PUT U DOŽIVOTNO IZGNANSTVO

Suđenje za ratne zločine je Putinova sudbina. Gdje može pobjeći: ‘U Merkeličinu sobu u Berlinu, Orbanu - ili na Mars!‘

Ruski vožd sigurno privatno sanja o tome da mu njegov nasljednik omogući imunitet i luksuzan život u palači

Putin i putokazi 

Invazijom na Ukrajinu, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovim pristašama prijeti suđenje za ratne zločine i svjesni su toga. U nedavnim govorima, konferencijama i medijskim obraćanjima ruskih znalaca i političara, čuje se prikriven strah od toga da će završiti na Sudu pravde - kao što je završio i bivši srbijanski vođa Slobodan Milošević. Dok ratni napori Kremlja posustaju pred žestokim protunapadima Ukrajine, a izgledi za pobjedu nestaju, Putin i društvo sigurno razmatraju izlazne strategije, prenosi Politico.

POLITICO je razgovarao s Christine Van den Wyngaert, bivšom sutkinjom Međunarodnog kaznenog suda pravde (ICC) u Haagu, jednog od sudova koji istražuju osumnjičene za zločine u Ukrajini. Van den Wyngaert, koja je sad posebni savjetnik tužitelja ICC-a Karima Khana, rekla je da bi svako potencijalno suđenje za ratne zločine bilo predugo i prezahtjevno.

Dodala je da bi samo sudjelovanje u zločinima u Buči, gdje su masovne grobnice i leševi otkriveni nakon ruskog povlačenja, vjerojatno bilo dovoljno za doživotnu kaznu ako se ICC dočepa počinitelja. Putin sanja o tome da njegov simpatični nasljednik jednostavno prekine dogovor s njim i dopusti mu da živi u svojoj palači, ili barem u ugodnoj dači.

Putin je tako bivšem ruskom predsjedniku Borisu Jeljcinu i njegovoj obitelji dao imunitet odmah nakon što je došao na vlast. No, problemi za Putina nastupaju ako situacija u Rusiji postane stvarno mračna. Gdje bi mogao pobjeći da izbjegne suočavanje s pravdom?

- Putinovi odvjetnici vjerojatno bi mu savjetovali da ode u zemlju koja nije potpisala statut ICC-a, posebno onu u kojoj bi moglo biti mnogo oklijevanja oko njegovog izručenja, rekla je Van den Wyngaert. Evo nekih od mjesta na koja bi Putin mogao otići uzimajući u obzir razinu prijateljstva s tamošnjim čelnicima, kvaliteti života i riziku od izručenja.

KINA

Prednosti: Putin je Xi Jinpinga nazvao svojim bliskim prijateljem, a kineski predsjednik je svog ruskog kolegu opisao kao najboljeg prijatelja. Dvojica autokrata toliko su bliski da su se čak okupili na zabavi uz sladoled, kako bi proslavili Xijev 66. rođendan. S obzirom na to da je Xi nedavno osigurao svoj treći mandat kao kineski čelnik, čime je zacementirao svoje doživotno predsjedništvo, Putin vjerojatno neće imati posla ni s kim osim sa svojim bliskim prijateljem.

Nedostaci: Kinesko-ruski odnosi opisani su kao strateški više nego kao istinski topli, a postoji i mogućnost da Peking ne želi riskirati svoju trgovinu sa Zapadom pružajući utočište optuženiku za ratne zločine.

Prijateljstvo: 2/5

Kvaliteta života: 4/5

Rizik od izručenja: 2/5

image
Luca Tettoni/Robertharding/Profimedia/Luca Tettoni/robertharding/profimedia

SIRIJA

Prednosti: Sirijski predsjednik Bashar al-Assada tražio je Putinovu pomoć da uguši ustanak koji je započeo 2015. godine, pa što je jedno progonstvo za dvojicu dugogodišnjih najboljih prijatelja i zločinaca? Naime, internetom kruže glasine da se Putin sprema premjestiti svoju pratnju u Alep ako izgubi rat.

Nedostaci: Putin bi vjerojatno morao prijeći turski, a time i NATO-ov, zračni prostor što bi ga ostavilo donekle izloženim. Što je još bitnije, bez ruske potpore i Wagnerovih plaćenika koji pomažu Assadu, Sirija možda ne bi dugo bila sigurna za Putina. Osim toga, Sirija nije baš mjesto čežnje za istrošenim diktatorom, kako ga je nazvao njemački stručnjak za međunarodno pravo Gerd Hankel. Hankel je nedavno objavio knjigu koja razmara kako suditi Putinu te je dodao da Sirija nalikuje većem zatvoru s neimpresivnim životnim standardom čak i za financijsku elitu.

