TOTALNI NERED

SVI PRATE SIRIJU, A U LIBIJI JE KAOS! Islamska država je dobro utvrđena na obali, a sada kreću na unutrašnjost

(FILES) In this photogaph taken on July 18, 2014, Kashmiri demonstrators hold up a flag of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) during a demonstration against Israeli military operations in Gaza, in downtown Srinagar. Al-Qaeda launched a new branch to "wage jihad" in South Asia as it sought September 4, 2014 to invigorate its waning Islamist extremist movement, but experts said it would struggle to gain traction with India's Muslims. Al-Qaeda once attracted jihadists from around the world to training camps on the Afghan-Pakistan border, but has seen its global influence eclipsed by the Islamic State (IS) jihadist group fighting in Iraq and Syria. AFP PHOTO/Tauseef MUSTAFA/FILES
 TAUSEEF MUSTAFA/AFP

Islamska država koja je većdobro utvrđena na libijskim obalama počela je napredovati prema unutrašnjosti zemlje a cilj joj je pristup izvorima nafte, rekao je u ponedjeljak francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian.

"Oni su u Sirti, proširuju teritorij na 250 kilometara obale, ali počinju i ulaziti prema unutrašnjosti s tendencijom pristupa nalazištima i skladištima nafte", rekao je. IS broji između dvije i tri tisuće boraca u Libiji, među kojima 1.500 u Sirti, rodnom gradu Muamera Gadafija, 450 km istočno od Tripolija.

Skupina se želi dokopati naftnih izvora, kazao je francuski ministar. Libija koja je u kaosu nakon Gadafijeva pada, trenutno ima dva parlamenta - jedan u Tripoliju, a drugi, koji priznaje međunarodna zajednica, u Tobruku na istoku zemlje.

"Potrebno je da hitno prestanu sukobi među stranama u samoj LIbiji inače će pobjednik biti Islamska država", rekao je francuski ministar obrane.

Proteklog vikenda u Rimu je održan sastanak dvadesetak zemalja i međunarodnih organizacija pod supredsjedanjem Italije i Sjedinjenih Država o stanju u Libiji s kojega je pozvano na trenutačni prekid vatre i brzo formiranje vlade nacionalnog jedinstva kako bi se prekinuo kaos koji vlada u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:20