KRŠENJE SANKCIJA

Švercerska meka na dalekom europskom sjeveru: ‘Luksuzna auta, keš, sonarna oprema, znate li gdje to ide?‘

Izazov predstavlja i to što izvoz u Kazahstan, Gruziju i druge zemlje do kojih se mora doći prolazeći kroz Rusiju - nije zabranjen

Finsko-ruska granica

 Alessandro Rampazzo/Afp

Od početka rata u Ukrajini finsko-ruska granica postala je glavna ruta za pokušaj švercanja proizvoda pod sankcijama.

Agenti koji provjeravaju uvoz, prošle su godine počeli ispitivati vozila i pošiljke koje napuštaju zemlju ili ulaze u nju nakon što su SAD, Europska unija i drugi saveznici zabranili dostavu stotina proizvoda Rusiji, od mikročipova do dizajnerske sportske opreme.

Prema izvještaju Wall Street Journala, finska carina pokrenula je više od 250 slučajeva od početka rata zbog uvoza i izvoza u Rusiju, uključujući "luksuzne automobile, sonarnu opremu, toplinske pumpe i gotovinu." Zbog smanjenja prometa preko granice, carinici mogu obavljati više provjera nego prije. Neki su prekršitelji kažnjeni na licu mjesta, a za složenije slučajeve vodi se sudski postupak.

Sami Rakshit, direktor provjera na finskoj carini, rekao je za WSJ da postoji ‘‘golema razlika‘‘ u broju pokrenutih slučajeva protiv prekršitelja. Kad se prekršitelji pronađu, vozači uvijek navedu razlog koji nije pružanje pomoći ruskoj državi i vojsci.

- Znate gdje to ide. Ali mi smo strogi i ne prihvaćamo isprike - rekao je.

Zapadne zemlje pokušavaju ograničiti rusko gospodarstvo od početka rata. Međunarodne sankcije uvedene ubrzo nakon ruske invazije brzo su zamrznule 600 milijardi dolara državne financijske imovine u bankama i u inozemstvu. Prije rata, Rusija je bila peti najveći trgovački partner s EU - robna razmjena iznosila je otprilike 257 milijardi eura. Većina trgovine bila je usmjerena na velika gospodarstva, poput Njemačke, Italije i Francuske.

Izazove graničarima predstavlja i činjenica da izvoz u Kazahstan, Gruziju i druge zemlje do kojih se mora doći prolazeći kroz Rusiju - nije zabranjen. U listopadu je uhićen bjeloruski vozač kamiona koji je pokušao prikazati krivotvoreni teretni list prema kojem je roba bila namijenjena Kazahstanu. Ali agenti su pretražujući kamion našli list u kojem je pisalo da je oprema koju je prevozio, četiri zračna kompresora, bila namijenjena Rusiji.

Osim granične jedinice za kontrolu izvoza, pravna služba ministarstva koja savjetuje finske tvrtke, vlasti i privatne građane o sankcijama, izvijestila je o povećanju obujma posla. Prošle godine tim koji kontrolira izvoz dao je 500 savjeta tvrtkama u usporedbi s manje od 80 u 2021.

Mnogi zabranjeni proizvodi nisu povezani s oružjem. Dijelovi za zrakoplove Boeing i Airbus SE su zabranjeni. Elektronika je na popisu sankcija jer bi se mogla iskoristiti za izradu oružja i komponenti koje su u dronovima. Industrijski strojevi mogli bi pomoći u proizvodnji oružanih sustava.

Podaci državnog statističkog ureda Rosstat pokazali su štetnost sankcija za Rusiju. Ruska proizvodnja robe, uključujući osobne automobile, optičke kabele, bagere i strojeve za pranje rublja pala je između 60% i 80% tijekom 12 mjeseci do studenoga. Proizvodnja teretnih vagona, koji su vitalni za rusko gospodarstvo i ratno djelovanje, pala je za 17%, objavio je Rosstat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:24