PRELIMINARNI NALAZI

Stiglo prvo izvješće o paklenih 4,6 sekundi u avionu Singapore Airlinesa: Propao je 54 metra!

Jedan je putnik umro od mogućeg srčanog udara, a deseci su ozlijeđeni

Kobni let Singapore Airlinesa

 X/

Preliminarni nalazi istrage o letu Singapore Airlinesa koji je prošli tjedan bio pogođen velikom turbulencijom pokazali su da su brza promjena gravitacijske sile i gubitak visine od 54 metra uzrokovali ozljede, priopćilo je u srijedu singapursko ministarstvo prometa.

Jedan je putnik umro od mogućeg srčanog udara, a deseci su ozlijeđeni nakon što je let SQ321 Singapore Airlinea iz Londona za Singapur naišao na ono što je avioprijevoznik opisao kao iznenadnu, ekstremnu turbulenciju dok je zrakoplov letio iznad Mjanmara.

Ministarstvo je priopćilo da je istraga u tijeku.

Let SQ321 iz Londona za Singapur u zrakoplovu Boeing 777-300ER, koji je prevozio 211 putnika i 18 članova posade, morao je hitno sletjeti u Bangkok, uslijed snažne turbulencije koja je bacala putnike i članove posade po kabini, a neki su udarili u strop.

"Zrakoplov je doživio brzu promjenu G (gravitacijske sile)... To je vjerojatno rezultiralo time da su putnici koji nisu bili vezani pojasom odbačeni sa sjedišta uvis", navodi ministarstvo u izjavi, citirajući izvješće singapurskog istražnog ureda za sigurnost prometa.

"Okomito ubrzanje promijenilo se s negativnih 1,5 G na pozitivnih 1,5 G unutar 4 sekunde. To je vjerojatno rezultiralo padom putnika koji su bili u zraku.

"Brze promjene gravitacijske sile tijekom trajanja od 4,6 sekundi rezultirale su padom visine od 54 metra. Ovaj slijed događaja vjerojatno je prouzročio ozljede posade i putnika", navodi se.

U izvješću se također navodi da se čuo pilot koji je doviknuo da je znak za vezanje sigurnosnog pojasa uključen.

image

Zrakoplov Singapore Airlinesa Boeing 777-300ER prisilno je sletio u Bangkok

Lillian Suwanrumpha/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 04:56