ODMAZDA BEZ MILOSTI

SVJEDOCI IZ SRCA KALIFATA 'U Raqqi nema struje i vode, zavladala je panika; ISIS 'Francuzi gađaju samo napuštene lokacije, nema nikakve štete!'

Francuski borbeni zrakoplovi započeli su najveće napade na Islamsku državu i njezin bastion u regiji Raqqa.
 Screenshot/Guardian

Dva dana nakon koordiniranih terorističkih napada u Parizu koji su odnijeli više od 130 života, francuski su borbeni zrakoplovi u sklopu do sada najvećih napada na prostoru Sirije udarili u utvrdu Islamske države u Raqqi, objavilo je francusko ministarstvo obrane, a prenosi Guardian.

'Napadi, u kojima je sudjelovalo 10 borbenih zrakoplova, a koji su bacili ukupno 20 bombi, pokrenuti su simultanim letovima iz Ujedinjenih arapskih emirata i Jordana', stoji u izjavi u kojoj također piše da se misija dogodila u nedjelju navečer.

U sklopu operacije koja izvedena u koordinaciji s američkim vojnim snagama pogođen je zapovjedni centar, centra za regrutiranje džihadista, skladište municije i kamp za obuku boraca. Mete koje su pogođene prethodno su identificirane putem izviđačkih letova, također stoji u izjavi.

Službenik ministarstva obrane rekao je za Associated Press da su udari na IS bili 'masivni' te da su dvije lokacije džihadista u Raqqi potpuno uništene. 'Prvu metu koja je pogođena i uništena Daesh (drugo ime za ISIS) je koristio kao zapovjedni centar, centar za regrutaciju i skladište za oružje i municiju. Druga meta korištena je kao kamp za obuku terorista', stoji u izjavi ministarstva.

























Aktivisti unutar regije Raqqa izvještavaju da su mete francuskih zračnih napada već poznate utvrde ISIS-a, uključujući i 'Diviziju 17', vojnu bazu na sjeveru grada koji je pod kontrolom džihadista od srpnja 2014. godine.

Osim tih ciljeva, Mirror prenosi da nepotvrđeni izvori iz Raqqe tvrde da su u bombaškim napadima pogođeni i muzej, bolnica peradarska farma i stadion.

















O napadima odmazde preko telefona su prethodno razgovarali francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drain i američki tajnik za obranu Ash Carter.

Nakon napada u Parizu, francuski je predsjednik François Hollande rekao da su teroristički napadi 'deklaracija rata' te da su 'organizirani i planirani izvana'. Dodao je da su napadači htjeli 'zastrašiti Francuze i ispuniti ih osjećajem strepnje' te je rekao da će francuska odmazda biti hitra i bez ustupaka.

'Vodit ćemo rat koji će biti bez milosti. Kada su teroristi sposobni izvršavati takve strahote moraju biti sigurni da se suočavaju s odlučnom Francuskom, ujedinjenom Francuskom, Francuskom koja stoji zajedno i koja ne dopušta da je se pomjeri, čak i danas kada smo beskonačno ožalošćeni'.

Odluka Francuske da uzvrati sa zračnim napadima bio je čin 'samoobrane', rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius na summitu G20 u Turskoj. 'Francuska je uvijek tvrdila da će, zbog toga što joj je Daesh prijetio i što ju je napao, reagirati unutar okvira samoobrane i to smo učinili', rekao je Fabius. 'Ne možemo dopustiti da Daesh djeluje bez odgovora'.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je da su teroristi iz Sirije organizirali napad na Pariz te da su za njih unajmili operativce iz Belgije. 'Grupa bazirana u Siriji organizira napade sa suradnicima iz Belgije koji nisu poznati našim službama te ih potiče na djelovanje na našem teritoriju, jednako kako ih potiče na djelovanje u drugim europskim gradovima', rekao je Cazeneuve.

Informacije koje pristižu iz Sirije sugeriraju da su bombardiranja presjekle dotok struje i vode diljem Raqqe. Aktivisti unutar grada rekli su da su napadi uzrokovali 'paniku', no Sirijski opservatorij za ljudska prava kaže da za sada 'nema informacija o žrtvama'.

ISIS je putem svoje medijskog ogranka Amaaqa prema izvještajima CNN-a nakon francuskih napada izdao objavu u kojoj tvrdi da francuski napadi nisu pogodili značajnije mete, već da se radi o većinom napuštenim područjima te da nitko nije ubijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 04:25