SUĐENJE PISTORIUSU

STEŽE SE OBRUČ OKO BLADE RUNNERA U kući pronađene igle isteroidi! Svjedoci jedan za drugimpobijaju iskaz slavnog atletičara!

Poznati olimpijac, kojem prijeti doživotna robija, u svom je timu okupio najbolje stručnjake koje novac može kupiti

Drugog dana saslušanja za određivanje jamčevine u slučaju Pistorius, na sudu u Južnoafričkoj Republici izneseno je svjedočenje o nekoliko pucnjeva i vriskova koji su se na kobno Valentinovo začuli iz doma poznatog atletičara Oscara Pistoriusa.

- Jedan od svjedoka izjavio je da je čuo pucnjeve i potom izišao na balkon, vidio svjetlo u Pistoriusovoj kući te čuo ženski glas kako vrišti. Nakon toga je čuo još nekoliko pucnjeva - rekao je glavni istražitelj Hilton Botha, inače prvi policijski službenik na mjestu zločina.

Sud, naime, odlučuje o puštanju 26-godišnjeg paraolimpijca uz jamčevinu, no današnja svjedočenja nisu išla u prilog sportašu s obzirom na to da je rečeno kako svjedoci pobijaju njegovu priču o okolnostima smrti manekenke Reeve Steenkamp.

Pistorius tvrdi da je slučajno ubio Steenkamp, s kojom je bio u vezi, zamijenivši je za provalnika. Sud bi sutra trebao izreći odluku o sportaševu puštanju na slobodu do početka suđenja, koje bi se moglo otegnuti i nekoliko mjeseci. Istražitelji traže da ga se zadrži u zatvoru.

- Zar stvarno vjerujete da će paraolimpijac čije lice poznaje cijeli svijet pokušati pobjeći - upitao je sudac Bothu.

- Da - odgovorio je on, izazivajući podsmijeh prisutnih u sudnici, te dodao kako vjeruje da bi čovjek s takvim bogatstvom, a koji je suočen s dugotrajnim zatvorom, to mogao učiniti.

Botha je pred sudom izjavio kako je još jedan svjedok ispričao da je čuo svađu između para i pucnjeve u noći ubojstva. Prema iskazu, glasna svađa trajala je između dva i tri sata ujutro 14. veljače. No, branitelji su istaknuli da je to svjedočenje upitno nakon istražiteljeve izjave da je svjedok bio 600 metara udaljen od kuće.

Kasnije se ispravio i rekao da je riječ o 300 metara. Kad je Brotha stigao na mjesto zločina, tamo su već bili sportašev brat i odvjetnik. Žrtva je ležala u lokvi krvi omotana ručnicima.

Istražitelji su izjavili da su pokraj kreveta pronašli hormon testosteron, no obrana je izjavila da je to zapravo bio legalni biljni pripravak koji često koriste sportaši.

Osim toga, obrana je istaknula kako je mjehur žrtve bio prazan, što podupire optuženikovu tvrdnju da je očito ustala kako bi otišla na toalet, a ne da je bježala od njega.

Pistorius je danas rekao da se probudio usred noći i čuo nekoga u kupaonici. Mislio je da je provalnik pa je pucao četiri puta kroz vrata i tek kasnije otkrio da njegova djevojka nije u krevetu.

------------------------------------

14:15 Pistorius i dalje ostaje u pritvoru. Današnje ročište je završeno te se nastavlja sutra kada bi se konačno trebala saznati sudbina paraolimpijca, hoće li ići u zatvor ili će biti pušten uz jamčevinu.

--------------------------------------

13:13 Glavni istražitelj Hilton Botha na sudu je izjavio kako je osim palice i dva mobitela u kući pronašao i dvije kutije testosterona, igle i injekcije.

Također u sefu spavaće sobe policija je pronašla i kutiju metka kalibra 0.38 za što Pistorius nema dozvolu te će ga najvjerojatnije optužiti i za posjedovanje streljiva bez dozvole.

Također je dodao kako je manekenka ubijena s tri hica, jedan od metaka završio je u laktu djevojke i slomio joj ruku, jedan ju je pogodio u desnu stranu glave, iznad uha, a treći u kuk.

Pistorius tvrdi da je bio mrak kada je pucao, no jedan od svjedoka je opovrgnuo te tvrdnje te rekao kako je tu noć čuo pucnjeve i vidi svijetlo.

Otac Henke Pistorius

Sestra Aimee Pistorius, brat Carl Pistorius i otac Henke Pistorius

- Imamo izjavu muškarca koji kaže da je te noći iz Pistoriusove kuće čuo pucnjavu. Izašao je na svoj balkon i vidio da su u sportaševoj kući upaljena svjetla. Nakon toga je čuo ženu kako vrišti, dva ili tri puta, a potom još pucnjave, rekao je Botha.

Također je dodao kako je jedan metak pronađen izvan kupaonice, dok su preostala tri pronađena u kupaonici. Manekenka je ubijena pucnjevima odozgo što upućuje na to da je za vrijeme ubojstva Pistorius imao proteze na nogama.

Tužitelji od suda traže da nikako ne dopusti Pistoriusu izlazak uz jamčevinu jer se boje da bi mogao pobjeći iz zemlje. Botha je tijekom svjedočenja spomenuo da optuženi ima kuću u Italiji te bi ga, ukoliko pobjegne, teško vratili u zemlju.

Na sudu je prikazan tlocrt kuće Oscara Pistoriusa u kojoj se dogodilo ubojstvo kako bi se što vjernije dočarala rekonstrukcija događaja (FOTO: Twitter)

---------------------------------

11:23 Na današnjem ročištu svjetski paraolimpijac Oscar Pistorius mogao bi saznati da li će biti pušten uz jamčevinu.

