UBOJITA KOMBINACIJA

Što je FrankenSAM? Ukrajina objavila da je po prvi puta na bojištu upotrijebila novo oružje: ‘Vrlo uspješno!‘

Novi sustavi kombiniraju ukrajinsku opremu iz sovjetske ere s projektilima zapadnih snaga

Ilustracija

 Evgeny Biyatov/Sputnik/Profimedia/Evgeny Biyatov/sputnik/profimedia

Ukrajinska vojska objavila je da je po prvi puta uspješno upotrijebila sustav protuzračne obrane FrankenSAM tijekom napada koji je Rusija pokrenula tijekom noći u srijedu, piše Newsweek.

Ukrajinski ministar strateške industrije Aleksander Kamišin rekao je novinarima u Davosu, u Švicarskoj, da je obrambeni sustav oborio rusku bespilotnu letjelicu Shahed na udaljenosti od otprilike osam kilometara. Nije rečeno gdje je točno dron presretnut, ali Kamišinova objava uslijedila je nakon što su ukrajinske zračne snage na Facebooku u srijedu ujutro objavile da je njihov ogranak tijekom noći oborio 19 od 20 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala prema južnoj Ukrajini.

Ovo je prvi put da je Kijev objavio uspješnu upotrebu svojih sustava FrankenSAM, koji kombiniraju ukrajinsku opremu iz sovjetske ere s projektilima zapadnih snaga. Prema Kamišinu, Ukrajina je rasporedila svih pet svojih hibridnih sustava na bojnom polju koji će se koristiti u borbi protiv Rusije.

Sustavi FrankenSAM nastali su modifikacijama lansera projektila ili radara iz sovjetske ere koji su Kijevu već bili na raspolaganju. Jedna kombinacija uključuje podešavanje sovjetskog lansera Buk za ispaljivanje američkog projektila RIM-7 Sea Sparrow. Drugi uključuje kombiniranje radara iz sovjetske ere s američkim projektilima Sidewinder.

Američki dužnosnici obrane izjavili su u listopadu za The New York Times da su oba sustava prošla nekoliko mjeseci testiranja u američkim vojnim bazama i da će biti isporučeni Ukrajini negdje te iste jeseni. Još uvijek se provodi testiranje na trećem sustavu FrankenSAM, koji kombinira raketu Patriot i stanicu za lansiranje američke proizvodnje sa starijim radarskim sustavom ukrajinske proizvodnje.

Program FrankenSAM bio je ideja Ukrajinaca nakon čega su američki inženjeri konstruirali improvizirane sustave. Visoka američka dužnosnica obrane, Laura Cooper, izjavila je da FrankenSAM ‘pridonosi popunjavanju kritičnih praznina u ukrajinskoj protuzračnoj obrani, što je najvažniji izazov s kojim se Ukrajina danas suočava‘.

Sustavi omogućuju i SAD-u i Ukrajini da koriste oružje koje im je već na raspolaganju dok traje zastoj u Kongresu oko slanja novih paketa vojne pomoći Kijevu. To je također korak prema izgradnji ukrajinske vlastite vojno-industrijske baze. Kamišin je prošlog mjeseca rekao novinarima da bi razvoj potpuno novog domaćeg sustava protuzračne obrane za Ukrajinu mogao potrajati gotovo pet godina, ali da su hibridni sustavi ‘brza rješenja‘.

Matthew Miller, glasnogovornik američkog State Departmenta, rekao je ranije ovog mjeseca da Washington ne planira podržavati ukrajinsku vojsku na isti način kao do sada već SAD pomaže Kijevu da izgradi vlastitu vojnu proizvodnju. Dodao je i da je američka politika nastaviti podupirati Ukrajinu ‘koliko god je potrebno‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:22