ČUDO IZ SRBIJE

Švicarci? Talijani? Ne, najskuplji sir na svijetu radi gazda Slobodan: ‘Pogledajte koliko zaradim za 50 grama!‘

Receptura je strogo čuvana tajna, a ključni sastojak je mlijeko balkanskog magarca

Najskuplji sir svijeta

 Screenshot/deutsche Welle/

Sat vremena zapadnije od Beograda, krije se najskuplji sir na svijetu. Sir od magarećeg mlijeka, unikatnog izgleda, okusa i mirisa te tajnog recepta nalazi se u Srijemskoj Mitrovici, točnije u specijalnom rezervatu prirode "Zasavice".

image

Magareći sir

Screenshot/deutsche Welle/

Slobodan Simić, direktor spomenutog rezervata, izmislio je tzv. "pule donkey cheese", čiji je ključni sastojak mlijeko balkanskog magarca.

image

Rezervat ‘Zasavica‘

Screenshot/deutsche Welle/

- Danas imamo oko 300 muznih magarica i svjetski smo poznati zbog toga - govori Simić, čiji je sir skuplji od onog talijanskog, francuskog i brojnih ostalih sireva iz država koje predstavljaju kvalitetu i tradiciju u toj branši. Naime, Simić je nakon svoje političke karijere sagradio dom za stare životinje, a Deutsche Welleu je objasnio kako su brojne životinje, odnosno, magarice, prijašnji vlasnici tukli.

image

Farma magarica

Screenshot/deutsche Welle/

- Oni se zadovolje s malo hrane, ono što pasu, to im je jedino što pojedu - otkrio je Simić koji je objasnio da magarice imaju "maleno vime" te ih se može samo ručno musti. Mlijeko koje dobiva ima, kako tvrdi, itekako poseban okus, a oduševilo je turiste diljem svijeta. Neki čak tvrde da je sličnost između magarećeg mlijeka i onog ljudskog vrlo velika. Jedna litra u Srbiji stoji čak 40 eura.

image

Slobodan Simić i njegov magareći sir

Screenshot/deutsche Welle/

Nadalje, Simić je objasnio da mlijeko "nema kazeina" koji inače zgrušava mlijeko i kako tvrdi, zbog toga "nitko nije uspio napraviti sir od magarećeg mlijeka".

Receptura je strogo čuvana tajna. Godinama je pokušavao otkriti kako napraviti taj luksuzni sir i naposlijetku je uspio te sada uživa u plodovima svog rada - naime, 50 grama sira košta 50 eura.

Kupaca uvijek ima, Simić je u izradi sira "pronašao sreću", video koji pobliže priča fascinantnu priču o magarećem mlijeku i siru elitne kvalitete pogledajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:12