Faso podlegli vojnim udarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:46