EUROPA NA IGLAMA

Sukob dvoje najmoćnijih ljudi Europske unije sve je očitiji, mnogi su zabrinuti: ‘Igra mu je preočita, ističe mu vrijeme‘

Bruxelles vrvi pričama da predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pokušava srušiti svoju višegodišnju neprijateljicu

Ursula von der Leyen

 Pool /ukrainian Presidentia/zuma Press/profimedia/Pool /ukrainian Presidentia/zuma Press/profimedia

Ursula von der Leyen trebala bi nakon europskih izbora ostati moćna šefica Europske komisije, no Bruxelles navodno vrvi pričama da predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pokušava srušiti svoju višegodišnju neprijateljicu.

Naime, osam diplomata EU-a i dužnosnika nacionalnih vlada rekli su za POLITICO kako strahuju da Michel pokušava osujetiti njezin potencijalni drugi mandat na čelu Komisije.

‘To sve izluđuje jer igra preočitu igru, a to je da von der Leyen posrne, a on sanja o vlastitom poslu na ključnoj poziciji‘, kazao je jedan od njih.

Između von der Leyen i Michela već se dugo vodi rat oko toga tko je pravi predsjednik Europe - započeo je gotovo odmah nakon 1. prosinca 2019., kada su preuzeli svoje dužnosti, a kulminiralo je 2021. u Ankari kada je Michel zgrabio jedinu slobodnu stolicu pokraj turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana tijekom fotografiranja, dok je von der Leyen nespretno potisnuo na obližnji kauč. Afera je prozvana Sofagateom, a von der Leyen je Michela optužila za seksizam i kazala kako se to dogodilo ‘jer je žena‘.

image

Michel i von der Leyen u Ankari

Mustafa Kaya/xinhua News/profimedia/Mustafa Kaya/xinhua News/profimedia

U posljednjih nekoliko tjedana, neke europske zemlje postale su sve nervoznije zbog Michelovog ‘stvarnog‘ programa.

"Mnoge države članice su zabrinute da Charles Michel neće igrati konstruktivnu ulogu, nego da će radije slijediti osobnu osvetu‘, rekao je jedan diplomat EU-a, bilježeći raspoloženje među mnogim njihovim kolegama.

Iako je teško naći dostojnog protukandidata Ursuli von der Leyen, u Bruxellesu je, piše POLITICO, došlo do određenog otpora njezinom autoritetu i centraliziranom stilu vođenja, a u Europskom parlamentu socijalisti i liberali, koji su dio njezine koalicije, sve više napadaju njezinu potencijalnu suradnju s desničarskim liderima i strankama.

S druge strane, nakon što Michelov mandat završi 1. prosinca, ne može se obnoviti, a bivši belgijski premijer nema očitu izlaznu strategiju. Stoga je jedina opcija koja mu preostaje jest boriti za još jednu prestižnu ulogu na razini EU.

Ipak, isti diplomati EU-a koji su rekli da je Michel spreman na osvetu odmah su zaključili da je njegova sposobnost da se dočepa još jedne visoke pozicije malo vjerojatna.

Trenutna pretpostavka je da će 27 čelnika EU-a zaobići Michela što je više moguće u raspravi o najvišim poslovima kada se sastanu na formalnijim raspravama u Bruxellesu 17. lipnja te 27. i 28. lipnja.

‘Nema apetita među čelnicima EU za ovaj scenarij‘, rekli su diplomati za POLITICO, pa zaključili da Michel protiv von der Leyen nema šanse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 17:51