AHILOVA PETA

Stručnjaci: Teroristi se prilagođavaju, njihovo novo oružje su teretni avioni

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako nazdor teretnog zračnog prometa nije dovoljno rigorozan. Postojeća tehnologija za sada ne omogućava temelit pregled sadržaja teretnih kontejnera
An Emirates Airline plane landed at New York's John F. Kennedy International Aitport on October 29, 2010. The flight which originated in Yemen was reportedly escorted by US fighter jets as it reached US air space because it had a package from Yemen on board. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
 AFP

Teretni su zrakoplovi Ahilova peta zračnog prometa, tvrde američki i britanski sigurnosni stručnjaci. Tijekom proteklih devet godina, nakon terorističkog napada na Ameriku, rigidne kontrole u zračnim lukama bile su uglavnom usredotočene na putnike i prtljagu koja se unosi u zrakoplov.

No, kontrola teretnih aviona bila je manje stroga, djelomice i zato što postojeća tehnologija ne omogućava temeljit pregled sadržaja teretnih kontejnera.

- Pitanje sigurnosti teretnih zrakoplova zabrinjava nas još od 2001. godine. Vrlo je teško temeljito istražiti sadržaj teretnih kontejnera pomoću tehnologije kojom sada raspolažemo - objasnio je za Telegraph Chris Yates, jedan od urednika Jane’s Aviationa.

Potencijalna meta

Stručnjak za sigurnost zračnog prometa David Learmount tvrdi da su teretni avioni oduvijek bili potencijalna meta terorista, ali su oni kao prvu metu izabrali putničke zrakoplove.

Bomba podmetnuta u Pan Amov zrakoplov eksplodirala je 1988. godine iznad škotskog mjesta Lockerbie usmrtivši 270 ljudi, od čega 11 na zemlji.

Moderni islamski teroristi otišli su korak dalje jer više ne podmeću eksploziv, nego ga kao bombaši samoubojice unose u zrakoplove. Stoga su kontrole u zračnim lukama diljem svijeta vrlo rigidne pa putnici više ne mogu unositi tekućinu u ručnoj prtljazi, često izuvaju obuću, a laptope predaju na pregled odvojeno od ostalih predmeta.

U takvoj situaciji teroristima ne ostaje puno mogućnosti za napade na putničke zrakoplove, pa se oni, očito, okreću teretnim avionima.

Nakon što je predsjednik Barack Obama u petak javnost izvijestio o tek spriječenom pokušaju novog terorističkog napada u zraku, američko Ministarstvo domovinske sigurnosti najavilo je pojačane mjere u nadzoru teretnih zrakoplova.

Nestabilne zemlje

Slično najavljuje i Velika Britanija, koja je glavni američki saveznik u borbi protiv islamskih terorista.

Sigurnosni stručnjak dr. John Gearson s King’s Collegea u Londonu upozorava da bi na letove iz manje stabilnih zemalja poput, primjerice, Jemena svakako trebalo primjenjivati dodatne mjere kontrole zbog terorizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:15