NESREĆA U ST. MORITZU

ŠTEDLJIVA KANCELARKA Angela Merkel stradala jer 20 godina ne želi kupiti nove skije?!

Iako mora mirovati, Merkel će već u srijedu voditi sjednicu nove njemačke koalicijske vlade
 AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel pala je dok je s dvojicom tjelohranitelja bila na skijaškom trčanju u švicarskoj pokrajini Engadin, u blizini skijališta St. Moritz, i ozlijedila lijevu zdjeličnu kost. Njezin glasnogovornik Steffen Seibert dao je sljedeće priopćenje: “Pala je. Na skijaškom trčanju. Mislimo da se to dogodilo pri maloj brzini”.

Ništa od aviona

Objasnio je da je Merkel zadobila “težak udarac kombiniran s djelomičnom frakturom stražnjeg lijevog zdjeličnog obruča.”

Prema informacijama koje mediji prenose od liječničkog tima koji se brine za kancelarku, ona će najmanje tri tjedna morati strogo mirovati pa je otkazala sve sastanke i obveze u tom razdoblju. Među njima su kancelarkin posjet Poljskoj i nastupni posjet novog luksemburškog premijera Xaviera Bettela Berlinu.

NOVA NESREĆA NA SKIJANJU Njemačka kancelarka Merkel ozlijeđena, otkazala sve sastanke

Angela Merkel pala je još tijekom božićnih praznika, dan prije Badnjaka, ali nije znala da je ozlijedila kost, mislila je da se samo jako udarila. Tek kad je u petak otišla liječniku jer su bolovi bili sve veći, otkriven je prijelom zdjelice.

Napuknuće stražnjeg zdjeličnog obruča znači da će Merkel ta tri tjedna morati provesti što više vremena nepomično ležeći, hodat će na štakama i neće smjeti letjeti avionom ni u kojem slučaju. No, mediji prenose informaciju da je kancelarka javila u Berlin da će već u srijedu voditi sjednicu vlade. Ipak je riječ o prvoj sjednici vlade “velike koalicije” službeno formirane u prosincu. Ostatak posla odrađivat će od kuće.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nakon operacije koljena 2011. (foto: Johannes Eisele / AFP)

Kancelarka Merkel zaljubljenica je planina, odlazi u Alpe kad god može, zimi skija, a ljeti planinari. Nije jasno kako se dogodila njezina nesreća u Švicarskoj, ali zna se da su Merkel više puta upozoravali da nabavi novije skije jer su ove koje koristi starije od 20 godina, pišu njemačke novine Bild. Za kancelarku, dopunjuje Bunte, te su skije stvar nostalgije i pomalo stvar ponosa. Riječ je o modelu Germina Alpha CS, dizajniranom između 1992. i 1995.

Kultni brend

Kompanija Germina je nekad u gradu Unterschönau u saveznoj pokrajini Tiringiji, domovini njemačkog skijaškog sporta čiji su sportaši osvojili polovicu od svih njemačkih medalja na Zimskim olimpijadama, proizvodila 700.000 pari skija godišnje. Danas je to kultni brend skija i iskusni skijaši često radije biraju njihove, nego skije najvećih modernih marki. Kompanija se na svojoj web stranici hvalila da kancelarka na njihovim skijama uživa u St. Moritzu i o tim su skijama napisali: “Nisu najnovije, ali su njemačke!”

Direktori Germine, Frank Nothnagel i njegov sin Maik Nothnagel, za Bild su komentirali kako bi kancelarka možda mogla razmisliti o ulaganju u novi par jer skije, naročito drvene kakve ona koristi, redovitom uporabom nakon deset godina drastično gube na učinkovitosti. Ponudili su joj svoje iskustvo i preporučili moderne skije za skijaško trčanje kakve se danas koriste.

Prema Nothnagelima, za kancelarku Merkel najbolji bi bio model RX 800, trkačke skije od suvremenih karbonskih materijala s posebno obrađenim zračnim kanalima i premazom.

Inducirana koma

Kancelarkina nesreća u St. Moritzu koincidirala je s teškom nesrećom legende Formule 1 Michaela Schumachera koji je na skijanju u Francuskoj na crnoj stazi naletio na stijenu pod snijegom, koja ga je odbacila u zrak i pao je na glavu. Ozljede glave su tako teške da se Schumacherova kaciga prepolovila i on već više od tjedan dana leži u bolnici u Grenobleu u induciranoj komi. Njegovo je stanje stabilno, ali kritično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:25