USIJANA RASPRAVA

Sunak prema anketama odnio tijesnu pobjedu u prvoj debati uoči izbora u Velikoj Britaniji

Sunak i Starmer su se sučelili na prvoj televizijskoj debati uoči općih izbora, pri čemu su usijano raspravljali o porezu, Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) i imigraciji

Sunak i Starmer

 Kirsty Wigglesworth/Afp

Britanski premijer i šef Konzervativne stranke Rishi Sunak je tijesno pobijedio u utorak na prvoj televizijskoj debati uoči izbora u srpnju, pokazali su rezultati ankete tvrtke YouGov objavljeni na televizijskom kanalu Sky News.

Prema anketi, 51 posto ispitanika smatra da je Sunak na debati bio bolji od svog protukandidata iz Laburističke stranke Keira Starmera.

Sunak i Starmer su se sučelili na prvoj televizijskoj debati uoči općih izbora, pri čemu su usijano raspravljali o porezu, Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) i imigraciji.

Vođe dviju najvećih britanskih stranaka su povremeno postajali veoma kompetitivni, zbog čega je voditeljica debate morala intervenirati i pozivati ih da se stišaju.

Mnogi analitičari su rekli da je Sunaku trebao dobar nastup nakon teškog tjedna u kojem je njegova stranka zabilježila loš rezultat u predizbornim anketama, a u politiku se vratio vođa Reformističke stranke i jedan od glavnih zagovaratelja britanskog izlaska iz Europske unije Nigel Farage.

Premijer je u debatu ušao samouvjereno, držeći prodike Starmeru o poreznoj politici i neprestano prekidajući svog oponenta.

Sunak je ustrajao u svojoj tvrdnji da njegov plan o gospodarskom rastu počinje djelovati te je rekao da bi Laburistička stranka svoje planove financirala s "2000 funti većeg poreza za svaku radničku obitelj u našoj zemlji".

"Laburisti će vam povećati poreze, to je u njihovom DNK-u. Vaš posao, vaš automobil, vaša mirovina, laburisti će to oporezivati", kazao je Sunak.

Jedna od najznačajnijih točki debate je bila kada je Sunak upućivao na to da bi bio spreman povući Ujedinjeno Kraljevstvo iz Europskog suda za ljudska prava (ECHR) ako politika o Ruandi ne bude uspješna.

Naime, britanski premijer pokušava poslati tražitelje azila u Ruandu iako je taj plan osporen na sudovima i sada se čeka konačna presuda vrhovnog suda.

Sunak je rekao da vjeruje da su planovi UK-a "usklađeni s našim međunarodnim obavezama", no dodao je: "Budem li prisiljen birati između osiguravanja naših granica te sigurnosti naše zemlje ili stranog suda, svaki put ću izabrati sigurnost naše zemlje".

Laburistički vođa je na to odgovorio da Ujedinjeno Kraljevstvo "neće napuštati međunarodne sporazume i međunarodno pravo priznato diljem svijeta".

Kazao je da želi da UK bude "uvažen igrač na svjetskoj pozornici, a ne parija".

Starmer je kazao da je njegov protivnik izgubio doticaj sa stvarnošću te da živi u "drukčijem svijetu".

Vođa laburista je tijekom cijele debate pokušavao istaknuti kontrast između svog i premijerovog odrastanja, govoreći primjerice o "patnji" koju je iskusio kao dijete kada su u njegovom domu iskopčali telefon nakon neplaćenih računa.

Kazao je da je to nešto s čime premijer nije imao iskustva.

Jasna podjela između dvojice vođa je postala očita kada su s "da" ili "ne" morali odgovoriti na pitanje bi li koristili privatno zdravstvo da im neko od bližnjih dugo mora čekati operaciju u sklopu sustava javnog zdravstva.

Sunak je odgovorio da bi, a Starmer, koji je govorio o tome da je NHS u njegovom DNK-u, rekao je da ne bi.

Debata je nastavila biti usijana kada je dvojac predstavljao politike svojih stranaka o imigraciji, koja je vraćena u prvi plan nakon povratka Nigela Faragea kao vođe Reformističke stranke.

Sunak je Starmera izravno izazvao glede njegovih planova o imigraciji, pri čemu je prekidao i svog suparnika i moderatoricu.

Starmer je odgovorio: "Moramo razbiti bande koje se bave ovim zlim poslom, zarađujući ogromne količine novca tako što neke od najranjivijih ljudi stavljaju u čamce (i šalju ih) preko kanala (La Manche)", što je publika pozdravila pljeskom.

Na pitanje o tome kako smanjiti liste čekanja u NHS-u, publika je glasno negodovala kada je Sunak okrivio štrajkove medicinskih djelatnika za neke od problema, no zatim je dobio pljesak kada je dodao da ne bi trebalo povećavati poreze kako bi se financirao NHS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 08:39