OFENZIVA IDE DALJE!

Steže se obruč oko Rusa u ključnom gradu, drama u Moskvi: ‘Ako padne, gubimo Luhansk!‘

Rusi su Liman zauzeli u svibnju. On im je trebao poslužiti kao uporište za napade na Slovjansk i Kramatorsk

Bitka za Liman

 Afp, Isw/

Proruski vojni blogeri tvrde da ukrajinski vojnici samo što nisu okružili ruske vojnike stacionirane u gradu Limanu u Donjeckoj oblasti, piše The Telegraph.

Rusi kažu da su Ukrajinci na području sjeverno i istočno od grada ostvarili određene pomake. Iako se radi o nepotvrđenim tvrdnjama, objave ukrajinskih vojnika na društvenim mrežama naoko su ih potvrdile.

Kada bi Ukrajinci ušli u Liman, bili bi u odličnoj poziciji da poslije prodru u Luhansku oblast. Time bi poništili sve što su Rusi na tom području napravili tijekom ljetne faze rata u Ukrajini koji je nedavno ušao u svoj sedmi mjesec.

Gubitak Limana bio bi veliki poraz za Kremlj, što vojni, što politički. Bio bi i pokazatelj da ruske snage nisu uspjele stabilizirati svoju obrambenu liniju nakon što su ranije ovog mjeseca izgubile kontrolu nad Izjumom i Kupjanskom.

- Ukrajinski vojnici objavljuju fotografije na kojima se vidi kako su na krovu zgrade seoskog vijeća u Novosjolovki razvili ukrajinsku zastavu. Između sjevera Limana i ukrajinskih vojnika trenutno se nalazi samo jedno selo, Drobiševo, te svega nekoliko kilometara zemlje. (Liman) se nalazi u jako ranjivoj poziciji - stoji u objavi koju je u srijedu popodne plasirao Vojni promatrač, ruski vojni kanal na komunikacijskoj platformi Telegram.

Ribar, još jedan autoritativni ruski vojni bloger, rekao je da su ruske snage u srazovima sjeverno, zapadno i istočno od Liman porazile ukrajinske borce, ali je i objavio kartu na kojoj se može vidjeti da se smanjio prostor koji Rusi kontroliraju.

The Telegraph nije mogao odmah potvrditi vjerodostojnost Ribarove karte. Ako jeste, to bi značilo da će Ukrajinci uskoro oformiti prsten oko grada.

Rusi su Liman, grad na sjeveru Donjecke oblasti, zauzeli u svibnju. On im je trebao poslužiti kao uporište za napade na Slovjansk i Kramatorsk.

Garnizon u Limanu ostao je ranjiv nakon što su Ukrajinci početkom rujna napali ruske položaje na području oko Harkiva.

Ukrajinske su snage ovog tjedna pokušale proširiti mostobran na istočnoj obali rijeke Oskil, mjesta na kojem se ruska vojska pokušala regrupirati nakon povlačenja s područja oko Harkiva.

Rusi su tijekom napada na Ukrajinu koji su izveli 2014. godine često znali prvo okružiti pa potom uništiti ukrajinske postrojbe. Mnogi su zapadni stručnjaci uoči ovogodišnje ruske invazije na Ukrajinu zbog toga mislili da ukrajinska vojska ne može pobijediti rusku, barem kada je riječ o konvencionalnim sukobima. Ispalo je, međutim, suprotno.

Ukrajinski su vojnici više puta tijekom rata u Ukrajini u pojedinim bitkama prvo okružili pa zatim porazili ruske postrojbe. Ti su porazi dodatno narušili kredibilitet ruskog vojnog vodstva i osnažili stavove onih na Zapadu koji vjeruju da Ukrajina može poraziti Ruse.

Nije poznato koliko se ruskih vojnika nalazi u Limanu. Na društvenim mrežama piše da su u gradu stacionirani ruski vojnici te borci iz Luganjske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike.

Borci iz Donjecke Narodne Republike na Telegramu su napisali da Rusi kontroliraju sve ceste koje vode u i iz Limana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:57