NOVI DOKUMENTI

ŠTO JE ČITAO OSAMA? Likvidirani čelnik al-Qaide gutao je Chomskog, članke o popularnoj znanosti i teorijama urote

 getty images

Osama bin Laden kanio je obilježiti desetu godišnjicu napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2011., uz veliku medijsku kampanju, stoji u dokumentima s kojih je skinuta oznaka tajnosti, a zaplijenjeni su tijekom američkog napada u kojemu je ubijen čelnik al-Qaide.

"Čekamo desetu godišnjicu napada na New York i na Washington koji će biti za devet mjeseci", piše Osama bin Laden u pismu s nenaznačenim datumom, no zaključuje se da je pisano negdje u prosincu 2010.

"Svjesni ste važnosti obilježavanja tog datuma i značaja koju bi imalo izvlačenje koristi od njegova obilježavanja u medijima. Na taj bismo način odali počast pobjedama muslimana i ljudima prenijeli svoju poruku", stoji u pismu, no nije poznato kojoj je osobi ono upućeno.

Pismo je jedno od više stotina dokumenata što su ih u srijedu objavile američke vlasti. Zaplijenjene su tijekom napada specijalnih američkih snaga 2. svibnja 2011. u pakistanskom gradu Abbottabadu gdje je ubijen šef al-Qaide.

Nije bilo moguće iz neovisnih izvora provjeriti podrijetlo dokumenata niti vjerodostojnost njihova prijevoda na engleski jezik.

Dokumenti su objavljeni nedugo nakon što je ugledni američki novinar Seymour Hersh objavio opsežan izvještaj u kojemu tvrdi da je najveći dio priče o ubojstvu bin Ladena koju je plasirala Obamina administracija potpuna laž, smišljena isključivo kako bi američki predsjednik skupio političke poene. Među Hershovim je optužbama i tvrdnja da nikakvih značajnih dokumenata u bin Ladenovom skrovištu nije pronađeno.

Kako piše CBS News, u dokumentima je objavljen i popis literature pronađene na jednoj od bin Ladenovih polica s knjigama. Lider al-Qaide tako je čitao uratke proslavljenog američkog novinara Boba Woodwarda, časopis Foreign Policy i radove Noama Chomskog. Na popisu se našlo i drugih američkih autora koji su bili negativno nastrojeni prema bivšem američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu te nekoliko izdanja jednog popularnoznanstvenog časopisa.

Bin Laden je proučavao i upute za uređivanje videomaterijala na računalu, a na polici je imao i nekolicinu knjiga prepunih teorija zavjera, u kojima se spominju iluminati i ostali glavni likovi raznoraznih teorija o 'stvarnim' vladarima svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 01:27