SEOBA ŠPIJUNA

Sve veća ogorčenost u Rusiji stvorila je idealnu priliku koju CIA nikako ne smije propustiti!

Posebno su efikasni videi koji prikazuju korupciju visoko pozicioniranih dužnosnika Kremlja...

Plakat na ulicama Moskve

 Profimedia

"Rat u Ukrajini vrlo je diskretno, ali prilično evidentno, narušio moć ruskog predsjednika Vladimira Putina", tvrdi direktor CIA-e William Burns u autorskom članku koji je ovoga utorka objavio časopis Foreign Affairs.

Unatoč tome što je šef američke obavještajne agencije napomenuo kako nije pretjerano izgledno da će se Putina u dogledno vrijeme uspjeti svrgnuti s vlasti, narod je osjetno ogorčeniji sebičnošću i korumpiranošću režima i slabim rezultatima "specijalne vojne operacije", zbog čega je SAD-u bitno lakše regrutirati špijune.

"Akumulirano nezadovoljstvo stvorilo je idealnu priliku koju CIA naprosto nije mogla propustiti", piše Burns, a iako u svom eseju nije želio specificirati broj novo regrutiranih ruskih dužnosnika, iz očitih sigurnosnih razloga, napominje da im se kampanja koju vode na tamošnjim društvenim mrežama ispostavila "izuzetno efikasnom".

Naime, američki obavještajci osmislili su cijelu videokampanju kojom žele doprijeti do ruskih državnih dužnosnika spremnih na "suradnju" s CIA-om u zamjenu za pristojnu financijsku naknadu. Osobito efikasnima u regrutaciji ispostavili su se videi koji raskrinkavaju korupcijske afere kremaljskih dužnosnika, zbog čega niže rangirani "aparatčiki" na vlastite oči vide izobilje bolje pozicioniranih, dok je narod, u jeku rata koji nije tražio i međunarodnih sankcija koje su im nametnute, primoran "stezati remen".

Da ruskim društvom diskretno tinja nezadovoljstvo, potvrdilo se i prošloga lipnja, kada su plaćenici Jevgenija Prigožina inicirali državni udar, na oduševljenje stanovnika koji su im nosili hranu, vodu i ostale potrepštine. Tih nekoliko sati koliko je trajao pokušaj prodora wagnerovaca, Putin je pred očima cijelog naroda, ali i globalne zajednice djelovao vrlo neodlučno i slabo, što je iznenadilo čak i njegove najbliže suradnike na Kremlju, ali i partnere na svjetskoj pozornici, Xija Jinpinga i Kima Jong-una, koji su strpljivo čekali rasplet situacije prije nego što su bili spremni javno komentirati pokušaj državnog udara u Rusiji.

Putin možda i jest "razriješio račune" s Prigožinom, istina, no Burns ističe da je taj događaj raskrinkao i raskol koji vlada na Kremlju.

"Ruska elita nije se pitala ‘zašto je car gol‘, nego ‘zašto mu toliko dugo treba da se obuče‘", piše.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih je šef američke obavještajne agencije odlučio napisati esej baš na tu temu jest činjenica da Kongres još uvijek nije uspio dogovoriti kompromis kojim bi se Ukrajini dostavila nova tranša vojne pomoći, zato što bilo kakvo po Kijev zadovoljavajuće rješenje glatko odbija razmotriti radikalna frakcija Republikanske stranke, koja u režiji svog vođe, Donalda Trumpa, pokušava maksimalno sijati kaos kako bi njemu rastao rejting tijekom kampanje.

"Naša je dužnost iskoristiti trenutak, nastaviti naoružavati Ukrajinu kako bismo mogli doći do pobjede koja bi predstavljala golemi strateški gubitak za Rusiju, čime bi se Putinov ionako poljuljani režim dodatno destabilizirao", zaključuje Burns u svom eseju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:05