VELIKA TAJNA

Što to Đoković ima na prsima?! Misteriozni uređaj smatra tajnom svog uspjeha, stručnjaci otkrivaju o čemu je riječ!

Flaster koristi dva sloja nanokristala koji pretvaraju toplinu tijela u svjetlost. To šalje terapeutske signale živčanom sustavu osobe koja ga nosi

 Novak Đoković

 Victoria Jones/Pa Images/Profimedia/Victoria Jones/pa Images/profimedia

Novak Đoković je privukao brojne poglede na ovogodišnjim Grand Slamovima otkrivši misteriozni metalni disk koji mu je pričvršćen na prsa.

Teniska zvijezda je napravu nalik novčiću imala na prsima na French Openu i Wimbledonu, a možda će ju ponovno nositi kada počne US Open u ponedjeljak.

Drugi reket svijeta taj uređaj na prsima smatra ključem svojeg uspjeha, piše Sky News.

Đokovića su pitali o čemu se radi još u svibnju, nakon pobjede u drugom kolu French Opena nad Martonom Fucsovicsom, kada je maleni uređaj na prsima privukao pozornost brojnih komentatora i gledatelja.

- Kada sam bio dijete, volio sam Iron Mana pa ga sada pokušavam glumiti, rekao je Đoković usporedivši svoj uređaj s dijelom odijela Marvelovog superjunaka.

Prsni uređaj Iron Mana sličnog je oblika, a služi napajanju njegove robotske opreme i dizajniran je kako bi spriječio da metak u njegovom tijelu dođe do srca.

Za Đokovića ipak takvi problemi ne postoje, a ovaj uređaj služi poboljšanju njegove izvedbe na terenu.

- Moj tim mi daje nevjerojatno učinkovitu nanotehnologiju kako bi mi pomogli da dam sve od sebe. To je vjerojatno najveća tajna moje karijere. Da nije toga, vjerojatno ne bih sjedio ovdje, rekao je.

Nakon Đokovićevog pojašnjenja, javila se talijanska tvrtka Tao Technologies, koja je rekla da stoji iza uređaja kojeg opisuju kao ‘ljudski uređaj za nadogradnju‘, a dizajniran je za poboljšanje zdravlja i dobrobiti.

Flaster koristi dva sloja nanokristala koji pretvaraju toplinu tijela u svjetlost. To šalje terapeutske signale živčanom sustavu osobe koja ga nosi, kako bi njegovo tijelo postiglo pravu ravnotežu.

Poboljšan san, držanje, ravnoteža, fleksibilnost, fokus i vrijeme oporavka, uz smanjenje stresa, tjeskobe i kronične boli, neke su od dobrobiti koje ovaj uređaj navodno pruža.

Tvrtka koja ga proizvodi tvrdi da je ovakav flaster pomogao čak i pacijentima s multiplom sklerozom. Cijena ovog uređaja je 238 funti.

Izumitelj Taopatcha i izvršni direktor tvrtke Tao Technologies, Fabio Fontana, rekao je za Sky News da je bio inspiriran za takvo što nakon što je postao ovisan i lijekovima protiv bolova koje je morao uzimati nakon prometne nesreće.

- Sve terapije koje sam isprobao dale su samo privremene rezultate, rekao je i dodao:

- Nakon laserskog tretmana u Rimu, prvi put su došli rezultati. Značajno mi se ublažila napetost u mišićima vrata i leđa, ali učinkovitost je trajala samo tjedan dana. Zapitao sam se bi li bilo moguće stvoriti neku vrstu nosivog lasera za produljenje učinka takvog tretmana, opisao je i dodao:

- Nanokristali simuliraju učinak laserskih tretmana, a flaster je jednostavno drugačiji način primjene svjetlosne terapije, prenosi Sky News.

Iz tvrtke poručuju da je taj flaster odobreni medicinski uređaj, u skladu s propisima Europske unije, no američki regulator za lijekove tek ga treba odobriti.

Studije o učinkovitosti navedene su na web stranicama tvrtke. Jedna talijanska studija iz 2021. zaključila je da poboljšava ravnotežu, pokrete, utječe na udove pacijenata s multiplom sklerozom, dok je studija koja se bavila atletskom izvedbom rekla da se poboljšava stisak i snaga čučnjeva kod onih koji ga koriste.

Fontana je spomenuo i studije o prednostima svjetlosne terapije te je dodao da je flaster dostupan svim istraživačkim institucijama koje žele provoditi klinička ispitivanja.

Ipak, neki stručnjaci nisu oduševljeni. U članku za časopis ‘Science-Based Medicine‘, dr. Harriet Hall kaže da objašnjenje ‘nije vjerodostojno‘.

Dr. Brandon Beaber, neurolog, kaže da studije mogu upućivati na malu korist, no ističe da u liječenju multiple skleroze nema dokaza.

Profesor Edzard Ernst sa Sveučilišta u Exteruza Sky News je rekao da nema čvrstih dokaza niti za jednu od tvrdnji koje je ponudio proizvođač.

- Ideja da to stvara bilo kakvu korist je lažna, kaže Ernst i dodaje da bi svaka eventualna korist od ovog flastera u slučaju Đokovića bila - placebo.

S obzirom na to da Đokoviću nije zabranjeno korištenje ovog flastera, čini se da teniski čelnici također nisu uvjereni u opipljive prednosti. Iz ATP-a i Međunarodne teniske federacije nisu komentirali upotrebu.

Podsjetimo, poznato je da je Đoković odbio primiti cjepivo protiv Covida-19, a zbog toga i zbog ograničenja putovanja za vrijeme pandemije je i propustio nekoliko turnira.

Ranije je izjavio i da neki ljudi imaju telepatske moći. Odrekao se glutena nakon što je tvrdio da mu se tijelo osjeća slabije zbog blizine komada bijelog kruha, a rekao je i da se zbog operacije lakta 2018. godine osjećao ‘kao da je sam sebe iznevjerio‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:24