UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Gerilci ubili ruske časnike na Krimu; Wagner u problemima; Iz Berlina stigla velika vijest za Kijev

Iz minute u minutu pratimo najvažnija zbivanja vezana za rat u Ukrajini

Ilustracija, tenkovi (među njima i Leopard 1)

 Nicolas Landemard/Zuma Press/Profimedia/Nicolas Landemard/zuma Press/profimedia

Ključni događaji:

- Njemačka vlada odobrila isporuku Leoparda 1 Ukrajini

- Lavrov: Odgovorit ćemo na isporuku zapadnog oružja

- Reznikov: Rusija planira veliku ofenzivu 24. veljače

- Von der Leyen stigla u Kijev

- Zelenski: Situacija na frontu u istočnoj Ukrajini sve je teža



Njemačka vlada odobrila isporuku Leoparda 1 Ukrajini

Njemačka vlada odobrila je isporuku tenkova Leopard 1 Ukrajini iz industrijskih zaliha te je u pregovorima za kupnju 15 tenkova Gepard iz Katara za slanje u Kijev, izvijestio je u petak Süddeutsche Zeitung.

Isporuka Leoparda Ukrajini mogla bi se dogoditi bilo kada nakon što se tenkovi poprave, piše taj njemački list pozivajući se na vladine izvore.

Njemačke kompanije Rheinmetall i Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) žele obnoviti desetke tenkova Leopards 1, koje bi mogli isporučiti Ukrajini ako ih je Kijev voljan kupiti, dodaje se.

Nekoliko njemačkih dužnosnika razgovaralo je s katarskim ministarstvom vanjskih poslova o mogućoj kupnji 15 tenkova Gepard, koje je Doha kupila za osiguranje stadiona Svjetskog prvenstva, piše taj list, dodajući da Berlin pokušava dobiti više streljiva iz Katara.

"Gepardi su se jako dobro dokazali u ratu u Ukrajini. Ako bismo mogli dobiti više od ovdašnjih partnera, to bi definitivno pomoglo Ukrajincima", izjavio je novi njemački ministar obrane Boris Pistorius, a citirao ga Süddeutsche Zeitung.


Moldavija odgovorila Lavrovu: Sami biramo biti dio slobodnog svijeta

Moldavija sama odlučuje o svojoj budućnosti kao "dijelu slobodnog svijeta", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Kišinjevu i odbacilo optužbu Moskve da zapad pokušava učiniti nekoliko zemalja, među njima i Moldaviju, neprijateljima Rusije.

U intervjuu za rusku državnu televiziju ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moldavija jedna od bivših sovjetskih republika koje zapad nastoji učiniti neprijateljima Rusije.

Osim Moldavije zapad želi i Gruziju pretvoriti u ruskog neprijatelja te pogoršati ruske odnose s državama središnje Azije, rekao je Lavrov.

"Kategorički odbacujemo izjavu šefa ruske diplomacije koja ne odgovara stvarnosti i dio je dobro poznate prijeteće retorike ruske diplomacije", odgovorilo je moldavsko ministarstvo vanjskih poslova.

Europska unija dodijelila je u lipnju Moldaviji i susjednoj Ukrajini status kandidata za članstvo u bloku.

"Željeli bismo podsjetiti rusku stranu da je put koji je Moldavija odabrala put pristupanja Europskoj uniji. Moldavija je jasno odabrala svoju budućnost i ta je budućnost dio slobodnog svijeta", navodi ministarstvo vanjskih poslova u izjavi.


Gerlici ubili Ruse

Dva ruska časnika ubijena su u napadu improviziranom eksplozivnom napravom, koji je navodno izvela krimska partizanska skupina.

Policajci su se vozili od Sevastopolja do Simferopolja na Krimu kada se dogodio napad, prenosi Sky News.

Vjeruje se da su napad izveli pripadnici ukrajinsko-tatarskog pokreta otpora Ateš, gerilske skupine koja djeluje na Krimu.


Europska komisija obećala novi paket pomoći Kijevu od 450 milijuna eura

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u četvrtak novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 450 milijuna eura i druge mjere potpore nakon sastanka nekoliko povjerenika s članovima ukrajinske vlade u Kijevu.

"(Europska unija) danas šalje vrlo jasnu poruku Ukrajini i šire o našoj kolektivnoj snazi i odlučnosti, suočena s brutalnom agresijom Rusije", rekla je von der Leyen u izjavi.

