TRAGEDIJA LETA MH17

STRAHOVIT UDARAC BORBI PROTIV HIV-a Čak 108 vodećih stručnjaka stradalo na letu do konferencije

 AFP

KIJEV - Na srušenom letu Malaysia Airlinesa MH17 bilo je čak 108 vodećih svjetskih stručnjaka i aktivista na polju borbe protiv virusa HIV-a.

Vodeći stručnjaci letjeli su za Melbourne, na konferenciju AIDS 2014 koja bi trebala započeti u nedjelju. Među njima je bio i Joep Lange, svjetski prepoznat kao najveći autoritet u borbi protiv ove teške bolesti.

NIZOZEMSKI PREMIJER 'Bit ću kristalno jasan. Nećemo mirovati dok se svi krivci ne privedu pravdi!

Lange je predvodio istraživanje virusa HIV-a već 30 godina, bio je glasan advokat za pravo na pristup lijekovima za sve, pogotovo za oboljele koji žive u siromašnim zemljama.

- Joep Lange bio je jedan od najkreativnijih istraživača AIDS-a, humanist, neumoran organizator, posvećen svojim pacijentima i zaustavljanju AIDS-a u najsiromašnijim područjima, rekao je Peter Piot, bivši direktor UNAIDS-a.

UNAIDS je izdao priopćenje u kojem strahuje ‘da su neki od najkvalitetniih akademika, zdravstvenih radnika i aktivista na polju borbe protiv AIDS-a preminuli.’

- Smrt tolikog broja predanih ljudi koji se bore protiv HIV-a bit će veliki gubitak, rekao je Michel Sidibe, sadašnji direktor UNAIDS-a.

Među poginulima na letu bio je i jedan od glasnogovornika Svjetske zdravstvene organizacije Glenn Thomas.

Ukrajina je jedna od najvećih žrtava HIV-a u Europi

Ukrajina je s početkom ovog stoljeća postala žrtvom raširene epidemije HIV-a, koji je najjače pogodio istočne predjele te države, a regija Donjeck spada među one s najvećim brojem zaraženih. Procjenjuje se kako u Ukrajini ukupno ima preko milijun zaraženih, što je više od 2% ukupne populacije.

Krim i Donjeck su među regijama s najvećim brojem oboljelih. (Foto: Wikipedia)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 00:18