AMERIKANCI PORUČILI

‘Svaka država koja dobiva američko oružje mora poštivati ratno pravo. Izrael nije iznimka‘

‘Pratimo sve što se događa u tom sukobu. Razgovaramo s izraelskom vladom‘, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a

Izraelski vojnici

 JACK GUEZ/AFP

Izrael nije iznimka od američke politike po kojoj svaka država koja dobiva američko oružje mora poštivati ratno pravo, poručio je u ponedjeljak State Department nakon što je Washington Izraelu prodao oko 14.000 tenkovskih granata bez revizije Kongresa.

Bidenova administracija u petak je iskoristila izvanredne ovlasti po Zakonu o kontroli izvoza oružja kako bi omogućila prodaju tog oružja u vrijednosti 106,5 milijuna američkih dolara, objavio je u subotu Pentagon.

SAD očekuje od svih zemalja koje dobivaju američku vojnu pomoć da je koriste "uz puno poštivanje međunarodnog humanitarnog i ratnog prava i Izrael nije iznimka", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller novinarima u ponedjeljak.

Millera su novinari pitali je li Washington utvrdio poštuje li Izrael američku politiku o transferu konvencionalnog oružja iz veljače ove godine. Politika nalaže da State Department utvrdi da se oružje neće koristiti za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenja Ženevskih konvencija i teške povrede međunarodnog prava.

Miller je rekao da State Department to nije utvrdio i ponovio je američko stajalište da Izrael može učiniti više u sukobu u Pojasu Gaze kako bi umanjio civilne žrtve.

Na pitanje prikuplja li SAD informacije o tome čine li se u tom sukobu ratni zločini, Miller je rekao: "Pratimo sve što se događa u tom sukobu. Razgovaramo s izraelskom vladom."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:16