Od nove financijske pomoći, 145 milijuna eura namijenjeno je humanitarnoj pomoći, a 305 milijuna eura za popravak oštećene infrastrukture.

Ova je objava posljednje u nizu obećanja o pomoći danih tijekom posjeta von der Leyen i 15 drugih dužnosnika Komisije.

Govoreći ranije zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, predsjednica Komisije rekla je da će EU osigurati Ukrajini 150 milijuna eura za energetsku opremu, kao i 35 milijuna energetski učinkovitih žarulja i 2400 generatora nakon opetovanih ruskih napada na energetsku infrastrukturu.

Obuka i razminiranje

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je ukrajinskom premijeru Denisu Šmihalu da zemlje EU-a planiraju obučiti ukupno 30.000 ukrajinskih vojnika, udvostručivši cilj misije EU-a za vojnu obuku koji je prethodno bio 15.000.

Ukrajinski vojnici proći će specijaliziranu obuku kao i tehničke upute za novu opremu, uključujući tenkove Leopard 2, rekao je Borrell na Twitteru.

Borrell je također podijelio planove sa Šmihalom da Ukrajini osigura 25 milijuna eura za pomoć u financiranju operacija razminiranja.

"Zaštita civila i njihovih sredstava za život je prioritet", napisao je na Twitteru.

Von der Leyen je rekla da ekonomska, humanitarna i vojna potpora EU-a Ukrajini do sada iznosi gotovo 50 milijardi eura


Sve manje zatvorenika želi u Wagner

Prema posljednjoj procjeni Instituta za proučavanje rata, u posljednjih nekoliko mjeseci Grupa Wagner usporila je proces regrutiranja zatvorenika, javlja Sky News.

Statistike pokazuju da se broj ruskih zatvorenika smanjio za 6000 između studenog 2022. i siječnja 2023. Usporedbe radi, između rujna i listopada 2022., na vrhuncu popularnosti Wagnera među zatvorenicima, broj zatvorenika smanjio se za 23.000.

ISW, istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, rekao je da bi se taj pad prijava mogao objasniti pričama o tome kako lako se u Ukrajini gine, kao i slabom fizičkom kondicijom zatvorenika koji ne zadovoljavaju standarde.


Britanski ministar obrane: Ukrajini ne trebaju avioni

Ministar obrane Velike Britanije Ben Wallace tvrdi da borbeni zrakoplovi nisu ono što Ukrajini zapravo sada treba.

Wallace je morao odgovoriti na to pitanje nakon što je bivši premijer Boris Johnson pozvao Ujedinjeno Kraljevstvo da pošalje borbene avione Ukrajini. Što britanska vlada zasad odbija učiniti.

"Nema čarobnog štapića koji može riješiti ovaj užasni sukob", poručio je Wallace.


Peskov: Prezentirat ćemo moć našeg oružja

Nakon što je Zapad Ukrajini obećao isporuku oružja, Rusi ne prestaju s prijetnjama. Danas je tako nakon Medvedeva i Putina, oružjem zaprijetio i Dmitrij Peskov.

- Kako Zapad bude isporučivao novo oružje, tako će Rusija sve više prezentirati sve potencijale svog vojnog arsenala - poručio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi državna novinska agencija TASS.


Za ratne zločine u Ukrajini sudit će se u Haagu

Europska komisija potpisala je sporazum s ukrajinskom vladom koji zemlji omogućuje približavanje jedinstvenom tržištu bloka u budućnosti.

Kako bi se Rusija pozvala na odgovornost za rat protiv Ukrajine, u Haagu će se uspostaviti centar za dokaze, najavila je Ursula von der Leyen.

Očekuje se da će predsjednik Europskog vijeća Charles Michel doputovati u petak na sastanak sa Zelenskim, na kojem će se dodatno raspravljati o ambicijama Ukrajine da se pridruži EU-u.

Ukrajinska vlada izrazila je nadu da će započeti formalne pregovore o članstvu "što je brže moguće i uspješnije".


Putin: Ponovno ćemo pobijediti Njemačku

Vladimir Putin je u četvrtak rekao da Rusiji "ponovno" prijete njemački tenkovi, smjerajući pri tom na oklopnjake Leopard 2 koje je Zapad obećao Kijevu, povukavši još jednu paralelu između rata protiv Hitlera i ruske vojne kampanje u Ukrajini.

