POSTIGNUT DOGOVOR

Švedska i Iran razmjenili zatvorenike, u dogovoru dviju zemalja posredovao Oman

Švedska je oslobodila bivšeg iranskog dužnosnika Hamida Nurija, a Iran švedske državljane Johana Floderusa i Saeeda Azizija

Švedski premijer Ulf Kristersson

 Jonathan Nackstrand/Afp

Švedska i Iran razmjenili su zatvorenike u subotu, rekli su dužnosnici, pri čemu je Švedska oslobodila bivšeg iranskog dužnosnika osuđenog za njegovu ulogu u masovnom pogubljenju 1980-ih, dok je Iran oslobodio dvojicu Šveđana koji su tamo bili zatočeni.

U razmjeni zatvorenika posredovao je Oman, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova te zemlje. "Napori Omana rezultirali su dogovorom dviju strana o zajedničkom puštanju, budući da su oslobođeni prebačeni iz Teherana i Stockholma", navodi se.

Švedska je oslobodila bivšeg iranskog dužnosnika Hamida Nurija, koji je bio osuđen za sudjelovanje u masovnom pogubljenju političkih zatvorenika u Iranu 1988. Iranska službena novinska agencija IRNA objavila je snimku Nurijevog dolaska u teheransku zračnu luku Mehrabad gdje ga je dočekala obitelj.

U međuvremenu, švedski državljani Johan Floderus i Saeed Azizi, koji su bili zatočeni u Iranu, oslobođeni su i vraćeni u Švedsku gdje su stigli kasno u subotu.

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da su obojica u dobrom stanju s obzirom na okolnosti i da su se ponovno ujedinili sa svojim obiteljima.

"Iran ih je obojicu koristio kao pijune u ciničnoj pregovaračkoj igri sa svrhom oslobađanja iranskog državljanina Hamida Nurija iz zatvora u Švedskoj. On je osuđen za teške zločine počinjene u Iranu 1980-ih", rekao je Kristersson u izjavi.

"Kao premijer imam posebnu odgovornost za sigurnost švedskih građana. Vlada je stoga intenzivno radila na tom pitanju, zajedno sa švedskim sigurnosnim službama koje su pregovarale s Iranom", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 17:54