STRAH OD ESKALACIJE

Stručnjaci su se incidenta poput ovog u Poljskoj bojali od samog početka rata. Što sad slijedi?

Ruska ofenziva dovela je do greške koja je mogla izmaći kontroli

Vladimir Putin (G-L); Joe Biden (D-D)

 Sergei Bobylyov/Sputnik/Afp; Us Air Force/cover Images/instar/Instar Images/Profimedia; Wojtek Radwanski/Afp; Saul Loeb/Afp/

Rusi su u utorak navečer u smjeru Ukrajine ispalili više od 100 raketa. Pogodili su ključnu infrastrukturu u Kijevu, Odesi i Lavovu. Ta je ofenziva dovela do greške koja je mogla izmaći kontroli, piše The Times.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, koji se nalazio na potpuno drugoj strani svijeta na sastanku G20 indonezijskom otoku Baliju, morao se probuditi usred noći i ostatak iste provesti na telefonu s drugim liderima zapadnih zemalja zbog incidenta koji se dogodio u Poljskoj.

U izvješću američkih istražitelja koje se temelji na podacima s lica mjesta stoji da je raketa koja ušla u Poljsku i usmrtila dva civila bila ukrajinska. S namjerom da presretne ruske projektile, Ukrajina je iz svog sustava protuzračne obrane S-300 ispalila sovjetsku raketu 5V55K, koja je potom zalutala u Poljsku i ubila dvije osobe.

Stručnjaci za sigurnost takvog su se razvoja događaja pribojavali od samog početka ruske invazije na Ukrajinu. Dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski od Sjevernoatlantskog saveza tražio brzi odgovor na, kako je tvrdio - ruski napad na Poljsku, zapadni su lideri opreznije reagirali.

Iako je Zapad u konačnici odahnuo jer raketa koja je doletjela u Poljsku nije bila ruska, nema garancije da se takvo što neće ponoviti.

Nakon devet mjeseci ratovanja, i Rusima i Ukrajincima ponestaje preciznih projektila. Zapadni dužnosnici vjeruju da Rusi trenutno imaju manje od 200 Iskander projektila, a i zalihe Kalibra i Kindžala rapidno se prazne. Iako se taji pravo stanje u ukrajinskim skladištima, vjeruje se da Ukrajinci po tom pitanju ne stoje mnogo bolje. Dapače, Kijev Zapad stalno moli da mu pošalje još sustava za protuzračnu obranu i raketa.

Kako moderno naoružanje postaje sve dragocjenije, obje bi se strane mogle naći na kušnji da posegnu za starim sovjetskim oružjem. Raketa 5V55K koja je završila u Poljskoj koristi se od 1978. godine.

Oslobođenje Hersona moglo bi tako vrlo lako označiti kraj višemjesečne ukrajinske kontraofenzive. Rusi su na lijevoj strani Dnjepra zauzeli dobre obrambene pozicije, a tisuće vojnika koje su povukli sa zapadne obale mogli bi prebaciti u Donbas i eventualno ojačati ofenzivu oko Bahmuta.

Nadalje, ruski general Sergej Surovikin, poznat i kao "general Armagedon", naoko donosi logičnije odluke nego li njegovi prethodnici, a jesenske su kiše usporile pokrenute ofenzive. Zapadni dužnosnici očekuju da će se tijekom zime uglavnom voditi pozicijski rat.

"Očekujemo da će (rat) uvelike biti statičan i nijedna strana neće pobijediti, a ni izgubiti. Tako će biti i u 2023. godini", rekao je jedan dužnosnik. "Ako ljudi očekuju da će jedna ili druga strana pokleknuti, ne vidimo ništa što bi sugeriralo da će se takvo što dogoditi do kraja godine. Nijedna strana nije u situaciji koja bi dovela do kolapsa."

S obzirom na to da nije izgledno da će se situacija u Ukrajini značajno promijeniti, obje se strane sve više oslanjaju na raketne napade kako bi ostvarile prednost.

Ukrajina je od SAD-a već dobila dva od osam sustava protuzračne obrane NASAMS. Kijev od Amerikanaca traži i skupi raketni sustav Patriot, koji ima veći domet.

Zapad ne žuri sa slanjem naprednijih raketnih sustav Ukrajini jer se boji da bi oružje kojim bi Ukrajinci mogli gađati mete u Rusiji moglo dovesti do eskalacije. Međutim, incident u Poljskoj pokazuje da bi do eskalacije moglo doći i ako Zapad Ukrajini ne pošalje moderno naoružanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:57