KRŠENJE MEĐUNARODNIH ZAKONA

SVI PRISLUŠKUJU ANGELU MERKEL Na krovu veleposlanstva Britanci instalirali opremu za nadzor

Pomoću instalirane opreme nadziru telefonske razgovore kancelarke Angele Merkel i zastupnika u Bundestagu
 AFP

Njemačke vlasti pozvale su na razgovor britanskog veleposlanika u Berlinu Simona McDonalda nakon što je londonski The Independent objavio tvrdnje da se britanska diplomatska misija u Berlinu koristi za špijuniranje njemačkih političara.

The Independent je objavio priču na temelju dokumenata koje je dobio od, a koga drugoga nego američkog zviždača Edwarda Snowdena. Prema toj priči, na krovu zgrade svog veleposlanstva Britanci su vjerojatno instalirali i kamuflirali najsuvremeniju prisluškivačku opremu i s njom nadziru telefonske razgovore kancelarke Angele Merkel i zastupnika u Bundestagu.

Ono što je zanimljivo jest da se britanska diplomatska misija u blizini Pariser Platza u središtu Berlina nalazi samo 150 metara od američke. Der Spiegel je nedavno pisao o tome kako Ameirkanci također na krovu svog veleposlanstva imaju prislušne uređaje kojim prisluškuju kancelarku i ostale političare. Ured kancelarke Merkel i Bundestag blizu su američke i britanske amabasade i sada ispada da su jadnu kancelarku prisluškivali naprosto sa svih strana.

Ne samo to - dokumenti koje je Snowden dao britanskim novinama ukazuju na to da SAD i Britanija koriste svoje diplomatske misije i u drugim državama da bi špijunirali političke strukture zemlje domaćina.

"Na zahtjev ministra Guida Westerwellea, britanski veleoposlanik je došao u naše ministarstvo. Tražili smo od njega objašnjenje članaka u britanskim medijima i pojasnili kako prisluškivanje iz diplomatskih misija predstavlja kršenje međunarodnih zakona", objavilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 07:33