TUŽNA KOLONA

Suze i bol na ulicama Sarajeva: Posmrtni ostaci 30 žrtava genocida krenuli prema Potočarima

Posmrtni ostaci žrtava, koje će ove godine biti pokopane, ekshumirani su iz masovnih grobnica diljem istočne Bosne
 Antonio Balic/Cropix

Posmrtni ostaci 30 žrtava genocida, što su ga 1995. godine nad Bošnjacima Srebrenice počinili pripadnici vojske i policije bosanskh Srba, ispraćeni su u nedjelju iz mrtvačnice u mjestu Visoko kod Sarajeva kako bi se pripremio njihov pokop za 11. srpnja, kada će biti obilježena 28. obljetnica tog zločina.

"Oni koji su mislili da mogu uništiti jedan narod, prevarili su se. Preživjela je BiH, preživjela je Srebrenica iako danas ona živi kao naša otvorena rana", kazao je pred okupljenima na ispraćaju u Visokom član organizacijskog odbora Elvir Špiodić dodajući kako je važno da se zna puna istina o srebreničkom genocidu jer je to dug prema žrtvama.

Kolona s posmrtnim ostacima kao i svih proteklih godina nakratko se zaustavljala u gradovima na putu prema Srebrenici kako bi okupljeni građani odali počast žrtvama. Sarajlije su to učinule pred Predsjedništvom BiH.

Posmrtni ostaci žrtava, koje će ove godine biti pokopane, ekshumirani su iz masovnih grobnica diljem istočne Bosne a nakon toga je njihov identitet potvrđen analizom DNK.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti pokopana u krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima je dječak Elvir Salčinović, koji je imao 15 godina kad je ubijen, a najstarija žrtva je 63-godišnji muškarac. Bit će pokopani posmrtni ostaci još dvojice 16-godišnjaka te jednog 17-godišnjaka.

U srebreničkom genocidu ubijeno je više od osam tisuća osoba, a do sada je pronađeno njih nešto manje od sedam tisuća.

Za ostacima još najmanje tisuću žrtava i dalje se traga.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u svojim je presudama bivšim vojnim i političkim dužnosnicima bosanskih Srba zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid i ta je kvalifikacija sastavni dio odluke o doživotnim kaznama zatvora za Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:34