Prijateljstvo: 5/5

Kvaliteta života: 1/5

Rizik od izručenja: 3/5

IRAN

Prednosti: S iranskim nuklearnim sporazumom koji je poboljšao odnose sa Zapadom, Teheran nema što izgubiti ugađajući Putinu. Sankcije nametnute Rusiji i Iranu posljednjih godina, ojačale su odnos dviju država, a Teheran je postao omiljeni ruski dobavljač dronova. Bonus: Putin je poznat po tome što izbjegava alkohol, pa ga zabrana javnog alkoholiziranja neće smetati.

Nedostaci: Masovni prosvjedi protiv autoritaraca na vlasti znače da su dani režima možda odbrojani - s kojima odlazi i Putinovo utočište. Prijatelji ajatolaha možda neće biti popularni u nadolazećim mjesecima i godinama. Putin ne želi doživjeti sudbinu ruskog diplomata i pjesnika iz 19. stoljeća, Aleksandra Gribojedova, koji je ubijen vatrenim oružjem u Teheranu, a zatim mu je prodavač kebaba odrubio glavu.

Prijateljstvo: 4/5

Kvaliteta života: 2/5

Rizik od izručenja: 4/5

image
Robert Harding Productions/Robertharding/Profimedia/Robert Harding Productions/robertharding/profimedia

SJEVERNA KOREJA

Prednosti: Sjeverna Koreja još je jedan ruski dobavljač oružja, ima mladog vrhovnog vođu koji ne pokazuje znakove da bi uskoro mogao izgubiti vlast. Dok velik dio nacije živi u siromaštvu, Kimovi žive bogatim životnim stilom lova na tuljane i vožnjom super-jahtama koji bi se i Putinu sigurno svidio. Iako Pjongjang nije baš popularno skrovište, Putin bi mogao započeti unosnu filmsku karijeru po uzoru na Jamesa Josepha Dresnoka koji je prebjegao u Sjevernu Koreju 1962. godine, a zatim glumio u propagandnim filmovima. Putin bi mogao staviti brkove i glumiti Staljina u ratnom filmu.

Nedostaci: Pjongjang je još čudniji od Hollywooda, stroga pravila koja upravljaju svakodnevnim životom znače da država kontrolira sve, od odjeće koju nose do frizura i upotrebe slenga. Osim toga, uvijek postoji rizik da Kim Jong-unovo nuklearno zveckanje oružjem završi u suzama.

Prijateljstvo: 4/5

Kvaliteta života: 2/5

Rizik od izručenja: 1/5

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

Prednosti: Putin bi krenuo utabanim putem ako potraži utočište u UAE. Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani pobjegao je u zemlju nakon što su talibani prošle godine preuzeli vlast i navodno se mjesecima liječio u hotelu s pet zvjezdica. Bivši španjolski kralj Juan Carlos proveo je dvije godine u zemlji nakon što je povezan s istragom o korupciji. Osim toga, UAE je opisao ruske zračne napade u Siriji kao napade na zajedničkog neprijatelja. Prijatelje ne možeš pridobiti salatom, ali zračnim napadima možeš.

Nedostaci: Njegovi neprijatelji bi to vidjeli kao lako mjesto za napad. - Ujedinjeni Arapski Emirati su dobra opcija, ali vjerojatno nedovoljno moćna da osiguraju Putinovu sigurnost, rekao je Hankel.

Prijateljstvo: 2/5

Kvaliteta života: 3/5

Rizik od izručenja: 4/5

image
Stephen Lioy/Alamy/Alamy/Profimedia/Stephen Lioy/alamy/alamy/profimedia

SAUDIJSKA ARABIJA

Prednosti: Odos saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana s Rusijom poboljšao se tijekom prošle godine, a veze se produbljuju unatoč invaziji na Ukrajinu. Dvije velesile dijele slične vrijednosti upravljanja državom i odnosima prema novinarima koji ne slijede pravila države. Hankel je tvrdio da bi Saudijska Arabija bila Putinova najbolja opcija bude li trebao napustiti Rusiju nazivajući je zemljom bez ikakvog morala po pitanju ljudskih prava koja je iskusna u davanju azila masovnim ubojicama. Saudijci su ugandskom diktatoru Idi Aminu odobrili azil i platili mu izdašnu subvenciju, omogućivši mu da živi luksuznim životom dva desetljeća u Jeddahu. - Nedostatak morala obrnuto je proporcionalan bogatstvu koje bi Putin mogao uživati u Saudijskoj Arabiji, rekao je Hankel.

