KRAJ OGRANIČENJA?

Stoltenberg: ‘Ukrajina može pobijediti Rusiju, ali samo uz našu podršku. Preispitajmo tu odluku, ona je ključna‘

Britanija, baltičke zemlje i Danska tvrde da je to dio legitimne samooobrane protiv invazije

Jens Stoltenberg

 Michal Cizek/Afp

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak je rekao da je ‘došlo vrijeme‘ da članice saveza preispitaju neka od ograničenja vezana uz korištenje oružja isporučenog Ukrajini u borbi protiv Rusije.

- Saveznici isporučuju Ukrajini razne vrste naoružanja i neki su uveli ograničenja na upotrebu tog oružja (...) to su nacionalne odluke. Ali, mislim da je, s obzorom kako se rat odvija, došlo vrijeme da se ta ograničenja preispitaju i da se Ukrajini omogući da se uistinu obrani, rekao je Stoltenberg u Pragu na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a.

Ukrajina poziva zapad da ublaži ta ograničenja, no države su sve više podijeljene oko toga da li ili ne dozvoliti Ukrajini da cilja mete na ruskom teritoriju.

Ukrajina, smatra Stoltenberg, još uvijek može pobijediti Rusiju, ali samo uz stalnu snažnu potporu NATO saveznika.

Britanija, baltičke zemlje i Danska tvrde da je to dio legitimne samooobrane protiv invazije, dok ostale tvrde da se oružje može koristiti samo u Ukrajini, održavajući bojazan da bi napadi na Rusiju rezultirali uvlačenjem kolektivnog zapada u sukob.

Belgija je ovaj tjedan rekla da se zrakoplovi F-16, koje ta zemlja namjerava isporučiti Ukrajini, mogu koristiti samo unutar njezinih granica.

Njemačka je iznijela slična upozorenja za svoje isporuke teškog naoružanja, uključujući tenkove Leopard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 23:32