STRAVIČNI RATNI ZLOČINI

SUD ODLUČIO 'Nizozemski vojnici odgovorni su za smrt više od 300 ljudi u Srebrenici 1995.'

Rodbina žrtava pokrenula je tužbu u kojoj je nizozemske mirovne snage okrivila za to što nisu zaštitile više od 8000 Bošnjaka i muslimana ubijenih u Srebrenici
A Bosnian Muslim woman, survivor of the Srebrenica 1995 massacre cries by the coffin of a relative, layed out among others at the memorial cemetery in the village of Potocari near the eastern-Bosnian town of Srebrenica, on July 11, 2014. Several thousand people gathered on July 11 in Srebrenica for the 19th anniversary of the massacre of some 8,000 Muslim males by ethnic Serbs forces, Europe's worst atrocity since World War II. A total of 175 newly-identified massacre victims will be laid to rest after a commemoration ceremony held in Potocari, just outside the ill-fated Bosnian town. AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
 ELVIS BARUKCIC/AFP

DEN HAAG - Država Nizozemska odgovorna je za smrt više od 300 mušaraca i mladića u Srebrenici 1995., presuda je nizozemskog suda donesena u srijedu u kojoj se ističe i da su ih nizozemske Plave kacige bile dužne zaštititi.

"Država je odgovorna za gubitak što ga je pretrpjela rodbina muškaraca koje su bosanskih Srbi deportirali iz logora nizozemskog bataljuna u Potočarima 13. srpnja 1995. u poslijepodnevnim satima", pročitala je presudu sutkinja Larissa Elwin.

"Pripadnici nizozemskih Plavih kaciga nisu smjeli pustiti muškarce" iz logora nizozemskog bataljuna, stoji u priopćenju, već su "trebali voditi računa o mogućnosti da bi ti muškarci mogli biti žrtve genocida".

Rodbina žrtava pokrenula je tužbu u kojoj je nizozemske mirovne snage okrivila za to što nisu zaštitile više od 8000 Bošnjaka i muslimana ubijenih u Srebrenici, enklavi koja je nakon što su je u srpnju 1995. zauzele vojne snage bosanskih Srba stavljena pod zaštitu Ujedinjenih naroda.

Prošle je godine nizozemski sud u drugom slučaju presudio da je Nizozemska odgovorna za smrt trojice muslimana iz Srebrenice. Nizozemskoj vladi naređeno je plaćanje odštete rodbini ubijenih u iznosu od 20.000 eura za svaku od triju žrtava. Ta je presuda otvorila put drugim sličnim tužbama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 19:25