UZNEMIRUJUĆI VIDEO

‘Svi pričaju o Gazi, a nas nitko ne spominje. Pogledajte snimke, žele nas istrijebiti!‘

"Seoske kuće se pale, masline se sijeku, automobili se razbijaju, zemlja se krade", pričaju Palestinci

Incident u Qusru

 Twitter/

Abed Wadi se pripremao za sprovod. Wadiju je tada stigla poruka koju mu je proslijedio prijatelj. Bila je to fotografija skupine maskiranih muškaraca koji poziraju sa sjekirama, kanisterom benzina i motornom pilom. Uz sliku stajao je i tekst na hebrejskom i arapskom.

"Svim štakorima u kanalizaciji sela Qusra; čekamo vas i nećemo vas žaliti. Dolazi dan osvete", pisalo je.

Samo dan ranije, 11. listopada, izraelski doseljenici upali su u kuću u selu Qusra i ubili troje Palestinaca. Četvrti koji je trebao biti sahranjen ubijen je u sukobima s izraelskom vojskom koji su uslijedili nakon napada, piše Joel Gunter, BBC-ov reporter lociran na Zapadnoj obali.

Qusra je i Wadijevo selo, smješteno u sjevernom dijelu Zapadne obale blizu Nablusa. Mještani Qusre planirali su krenuti u pola sata udaljenu bolnicu i vratiti se s tijelima mrtvih. Da bi to učinili, morali su putovati preko zemlje koja je prošarana izraelskim naseljima, gdje je rizik od nasilja dramatično porastao u dva tjedna otkako je Izrael ušao u rat s Hamasom.

Wadi je spustio telefon i nastavio se oblačiti. Neće ga spriječiti prijetnja, rekao je sam sebi. Čuo je već previše toga.

Tada nije mogao znati da će se za nekoliko sati izraelski doseljenici napasi pogrebnu povorku i kako će njegov vlastiti brat i mladi nećak biti ubijeni.

Prema UN-u, tjedan koji je uslijedio nakon Hamasovog ubilačkog napada bio je najsmrtonosniji za Palestince na Zapadnoj obali od 2005. Izraelska vojska i doseljenici ubili su dosad najmanje 75 Palestinaca.

Napad na sprovodu

Palestinski stanovnici Zapadne obale tvrde da dok je pozornost svijeta privučena katastrofom koja se odvija u Gazi, izraelski doseljenici iskorištavaju situaciju za ulazak u sela i protjerivanje, pa čak i ubijanje palestinskih civila.

U najmanje tri slučaja, kako pokazuju video snimke i svjedoče seljani, doseljenici su ili nosili vojne uniforme ili ih je izraelska vojska pratila u napadima.

I gore spomenuta tri muškarca koja su poginula u Qusri otišla su braniti obitelj u kući na rubu sela, nakon što su doseljenici prišli kući i počeli bacati kamenje na nju, reklo je nekoliko stanovnika za BBC.

Palestinci svjedoče da su izraelski doseljenici zatim otvorili vatru na palestinske susjede koji su došli pomoći, pritom ubivši tri mladića - Hasana Abu Soroura (16), Obaydu Abu Soroura (17) i Musaba Abu Redu (25) - i teško ranivši nekoliko drugih. Moath Odeh, star 21 godinu, kasnije je ubijen u sukobima s vojnicima. Među ranjenima su otac i njegova šestogodišnja kćer, koji su živjeli u kući, a koji su upucani u lice, odnosno u trbuh, kazale su dvije osobe koje su primile mrtve i ranjene u obližnjoj ambulanti.

Sutradan je bio zakazan sprovod za ove četiri žrtve.

Dok su se automobili i kola hitne pomoći kretali cestom Nablus-Ramallah, konvoj su upali u zasjedu izraelskih naseljenika. U sukobu koji je uslijedio, prema video snimkama i svjedočenjima očevidaca, doseljenici su kamenovali konvoj, neki članovi pogrebnog konvoja bacali su kamenje, a izraelski doseljenici i vojnici odgovorili su vatrenom paljbom.

U "kaosu i teškoj, nasumičnoj pucnjavi", Abed Wadi izgubio je trag svom bratu, Ibrahimu, 63-godišnjem lokalnom političaru iz Pokreta Fatah, kao i Ibrahimovom sinu Ahmedu, 24-godišnjem studentu prava. Tek na video snimci moglo se vidjeti Ahmeda i kako bježe od pucnjave, prije nego što Ahmeda pokose meci na cesti.

"Rekli su mi da je moj nećak upucan dva puta u trbuh i jednom u vrat, a moj brat je upucan u struk, prema srcu. U našem pogrebnom konvoju nije bilo oružja. Obično bismo vijorili palestinsku zastavu s automobila, ali sada zbog straha nismo ni to učinili", kazao je Wadi.

Selo prožeto strahom

Stanovnici Qusre rekli su za BBC kako je strah prožeo selo. Prošli je vikend bio početak sezone branja maslina na tom području, ali stanovnici koji zarađuju od berbe rekli su da neće ići u šumarke na periferiji sela zbog straha od pucnjave.

Već je došlo do značajnog porasta nasilja od strane izraelskih doseljenika ove godine, čak i prije napada Hamasa, prema podacima UN-a. Svakoga mjeseca prijavljivano je oko 100 incidenata, a 400 ljudi protjerano je sa svoje zemlje između siječnja i kolovoza.

Izraelska organizacija za ljudska prava B‘Tselem izjavila je za BBC da je od napada dokumentirala "usklađene i organizirane napore doseljenika da iskoriste činjenicu da je cjelokupna međunarodna i lokalna pozornost usmjerena na Gazu i sjever Izraela kako bi pokušali zauzeti zemlje na Zapadnoj obali".

