LOV NA WAGNEROVCE

Sukob se prelijeva i na drugi kontinent: Ukrajinci u Sudanu pokrenuli posebnu operaciju, objavljene snimke!

Ukrajinski list je objavio dvije snimke koje prikazuju navodnu akciju

Akcija Ukrajinaca u Sudanu

 Kijev Post/screenshot/

Kijev Post je 6. studenoga objavio dvije videosnimke za koje se vjeruje da prikazuju kako ukrajinske specijalne snage love plaćenike Wagnerove grupe u Sudanu, prenosi Slobodna Dalmacija. Ukrajinska vlada nije službeno priznala niti raspoređivanje borbenih jedinica u Sudanu niti vođenje operacija protiv Wagnerovaca u toj zemlji.

Prema izvoru Kijev Posta u sektoru sigurnosti i obrane Ukrajine, u ovoj afričkoj zemlji trenutno je u tijeku operacija "iseljavanja Wagner grupe, njihovih lokalnih terorista i djelatnika ruskih specijalnih službi."

U razgovoru s listom, izvor je dodao da snimka vjerojatno prikazuje akciju specijalnih jedinica obrambene obavještajne službe Ministarstva obrane Ukrajine.

Tvrdi se da je izvor odbio dati detalje operacije iz sigurnosnih razloga.

U prvom crno-bijelom videu, za koji se čini da je noću snimljen infracrvenim dronom, borci okružuju zgradu, a mete unutar njih istaknute su na videu. U drugoj sekvenci, napadač koristi ručni bacač granata kako bi pucao kroz prozor zgrade. Zatim se vidi nekoliko eksplozija, na snimci snimljenoj običnom kamerom.

Drugi video snimljen je tijekom dana, također iz drona. Na njemu se ne vide ukrajinski specijalci, ali nekoliko muškaraca koji izgledaju kao mete trče ulicama gusto naseljenog grada ili mjesta.

Prije toga, CNN je izvijestio, pozivajući se na izvor u ukrajinskoj vojsci, da bi ukrajinske obavještajne službe mogle stajati iza niza napada bespilotnim letjelicama i kopnene operacije protiv pobunjenika koje podržava Wagner u blizini glavnog grada Sudana.

Ukrajinski vojni izvor okarakterizirao je to kao djelo "nesudanske vojske": obrazac dronova koji se obrušavaju izravno na metu bio je vrlo neobičan u Sudanu i široj afričkoj regiji.

Dana 24. rujna Kirilo Budanov, prvi čovjek obrambene obavještajne službe Ukrajine (DIU), komentirao je izvješća CNN-a o navodnoj umiješanosti ukrajinskih specijalnih službi u napade bespilotnim letjelicama u Sudanu, ali nije ni potvrdio ni demantirao te navode. Međutim, Budanov je naglasio da su jedinice Wagner grupe sudjelovale i u organizaciji državnog udara u Sudanu i u samom udaru.

"To su naši neprijatelji i mi ćemo djelovati u bilo kojem dijelu svijeta", kazao je Budanov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:36