NAJSTROŽA KAZNA

SVI SU OSUĐENI NA SMRTNU KAZNU Silovatelje studentice će pogubiti

 AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT

DELHI - Četvorica muškaraca osuđena su na smrtnu kaznu zbog silovanja i smrti 23-godišnje studentice medicine koju su u prosincu prebili i silovali, od čega je dva tjedna kasnije nakon brojnih operacija preminula u bolnici.

ČETVORICA INDIJACA OSUĐENA ZA SILOVANJE Prijeti im smrtna kazna, peti se objesio u ćeliji

Njezin je slučaj izazvao višednevne nasilne prosvjede širom Indije, pokrenuo raspravu o položaju žena u toj mnogoljudnoj zemlji i dovelo do usvajanja novih zakona o silovanju.

Mukesh Singh, Vinay Sharma, Akshay Thakur and Pawan Gupta proglašeni su krivima po svim točkama optužnice još u utorak. Već tada njihovi su odvjetnici najavili da će uložiti žalbu. Tvrde da je velik utjecaj na sud imala medijska hajka protiv njihovih klijenata, ali i da su mladići mučeni u zatvoru i da su neki priznali – pa povukli priznanja – pod prisilom.

Muškarci su se vozili autobusom i stali 23-godišnjoj studentici koja se vraćala iz kina s prijateljem, a vožnja se uskoro pretvorila u pakao: mladića su prebili, djevojku grupno i brutalno silovali, i pomoću čelične šipke joj nanijeli smrtonosne ozljede.

Jedan od napadača već je osuđen, na tri godine popravnog doma, što je bila maksimalna moguća kazna budući da je u trenutku napada bio maloljetan – bilo mu je 17 godina. Još jedan napadač, Ram Singh, u ožujku je pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 04:41