Tužitelji su pročitali iskaz jednog svjedoka koji tvrdi da je te kobne noći čuo viku iz kuće Oscara Pistoriusa, između 2 i 3 sata ujutro, prije nego se čula pucnjava, javlja CNN.

Pistorius pak tvrdi da je spavao do pucnjave te da se nije svađao s djevojkom.

Glavni istražitelj Hilton Botha također je svjedočio te je rekao da su ubijenu manekenku na podu zatekli odjevenu u bijele kratke hlače i crni prsluk, te je bila prekrivena ručnicima.

Botha je rekao i da su u kući pronašli dva mobitela, ali nijedan nije korišten za poziv policiji.

Vjeruju da je krvavu palicu za kriket koja je pronađena u kući koristio kako bi razbio vrata kupaonice.

Za vrijeme čitanja iskaza, Pistorius se slomio i rasplakao, a u sudnici sjedi pognute glave.

----------------------------------------------

Otprilike u isto vrijeme dok se pali heroj Južnoafričke Republike Oscar Pistorius jučer znojio pred sudom koji je trebao odlučiti hoće li ga pustiti da na slobodi dočeka suđenje za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp, prijatelji i obitelj u obalnom gradu Port Elizabeth pokapali su umorenu manekenku.

O sudbini paraolimpijske zvijezde sud će odlučiti već danas.

Pistoriusova obrana, u kojoj su odnedavno najbolji eksperti koje novac može kupiti - vrhunski odvjetnici, kriminolozi, patolog te spin doktor - pred istražnim sucem u Pretoriji, tražila je da se kvalifikacija optužbe promijeni s one najteže - šesti stupanj u južnoafričkom pravnom sustavu - u nešto blaži peti stupanj.

Osim što bi mu blaža optužnica omogućila barem šansu da uz jamčevinu izađe na slobodu, mogla bi u konačnici značiti i razliku između doživotnog zatvora ili kraće kazne.

'NISAM IMAO NAMJERU NIKOGA UBITI' Pistorius na suđenju iznio svoju verziju stravičnog ubojstva djevojke

Većina stručnjaka očekuje, ipak, da će mu jamčevina biti odbijena. U praksi bi to značilo da bi 26-godišnji Pistorius trebao odmah biti prebačen iz policijske postaje Brooklyn u Pretoriji u mnogo neudobniji zatvor.

Proglašena stanka

Paraolimpijski trkač jučer je iznio svoju verziju događaja iz tragične valentinovske noći, koju je čitao njegov odvjetnik. Pistorius je, inače, tijekom saslušanja bio vrlo rastresen pa je sudac u jednom trenutku morao proglasiti stanku kako bi se malo sabrao. Poručio je da je “prestravljen” što je ubio Reevu - s kojom je bio, kako je rekao, u velikoj ljubavi - i da ne može podnijeti što je nanio toliko bola.

Zločin šestog stupnja

Njegova priča ide ovako: Pistorius i Steenkamp ležali su u krevetu u srijedu navečer, kada je on ustao i otišao do balkona da bi zatvorio klizna vrata i uzeo ventilator. Čuo je neobičan zvuk iz kupaonice, pretpostavio je da je riječ o uljezu i, osjetivši se ranjivim bez svojih protetskih nogu, uzeo je pištolj i zapucao kroz vrata. Tada je primijetio da Reeva nije u krevetu i razvalio kupaonska vrata s kriket palicom.

Tužitelj: Zbog čega bi se provalnik zaključao u kupaonicu

Steenkamp je još bila živa, ali je umrla na njegovim rukama. Nije je ubio, “ništa nije dalje od istine”, poručio je Pistorius. Na ruku mu ide to što nema konkretnih naznaka o motivu za eventualno umorstvo (premda se sve glasnije priča o Reevinu prebliskom prijateljstvu s ragbijašem Francoisom Hougaardom, koji je oštro negirao postojanje bilo kakve ljubavne afere).

Tužitelj Gerrie Nel iznio je nešto drukčiji tijek događaja. Par se, tvrde, posvađao, zbog čega se Reeva zaključala u kupaonicu. Tužiteljstvo smatra da je Pistorius ustao iz kreveta, stavio proteze, naoružao se, prehodao sedam metara do kupaonskih vrata i s četiri hica ustrijelio djevojku; tri metka bila su kobna. Čak i ako je mislio da je riječ o provalniku, radi se o ubojstvu s predumišljajem, poručio je Nel, uz jedno pitanje: zbog čega bi se uopće provalnik zaključao u kupaonicu?

Pistoriusu našli i steroide: Eksploziju agresije Blade Runnera izazvale su zabranjene supstance?

Nakon što je čuo te dokaze, sudac Desmond Nair odlučio je da će Pistorius ipak biti optužen za zločin šestog stupnja, osim ako optuženik danas ne dokaže da su postojale brojne “izvanredne okolnosti”.

Paraolimpijac je naglasio da ne bi napuštao zemlju i pristupio bi suđenju, predao bi putovnicu i ne bi utjecao na svjedoke, kojih, kako je rekao, ionako nema. Ako bi mu bilo suđeno za “šesti stupanj”, minimalna kazna - ako ne bi bilo olakšavajućih okolnosti - bila bi doživotni zatvor. Za prijevremenu slobodu mogao bi aplicirati nakon proteka 25 godina, možda čak i nešto manje.

Sporo sudstvo

Južnoafričko sudstvo, inače, notorno je sporo. Upućeni smatraju da bi u ovom slučaju moglo biti motivirano da se ubrza, a pravni stručnjaci za britanski su Guardian rekli da bi suđenje moglo početi za četiri do šest mjeseci na visokom sudu u Pretoriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 12:44