Nedostaci: Ako dođe do pritiska, SAD može zatražiti uslugu od Rijada. Osim toga, Putin je u Siriji stao na stranu Assadovog režima koji također ima potporu Irana - najvećeg neprijatelja Saudijske Arabije. Tako da bi to moglo biti problematično.

Prijateljstvo: 3/5

Kvaliteta života: 5/5

Rizik od izručenja: 1/5

TURSKA

Prednosti: Turska nije članica ICC-a tako da nema dosadnog rizika od izručenja, a s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom koji djeluje kao posrednik u pregovorima između Moskve i Kijeva, moguće je da Putin postigne dogovor oko amnestije u njegovoj zemlji. Postoji još jedna dobra strana kod odabira Turske: bivši njemački kancelar Gerhard Schröder, donedavno član uprave ruske naftne kompanije Rosneft i Gazproma i jedan od Putinovih najbližih prijatelja, iskoristio je svoju skromnu plaću da kupi vilu za odmor u Turskoj. Schröder sigurno ima mjesta na kauču za starog prijatelja?

Nedostaci: - Očit problem s ovim planom je što se ne može dobiti amnestija za ratne zločine, odnosno zločine protiv čovječnosti, rekla je Van den Wyngaert. Prisjetila se presedana u slučaju bivšeg liberijskog ratnog zapovjednika Charlesa Taylora koji je amnestiran u Nigeriji. Kad je osnovan poseban sud za istragu Taylorove uloge u ratnim zločinima, amnestija mu je opozvana i osuđen je na pedeset godina zatvora.

Prijateljstvo: 6/5

Kvaliteta života: 6/5

Rizik od izručenja: 5/5

NJEMAČKA

Prednosti: Od carista koji su pobjegli od boljševika tijekom revolucije do članova opozicije koji sad bježe iz Putinove Rusije, Berlin je dugo bio magnet za rusku dijasporu. Dok je berlinsko tržište nekretnina ekstremno skučeno, Putin bi mogao razmisliti o tom da nazove još jednu bivšu njemačku kancelarku. Angela Merkel mogla bi imati mjesta za starog prijatelja u svom skromnom stanu. Iako se Merkel ne može natjecati sa Schröderom u prijateljskim odnosima, uvijek je podržavala Putinovu energetsku politiku i plinovode, a njih dvoje mogli su razgovarati na njemačkom ili ruskom. Putin će samo morati ostaviti svoje pse kod kuće.

Nedostaci: Njemačka je, zajedno s Francuskom, Poljskom i drugima, otvorila vlastitu istragu o navodnim ruskim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti u Ukrajini. Osim toga, Merkel je poznata po svom štedljivom načinu života što bi moglo biti korak niže od Putinove zlatne palače.

Prijateljstvo: 1/5

Kvaliteta života: 2/5

Rizik od izručenja: 5/5

image
Annegret Hilse/Sven Simon/Dpa/Profimedia/Annegret Hilse/sven Simon/dpa/profimedia

MAĐARSKA

Prednosti: Unutar Europske unije, Mađarska je vjerojatno Putinova najbolja opcija. Premijer Viktor Orbán protivio se nametanju sankcija Rusiji kao odgovor na rat protiv Ukrajine. Odbio je poslati vojnu pomoć Kijevu, a čak je i potpisao plinski sporazum s Kremljom nakon invazije.

Nedostaci: Ulazak u EU bila bi loša ideja za Putina, čak i da je Mađarska jedno od prijateljskih mjesta za ruskog predsjednika. Zemlja je potpisnica ICC-a i nalazi se u sustavu europskog uhidbenog naloga.

Prijateljstvo: 2/5

Kvaliteta života: 5/5

Rizik od izručenja: 5/5

image
Upi/Alamy/Alamy/Profimedia/Upi/alamy/alamy/profimedia

MARS

Prednosti: Čini se da Elon Musk misli da ima mirovni plan za okončanje ruskog rata protiv Ukrajine. Možda bi osnivač SpaceX-a mogao uložiti dio svog bogatstva i pružiti Putinu utočište na svojoj koloniji na Marsu - daleko izvan jurisdikcije ICC-a.

Nedostaci: Mjesta na SpaceX raketama nisu jeftina, a svi znaju da Musk ništa ne daje besplatno. Dakle, Putin će morati duboko kopati po jastucima na kauču kako bi prikupio novac za platiti kartu. Karta do Međunarodne svemirske postaje navodno košta 55 milijuna dolara što nije problem kad ste de facto diktator jednog od najvećih svjetskih izvoznika resursa, problem je kad netko drugi ima kontrolu nad tim novčanicama.

Prijateljstvo: 3/5

Kvaliteta života: 2/5

Rizik od izručenja: 1/5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:57