TOLIKO O NOVIM TALIBANIMA

Stižu uznemirujuća svjedočanstva o strašnim zločinima: ‘Ljude su masakrirali i brutalno mučili‘

Prema iskazima svjedoka, jedan je čovjek zadavljen vlastitim šalom i odrezane su mu ruke
Taliban tuče civila štapom dok ga uhićuje
 Emmanuel Dunand/AFP

"Talibani su nedavno masakrirali i brutalno mučili nekoliko pripadnika manjine Hazara u Afganistanu", poručila je organizacija za ljudska prava Amnesty International.

Svjedoci su iznijeli potresne izvještaje o ubojstvima koja su se dogodila početkom srpnja u provinciji Ghazni.

Od kada su u nedjelju preuzeli glavni grad Afganistana Kabul, talibani su pokušali prikazati suzdržaniju sliku. No Amnesty je rekla da je incident "zastrašujući pokazatelj" talibanske vladavine.

Zajednica Hazara treća je po veličini etnička skupina u Afganistanu.

Uglavnom prakticiraju šiitski islam te su se suočili s dugotrajnom diskriminacijom i progonom u pretežno sunitskom Afganistanu i Pakistanu.

U izvješću objavljenom u četvrtak, Amnesty kaže da je devet muškaraca ubijeno između 4. i 6. srpnja u okrugu Malistan u istočnoj provinciji Ghazni.

Grupa za ljudska prava intervjuirala je očevice i pregledala fotografske dokaze nakon ubojstava.

Mještani su rekli da su pobjegli u planine kada su se pojačale borbe između vladinih snaga i talibanskih boraca.

Kad su se neki od njih vratili u selo Mundarakht po hranu, rekli su da su im talibani opljačkali domove i da ih čekaju. Odvojeno, neki muškarci koji su prošli kroz Mundarakht na putu prema svom zaseoku također su upali u zasjedu.

Ukupno je navodno šest muškaraca ustrijeljeno, neki u glavu, a trojica su mučeni do smrti.

Prema iskazima svjedoka, jedan je čovjek zadavljen vlastitim šalom i odrezane su mu ruke.

Jedan očevidac rekao je da su pitali borce zašto su nanijeli takvu brutalnost svom narodu.

"Kad je vrijeme sukoba, svi umiru, nije važno imate li oružje ili ne. Vrijeme je rata", navodno je rekao jedan borac.

Glavna tajnica Amnestyja Agnès Callamard rekla je: "Hladnokrvna brutalnost ovih ubojstava podsjetnik je na prošlost Talibana i zastrašujući pokazatelj onoga što bi talibanska vladavina mogla donijeti."

"Ova ciljana ubojstva dokaz su da su etničke i vjerske manjine u posebnoj opasnosti pod talibanskom vlašću u Afganistanu."

Dodalo se da su usluge mobilnih telefona prekinute u mnogim područjima koja su zauzeli talibani, pa informacije o ubojstvu do sada nisu procurile.

Amnesty je pozvao UN da istraži i zaštiti ugrožene, piše BBC.

'Talibanski borci zapalili ženu zbog lošeg kuhanja'

Žene su spaljivne do smrti, prisiljene udati se za talibanske borce, a također ih se otprema u inozemstvo u lijesovima kako bi ih se koristilo kao seksualne robinje u najnovijim strahotama koje su se dogodile u Afganistanu nakon samo pet dana talibanske vladavine, piše Sky News.

Jednu su ženu zapalili talibanski borci u četvrtak na sjeveru zemlje jer im se nije svidjela hrana koju su je natjerali da im kuha, kaže Najla Ayoubi, bivša afganistanska sutkinja koja sada živi u SAD -u.

To se događa nakon što su se pojavili video zapisi islamista koji tuku ljude puškama, oduzimaju afganistanske nacionalne zastave i nasmrt ubijaju šefa policije, zajedno s izvješćima da manjine muče do smrti.Glasnogovornik talibana Zabiullah Mudžahid u utorak je obećao da neće biti napada iz osvete i da će se prava žena i manjina poštivati ​​u skladu s novom i umjerenijom verzijom islamističkog režima.

No, gotovo sva ta obećanja sada su izgledala prekršena nešto više od 48 sati kasnije, nakon što je u posebnom izvješću UN-a upozoreno da talibanski borci idu od kuće do kuće u potrazi za suradnicima zapada kako bi ih ubili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:29