"Nevjerojatno je, ali njemački tenkovi Leopard, na kojima su iscrtani križevi, ponovno nam prijete", rekao je ruski predsjednik u Volgogradu (nekadašnjem Staljingradu), na jugozapadu Rusije, u prigodi proslave 80. obljetnice sovjetske pobjede nad njemačkom vojskom u Staljingradu.

"I još jednom, Hitlerovi nasljednici žele se boriti s Rusijom na ukrajinskom tlu, služeći se ‘banderovcima‘ ", dodao je, misleći pritom na pristaše ukrajinskog radikalnog nacionalista Stjepana Bandere (1909.-1959.)

Od početka ofenzive koju je poveo u Ukrajini 24. veljače, Vladimir Putin tvrdi da su politički čelnici na vlasti u Kijevu "neonacisti" koji provode "genocid" nad rusofonskim stanovništvom u Ukrajini.

Nakon odobrenja Berlina, nekoliko je zapadnih zemalja nedavno obećalo da će Kijevu poslati teške tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje.

"Oni koji uvlače europske zemlje, među njima Njemačku, u novi rat protiv Rusije i to neodgovorno prikazuju kao gotov čin i oni koji misle da će pobijediti Rusiju na bojnom polju, očito ne razumiju da će suvremeno ratovanje s Rusijom biti potpuno drukčije", upozorio je Putin pred vojnim dužnosnicima i pripadnicima patriotskih i udruga mladih.

Staljingrad je bio najžešća bitka u Drugom svjetskom ratu u kojoj je sovjetska Crvena armija, uz cijenu od milijun žrtava, 1942. i 1943. godine slomila njemačke snage.

Putin je podsjetio na duh branitelja Staljingrada kako bi objasnio zašto će Rusija pobijediti u Ukrajini, rekavši da je ta bitka simbol "neuništivosti našeg naroda".

"Mi ne šaljemo naše tenkove na njihovu granicu, ali imamo čime uzvratiti i to neće ostati na upotrebi oklopnih vozila", istaknuo je.

Obilježavanje bitke za Staljingrad dolazi u vrijeme žestokih borbi između ruskih snaga i ukrajinskih vojnika u toj bivšoj sovjetskoj republici, poprištu više od godinu dana ruske ofenzive pokrenute, prema Kremlju, radi "demilitarizacije" i "denacifikacije" te susjedne zemlje.


Kremlj: Okružili smo Bahmut

U svom dnevnom ažuriranju, rusko ministarstvo obrane objavilo je da su njegove snage porazile ukrajinske trupe oko naselja Vasilivka, koje se nalazi sjeverno od Bahmuta.

Moskva tvrdi da je sada okružila Bahmut sa sjevera i juga.

Jučer je američki thinktank Institut za proučavanje rata napisao da je vjerojatno da grad neće pasti u ruke Rusije, osim ako se Ukrajinci ne odluči povuči.

Vjeruju da je izgledno kako će ukrajinsko vojno zapovjedništvo narediti ppovlačenje iz grada, ako se grad bude opkoljen sa svih strana.


Medvedev: I mi dobivamo nove pošiljke oružja

Dmitrij Medvedev tvrdi kako će tijekom ove godine proizvođači i dobavljači oružja "značajno" povećati svoje isporuke vojne opreme Rusiji.

Medvedev, trenutno zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti, poručio je kako će nove pošiljke oružja osigurati da Rusija nanese "razoran poraz" ukrajinskoj vojsci.


Lavrov: Odgovorit ćemo na isporuku zapadnog oružja

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će ruske snage odgovoriti na isporuku zapadnog oružja većeg dometa Kijevu pokušavajući gurnuti ukrajinske snage dalje od svojih granica kako bi stvorile sigurnu tampon zonu, prenosi Reuters.

U intervjuu za rusku državnu TV u četvrtak, Lavrov je rekao da svi žele da se sukob u Ukrajini okonča, ali da potpora Zapada Kijevu igra važnu ulogu u tome kako Rusija pristupa ratu.

Lavrov je također rekao da Rusija ne treba pomoć svojih bivših sovjetskih saveznika, te da imaju sve što je potrebno za sukob i da nije tražila od članica Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) - saveza pod vodstvom Moskve koji uključuje Armeniju, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan - da im pruže materijalnu potporu.

