ZLOSTAVLJANJE

STRAVA U BiH Kakanj: Ubijen dvogodišnji dječak, obitelj tvrdila da je 'pao na beton'

 Elmedin Mehić/Klix.ba / Elmedin Mehić/Klix.ba

KAKANJ Semir Velagić (26) iz Gornje Slapnice kod Kaknja uhapšen je pod sumnjom da je počinio krivično djelo nasilja u obitelji, usljed kojeg je umro njegov dvogodišnji pastorak Ajnur Smolo.

Detalji ovog stravičnog zločina, koji se dogodio još u utorak, tek su jučer procurili u bh. javnost, nakon što je policija uhapsila osumnjičenoga, piše Dnevni avaz.

Nesretni dječak u bolnici je podlegao ozljedama koje su mu nanesene, prema svemu sudeći, zlostavljanjem, iako su iz obitelji tvrdili da se radilo o "padu na betonsku podlogu".

Osnovana sumnja

Kako je potvrđeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Velagić je uhapšen zajedno s nevjenčanom suprugom Nejrom Smolo zbog osnovane sumnje da su još u utorak počinili ubojstvo dvogodišnjeg djeteta.

Majka djeteta kasnije je puštena, dok je očuh ostao u policiji. Dežurna služba Policijske stanice Kakanj obaviještena je u utorak da je u Službu hitne medicinske pomoći u Kaknju dovezeno još živo dijete, s ozljedama koje je, prema informacijama dobivenim od majke i osobe u pratnji, zadobilo "prilikom pada na betonsku podlogu u dvorištu kuće u kojoj žive".

Dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK uputio je policajce na lice mjesta, a pregledom dvorišta nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mjesto pada, niti su utvrđeni svjedoci događaja - kaže se u saopćenju MUP-a ZDK.

Dan kasnije, u srijedu, policija je obaviještena iz Kantonalne bolnice da je dijete umrlo, a naloženom obdukcijom utvrđeno je da se, ipak, radilo o nasilnoj smrti, zbog istjecanja krvi u vanjskoj ovojnici mozga, tzv. subduralnim krvarenjem. Potom se došlo do podataka da bi povrede mogle biti posljedica fizičkog zlostavljanja. Uhapšeni su majka i očuh, a Velagić je potom priveden u Zenicu, u kriminalističku policiju.

Elmedin Mehić/Klix.ba / Elmedin Mehić/Klix.ba


Kuća i dvorište obitelji Velegić Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Centar za socijalni rad 'nije imao otvoren dosje'!?

Semir Velagić, prema informacijama koje je prikupio Dnevni avaz, i ranije je prijavljivan zbog nasilja u obitelji. No, kako se neslužbeno saznaje, one nisu procesuirane zato što, navodno, majka nije htjela svjedočiti.

Direktor Centra za socijalni rad u Kaknju Fakir Ajdinović izjavio je kako je upoznat s ovim tragičnim slučajem, ali da do sada 'nije otvoren dosje za ovu porodicu'.

'Žalosno je da u ovakvim tragičnim slučajevima opet stradaju djeca. Nasilje u obitelji i u Kaknju predstavlja veliki problem. Mi kao socijalna ustanova učinili bi sve da do ovoga ne dođe', kratko je kazao Ajdinović.

Susjedi: Te obitelji nisu na lijepom glasu

Jedan od mještana, čija se kuća nalazi u neposrednoj blizini mjesta gdje su boravili Semir i Nejra u vanbračnoj zajednici, kazao je za Klix.ba kako nikada sa njima nije bio na "istoj valnoj dužini", te da ga ni ne interesira ništa u vezi sa njima.

Drugi susjed je kazao kako se nada da će Tužilaštvo i policija uraditi pravi posao i da će doći do istine, ali da je najveći problem što je, kako je rekao, bačena crna mrlja na prezime Velagić.

'Oni tu borave već sedam ili osam mjeseci i moram vam reći da za to vrijeme ja to dijete nikada nisam vidio, iako svaki dan prolazim pored njihove kuće. Nitko ovdje ne može ništa reći jer ni s kim nisu imali previše komunikacije.

Niko od te dvije obitelji, ni Velagići ni Smolo, nisu baš na lijepom glasu. Obje su imale svakakvih problema, ali ovo što se dogodilo zaista niko ne može komentirati', naveo je jedan od susjeda problematične obitelji.

Dodaje kako mu nije poznato je li policija ranije dolazila u njihovu kuću, ali da su proteklih dana stalno u selu te ispituju mještane o tome što se dogodilo.

'Semir ima dvoje djece iz prvog braka, a ona je došla sa djetetom iz svog braka. Nisu bili vjenčani, komplicirano je to sve', rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 14:28