USPON RADIKALA

Sve je ovo samo zgodan uvod u ono što ona stvarno želi - glavnu nagradu 2027. godine!

Marine Le Pen sada je u najboljoj poziciji da osvoji i predsjedničke izbore u Francuskoj. Bilo bi to ostvarenje političkog sna kojeg je ganjala cijeli život...

Marine Le Pen

 Christophe Simon/afp/profimedia/Christophe Simon/afp/profimedia

Birači u Francuskoj su se izjasnili u prvom krugu ključnih francuskih parlamentarnih izbora, otvarajući put napetom, neizvjesnom tjednu kampanje prije drugog kruga iduće nedjelje.

Projekcije temeljene na izlaznim anketama pokazuju da je apsolutna većina nadohvat ruke za stranku Nacionalno okupljanje Marine Le Pen. To bi prisililo Emmanuela Macrona, francuskog predsjednika, da imenuje prvu demokratski izabranu krajnje desnu vladu u modernoj povijesti Francuske, piše POLITICO u svojoj analizi prvih rezultata francuskih izbora.

image

Marine Le Pen

Francois Lo Presti/Afp

No, tvrde, kako je rekla i sama Le Pen - još ništa nije gotovo.

Kako će izgledati drugi krug ostaje nejasno i ovisit će o tome kako će se svaka od stranaka i njihovi birači ponašati suočeni s mogućom pobjedom krajnje desnice. No, bez obzira na to hoće li stranka Marine Le Pen pobijediti u drugom krugu iduće nedjelj - ona je sada u glavnoj poziciji da Nacionalno okupljanje povede ka glavnoj nagradi - mjestu predsjednika Francuske na izborima 2027.

image

Emmanuel Macron

Yara Nardi/Afp

Najveći gubitnik večeri je Emmanuel Macron. Njegova centristička koalicija vjerojatno će izbgubiti desetke od 250 zastupničkih mjesta koje trenutno ima u Nacionalnoj skupštini. Macronova odluka da raspiše prijevremene izbore nakon debakla njegove stranke na europskim izborima zaprepastila je i njegov vlastiti tabor.

Recimo i da je koalicija okupljena oko ljevičara Jean-Luca Melenchona ostvarila snažan rezultat s 28,1 posto glasova, ali ima male šanse okupiti funkcionalnu većinu.

image

Jean-Luc Melenchon

Dimitar Dilkoff/Afp

Recimo i da su se tisuće ljevičarskih prosvjednika okupile u nedjelju navečer u Parizu nakon prvog kruga prijevremenih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 08:16