Lavrov je kazao i da Moskva ima planove zasjeniti proukrajinske događaje koje organiziraju zapadne i savezničke zemlje, kako bi obilježili godišnjicu ruskog slanja svojih oružanih snaga u Ukrajinu 24. veljače.

Dodao je da ruski diplomati rade na nečemu kako bi osigurali da događaji pod vodstvom Zapada u New Yorku i drugdje "ne budu jedini koji će privući pozornost svijeta", ne navodeći detalje, prenosi Reuters.


Reznikov: Rusija planira veliku ofenzivu 24. veljače

Rusija planira veliku ofenzivu koja će se poklopiti s godišnjicom rata u Ukrajini 24. veljače, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

Obraćajući se francuskim medijima, Reznikov je upozorio da će Rusija pozvati veliki kontingent mobiliziranih trupa. Osvrćući se na rusku opću mobilizaciju od 300.000 regrutiranih vojnika u rujnu prošle godine, ustvrdio je da brojke na granici sugeriraju da bi stvarna veličina mogla biti bliža 500.000.

"Ne podcjenjujemo našeg neprijatelja", rekao je Reznikov. “Službeno su najavljivali 300.000, ali kada vidimo vojsku na granicama, po našim procjenama to je puno više.”

Reznikov je rekao da će ofenziva vjerojatno biti koncentrirana na dva područja: istok zemlje, gdje su proteklih tjedana vođene teške borbe; i jugu.

"Mislimo da će, s obzirom na to da Rusija živi u simbolici, pokušati nešto pokušati oko 24. veljače."


Uništena zgrada u Kramatorsku, troje mrtvih

U ruskom napadu na Kramatorsk u srijedu navečer u kojoj je uništena jedna stambena zgrada i oštećeno još nekoliko, troje ljudi je poginulo, dvoje je spašeno iz ruševina, a 18 je ranjeno od kojih je 8 hospitalizirano, rekao je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.


Potkopan izvoz ruskog oružja

Britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom izvješću piše da je uloga Rusije kao "pouzdanog izvoznika oružja" "vrlo vjerojatno" potkopana njezinom invazijom na Ukrajinu i međunarodnim sankcijama.

UK i Francuska su se dosad natjecale s Rusijom za drugo ili treće mjesto iza SAD-a, prema nedavnim vladinim statistikama.

Međutim, 2021. godine SAD je imao 32% globalnog izvoznog tržišta obrane, a slijedi ga Francuska s 28%, Rusija s 12% i UK na četvrtom mjestu na ljestvici u godini sa 7%.


Von der Leyen stigla u Kijev na razgovore

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je u četvrtak u Kijev na sastanke kojima je svrha istaknuti potporu Ukrajini dok se bliži prva godišnjica ruske invazije.

"Dobro je vratiti se u Kijev, četvrti put od početka ruske invazije. Ovaj put, sa svojim timom povjerenika", napisala je na Twitteru ispod fotografije dolaska na kijevski željeznički kolodvor.

"Ovdje smo zajedno kako bismo pokazali da EU stoji uz Ukrajinu čvrsto kao i uvijek. I kako bismo dodatno produbili našu potporu i suradnju", dodala je.

Članovi Europske komisije sastat će se u četvrtak s članovima ukrajinske vlade.

U petak će se Von der Leyen i predsjedavajući Europskog vijeća Charles Michel sastati s predsjednikom Volodimirom Zelenskim na samitu EU-Ukrajina.

Dvodnevni posjet dolazi nakon što je ukrajinska vlada objavila priopćenje u kojem se kaže da od EU-a očekuje smjernice za početak službenih pregovora o članstvu "što je brže moguće i što uspješnije".

Pristupanje je vrlo složen i dugotrajan proces usklađivanja sa zajedničkom pravnom stečevinom EU-a koji se sastoji od više koraka i svladavanja prepreka od statusa kandidata, koji Ukrajina ima od prošlog ljeta, do službenih pregovora koji su u prošlosti ponekad trajali više od desetljeća.

Na sastanku će se vjerojatno priznati napredak Ukrajine u nekim područjima, poput reformi pravosuđa, te će se raspravljati o drugim oblicima kratkoročne i dugoročne potpore.

