BIZARNI ‘SUVENIRI‘

‘Stereotipni sakupljači nacističkih artefakata su luđaci koji u podrumima grade svetišta svojemu idolu‘

I dok je u Njemačkoj, Austriji i Francuskoj ilegalno trgovati takvim predmetima, ograničenja se ne odnose na UK i SAD

Hitlerov sat

 Alexander Historical Auctions/Ferrari/Profimedia/Alexander Historical Auctions/Ferrari/Profimedia

Jedan od satova Adolfa Hitlera prodan je anonimnom ponuđaču za 1,1 milijun dolara na privatnoj aukciji koju je organizirala kuća Alexander Historical Auctions u Marylandu. Vjeruje se da je sat bio dar Hitleru za njegov 44. rođendan 20. travnja 1933. godine.

Reverzibilni sat marke Andreas Huber ima ugravirana tri datuma oko svastike - Hitlerov datum rođenja, datum kad je postao kancelar i datum kad je nacistička stranka pobijedila na izborima u ožujku 1933. Francuski vojnik zaplijenio ga je na kraju Drugog svjetskog rata kad se Hitler povlačio iz Berchtesgadena u jugoistočnoj Njemačkoj.

Aukcijska kuća Alexander Historical Auctions specijalizirala se za vojnu povijest i ovo joj nije bila prva dražba na kojoj su se prodavali nacistički rekviziti. Nudili su se i drugi kontroverzni predmeti koji su pripadali Hitleru - ogrlica za psa, toaletni papir, pribor za jelo, čaše za šampanjac, medalje, pisma, oružje, vojna odjeća, Hitlerove slike...

Sat marke Andreas Huber bio je predmet koji se prodavao po najvišoj cijeni, no i mnogi drugi komadi prikupili su desetke tisuća dolara, piše Euronews Culture.

I dok je u Njemačkoj, Austriji i Francuskoj ilegalno trgovati nacističkim kolekcionarskim predmetima, takva ograničenja ne odnose se na Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. No mnoge velike aukcijske kuće poput Christie’sa, Sotheby’sa i Bonham’sa odbijaju prodavati predmete povezane s nacističkom Njemačkom. Zabrana prodaje nacističkih artikala vrijedi i za eBay.

image

Hitlerov sat

Alexander Historical Auctions/Ferrari/Profimedia/Alexander Historical Auctions/Ferrari/Profimedia

Kad je aukcijska kuća Bloomfield Auctions u Belfastu 2019. stavila nacistički stolnjak na aukciju, burna reakcija javnosti natjerala ih je da uklone sporni predmet i promijene politiku kuće kad su u pitanju nacistički "suveniri".

A svaki put kad neka manja aukcijska kuća na prodaju stavi određenu nacističku memorabiliju, židovska zajednica žustro reagira. Tako su i nakon ove aukcije Hitlerova sata poslali otvoreno pismo s potpisima 34 židovskih čelnika u kojemu su zahtijevali otkazivanje skandalozne prodaje.

- Nesvjesno ili ne, ova dražba potiče one koji idealiziraju sve za što se zalagala nacistička stranka. Apsolutno je užasno prodavati predmete koji su pripadali genocidnom ubojici i njegovim pristašama. S obzirom na malu ili gotovo nikakvu povijesnu vrijednost izloženih primjeraka, može se samo propitivati ​​motivacija onih koji ih kupuju. Legitimni nacistički artefakti pripadaju muzejima ili visokoškolskim ustanovama, a ne aukcijskim kućama. Na ovakve prodaje treba gledati kao na optužnicu ljudskom društvu u kojemu je financijska dobit očito važnija od sjećanja, patnje i boli milijuna žrtava - rekao je rabin Menachem Margolin, predsjednik Europskog židovskog udruženja (EJA) sa sjedištem u Bruxellesu.

No s njim se očito ne slažu u kući Alexander Historical Auctions iz koje poručuju kako "njihovo poslovanje ima ključnu ulogu u očuvanju povijesti".

- Ako uništite povijest, neće biti dokaza da se to uopće dogodilo. Bila ta povijest dobra ili loša, ona se mora sačuvati - rekla je za Deutsche Welle Mindy Greenstein, viša potpredsjednica kuće Alexander Historical Auctions. Ona je, dodaje, izgubila mnoge članove svoje židovske obitelji u holokaustu u Ukrajini. Također tvrdi kako je kuća za koju radi mnoge od nabavljenih predmeta donirala upravo muzejima holokausta diljem svijeta.

Tako, primjerice, Muzej holokausta Sjedinjenih Američkih Država aktivno traži donacije - uključujući medalje, zastave i propagandu, ali ne prihvaćaju nacističko oružje.

Trgovac nacističkim artefaktima Andreas Gronemann otkriva kako su svi njegovi klijenti obrazovani ljudi, sveučilišni profesori, liječnici, od njega kupuju i sami muzeji, pa i spomenuti američki Muzej holokausta.

- Mnogi pokušavaju sačuvati ovu vrstu materijala za buduće generacije i učiti od njih to - objašnjava Gronemann.

No s njim se ne slaže Gavriel Rosenfeld, profesor povijesti na Sveučilištu Fairfield u Connecticutu.

- Stereotipni sakupljač nacističkih artefakata je bogati teksaški naftni barun koji u obiteljskom stablu ima vojne veterane ili neonacistički luđaci koji u podrumima grade svetišta svojim povijesnim idolima - kaže Rosenfeld.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:19