Djelomični podaci koje je prikupio B‘Tselem, koji pokrivaju prvih šest dana nakon napada Hamasa. Tada je zabilježeno najmanje 46 odvojenih incidenata u kojima su doseljenici prijetili, fizički napadali ili oštetili imovinu Palestinaca na Zapadnoj obali.

"Mnogo pastirskih obitelji i zajednica pobjeglo je zbog prijetnja",izjavio je Roy Yellin, glasnogovornik B‘Tselema. "Doseljenici su stanovnicima davali rok da odu i govorili im da će im, ako to ne učine, nauditi. A neka su sela potpuno ispražnjena."

Jedno od tih sela bilo je Wadi al-Siq, u blizini Ramallaha, prethodno dom palestinske beduinske zajednice od oko 200 ljudi. "Mjesecima smo se suočavali s uznemiravanjem i napadima od strane doseljenika dan i noć, ali od početka rata napadi su se povećali “, rekao je Abdul Rahman Kaabna, poljoprivrednik iz Wadi al-Siqa.

Dana 9. listopada skupina od približno 60 doseljenika, od kojih su mnogi bili odjeveni u vojne uniforme, napala je zajednicu, otkrili su za BBC, trojica sada prognanih stanovnika.

“Napali su nas oružjem i prestrašili sve”, rekao je Kaabna. “Onda su nam dali sat vremena da izađemo sa svojim ovcama i zaprijetili nam smrću ako ne odemo.”

Stanovnici su hodali više od 10 km kako bi pobjegli, rekao je drugi stanovnik, Ali Arara. "Doseljenici su ukrali sve iz naših domova. Kćerka mi je bila prestravljena, tukli su nas i ostavili bez ičega.", rekao je.

Prema B‘Tselemu i Yesh Dinu, drugoj izraelskoj skupini za ljudska prava koja prati nasilje na Zapadnoj obali, zastrašivanje i prisilno raseljavanje zabilježeno u Wadi al-Siqu ponavlja se u zajednicama diljem teritorija od 7. listopada.

U jednom od najšokantnijih incidenata zabilježenih na snimci, izraelski doseljenik ušao je u palestinsko selo zvano Al-Tuwani u blizini Hebrona i iz neposredne blizine ubio nenaoružanog Palestinca u trbuh, dok je izraelski vojnik sve promatrao .

Incident je počeo kada su dvojica naoružanih doseljenika, u pratnji jednog vojnika, napali kuću na rubu sela.

“Trojica Izraelaca su došla u moju kuću, bili su naoružani, a jedan je nosio vojnu uniformu. Ušli su u kuću, jedna od njih me gurnuo, tukao pištoljem po glavi i rekao da će me upucati.”, rekao je Musab Rabai.

Susjedi su odgovorili na njegove povike u pomoć, rekao je. Među njima je bio i Zakriha Adra, otac četvero djece. Video snimka koju je snimio Adrin rođak, Basel, prikazuje doseljenika koji je navodno pretukao Rabaija i izraelskog vojnika koji stoji na maloj udaljenosti od skupine palestinskih susjeda. Naoružani doseljenik tada iznenada prilazi Adri, udara ga puškom i puca u trbuh sa samo nekoliko metara udaljenosti. Snimka otkriva, kako piše BBC, kako tijekom cijelog incidenta, Adra ruke drži mirno uz tijelo.

Izrael ne želi komentirati

Prema riječima obitelji, Adra je sada u bolnici u kritičnom stanju. "Preživio je, ali mu je metak napravio mnogo štete u želucu", rekao je Basel, njegov rođak.

Musab Rabai, čija je kuća napadnuta, rekao je da je pucnjava bila kulminacija višednevnog prijetećeg ponašanja i uništavanja imovine od strane doseljenika.

"Od subote stoje po selu naoružani oružjem i koriste buldožer da ruše drveće. Muškarci ovdje u selu spavaju u smjenama, samo po nekoliko sati, tako da uvijek netko bude budan u slučaju da doseljenici napadnu", dodao je.

BBC je zamolio Vijeće Yesha, krovnu organizaciju doseljenika na Zapadnoj obali i drugdje, da komentira ovu priču, no oni su to odbili. Moti Yogev, vršitelj dužnosti čelnika Vijeća Binyamin, koje također predstavlja doseljenike u regiji, rekao je da nasilni doseljenici "pripadaju marginama" zajednice doseljenika. "Ako postoje, s njima treba postupati kao sa svakim drugim kriminalcem", rekao je.

Izraelska vojska i izraelska policija nisu odgovorile na zahtjeve novinara za komentar.

"Najtragičnije je to što nasilje ovih ekstremnih doseljenika ne izaziva nikakav odgovor izraelske vojske", rekao je Dov Khenin, bivši izraelski političar koji je postao mirovni aktivist. "A nasilje ima svoju vlastitu svrhu, da se riješi tih malih palestinskih zajednica, da ih izbaci iz njihovih domova."

"Bit će još gore"

Mnogi Palestinci strahuju da će se situacija na Zapadnoj obali samo pogoršati. Izraelski ministar nacionalne sigurnosti, Itar Ben Gvir, najavio je prošli tjedan da će vlada kupiti 10.000 pušaka za naoružavanje izraelskih civila, uključujući one u naseljima na Zapadnoj obali .

"Uvijek smo viđali pušku u rukama doseljenika. Ali nešto se sada promijenilo. Činilo se kao da su doseljenici postali agresivniji, radikalniji. Seoske kuće se pale, masline se sijeku, automobili se razbijaju, zemlja se krade. A ovo je samo naše selo. Kad biste pogledali svako sljedeće selo vidjeli bi isto. U svakom biste pronašli bijes i bol", zaključio je Abed Wadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 12:04