Očekuje se da će EU najaviti obuku dodatnih 15.000 vojnika kao dio aktualne misije obuke, a vjerojatno će se razgovarati i o financijskoj i humanitarnoj potpori te kontinuiranoj pomoći za održavanje izvoza hrane unatoč ratu.

Na dnevnom redu je i potpora EU-a najavljenom planu Zelenskog u 10 točaka za ponovnu uspostavu mira, obnovu Ukrajine i pravdu za ratne zločine koje je počinila Rusija.

Raspravljat će se i o ukidanju naknada za roaming za ukrajinske korisnike mobilnih telefona u sklopu nastojanja da se ukrajinsko gospodarstvo približi jedinstvenom tržištu EU-a.


Ruska raketa uništila stambenu zgradu u Kramatorsku, dvije osobe poginule

Ruska raketa uništila je stambenu zgradu u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine kasno u srijedu, najmanje dvije osobe su poginule, a sedam ih je ozlijeđeno, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

"Spasioci, policija i komunalne službe rade na mjestu događaja kako bi prošli kroz ruševine uništene zgrade. Vjerojatno su ljudi još uvijek ispod njih", napisao je Kirilenko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Najmanje 44 osobe poginule su prošlog mjeseca kada je ruski projektil pogodio stambenu zgradu u gradu Dnipru na istoku zemlje.

"Ovo nije ponavljanje prošlosti, to je svakodnevna stvarnost naše zemlje - zemlje s apsolutnim zlom na svojim granicama", napisao je predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

U zasebnom tweetu Zelenskij je napisao kako je "jedini način da se zaustavi ruski terorizam je poraziti ga - tenkovima, borbenim zrakoplovima, raketama dugog dometa".

Ukrajina, koja je prošli tjedan osigurala obećanja za borbene tenkove, želi da je saveznici opskrbe lovcima i projektilima.

Kirilenko je objavio sliku na kojoj se vidi četverokatna zgrada koja je pretrpjela velika oštećenja.

Ukrajinska redakcija Radija Slobodna Europa objavila je kratki video isječak koji prikazuje spasioce kako rade pod reflektorima dok snijeg pada na ruševine.

Ukrajina optužuje ruske snage za neselektivno granatiranje civilne infrastrukture, što Moskva rutinski odbacuje.

Prošlog travnja Ukrajina je rekla kako je 57 ljudi poginulo kada je ruski projektil pogodio željezničku postaju u Kramatorsku. Moskva je odbacila odgovornost, rekavši da je raketa bila ukrajinska.


Zelenski: Situacija na frontu u istočnoj Ukrajini sve je teža

Situacija na prvim linijama u istočnoj Ukrajini postala je teža otkako su ruske snage pojačale ofenzivu, rekao je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u još jednoj sumornoj vojnoj procjeni iz Kijeva.

Rusija je dobila zamah na bojnom polju, najavljujući napredovanje sjeverno i južno od grada Bakhmuta, njezine glavne mete mjesecima. Mjesta prijavljenih borbi jasno ukazuju na postupno rusko napredovanje.

"Primijećen je porast ofenzivnih operacija okupatora na frontu na istoku naše zemlje. Situacija je postala teža", rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju.

Zelenski je naveo kako Rusi pokušavaju ostvariti dobitke koje bi mogli pokazati na prvu godišnjicu rata 24. veljače.

Zamjenica ministra obrane Hana Maljar ranije je rekla kako se žestoke borbe nastavljaju u istočnoj Ukrajini, gdje ruske trupe pokušavaju osvojiti položaj u blizini strateškog logističkog čvorišta Liman.

Maljar je, pišući u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, rekla da unatoč velikim gubicima Rusi također nastavljaju s ofenzivom u blizini gradova Bakhmut i Avdiivka.

Ruske snage istjerane su iz Limana u listopadu.

"Žestoke borbe bjesne na istoku. Neprijatelj pokušava proširiti područje svoje ofenzive u sektoru Liman. Snažno pokušava probiti našu obranu", rekla je Maljar, dodajući da se ukrajinske snage suprotstavljaju protivniku koji imao više vojske i oružja.

"Unatoč velikim gubicima, ruski okupatori također nastavljaju svoju ofenzivu u sektorima Bakhmut, Avdiivka i Novopavlivka", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:19