ZAŠTIĆENA ZGRADA

Srušili čuveni pub, a onda je došlo do senzacionalnog preokreta: ‘Da, koristit ćete baš to kamenje!‘

Priča o pubu činila se završenom u lipnju 2021. kada su stanovnici saznali da je Punch Bowl Inn srušen

Ostaci puba Punch Bowl Inn

 Matthew Lofthouse/Swns/Swns/Profimedia/Matthew Lofthouse/swns/swns/profimedia

Stoljećima su zidovi puba Punch Bowl Inna pozdravljali prolaznike na tihoj engleskoj seoskoj cesti. Turistički vodiči u Hurst Greenu pokazivali su pub posjetiteljima sela, a legenda kaže da je ozloglašeni pljačkaš u 18. stoljeću upravljao iz tog puba, prije nego što je uhvaćen i pogubljen. Njegov duh još uvijek opsjeda mjesto, tvrde.

No priča o pubu činila se završenom u lipnju 2021. kada su stanovnici saznali da je Punch Bowl Inn srušen. Uslijedilo je ogorčenje. Pub je bio zaštićena zgrada, oznaka u Ujedinjenom Kraljevstvu koja štiti zdanja od povijesnog značaja.

Gradsko vijeće Ribble Valleyja, na čelu s Hurstom Greenom, krenulo je pravni postupak protiv vlasnika puba, Andrewa Donelana, čija je tvrtka srušila zgradu. Početkom ožujka vlasti su odbile žalbu Donelanove tvrtke i naredile im da u roku od 12 mjeseci obnove Punch Bowl Inn - koristeći upravo kamenje iz ruševina puba.

image

Punch Bowl Inn

Swns/Swns/Profimedia/Swns/swns/profimedia

Naredba je "prilično jedinstvena", rekao je Tom Pridmore, turistički službenik Ribble ValleyJa, u intervjuu za The Washington Post. "Kad vidite hrpu kamenja jasno je kakav će to težak posao biti."

Donelanova tvrtka, Donelan Trading Ltd., kupila je gostionicu 2015. Tvrtka je tvrdila da je jedan od dimnjaka puba nestabilan i da mu prijeti pad te se upustila u rušenje cijele građevine. No, Vijeće Ribble Valleyja reklo je da to ne opravdava rušenje puba.

Punch Bowl Inn, koji datira iz 18. stoljeća, nekoć je uvijek bio pun, ali popularnost mu je pala kako je rasla konkurencija u regiji, kažu dužnosnici Ribble Valleyja. Otkako ga je kupio Donelan Trading Ltd., zjapio je prazan, ali je ostao lokalna znamenitost, cijenjena zbog svog folklornog i povijesnog obilježja. Zatim je u lipnju 2021. Alison Brown, predsjednica odbora za planiranje i razvoj općine Ribble Valley, primila poziv građana - radnici su počelu rušiti pub! Šokirana, poslala je tim koji je trebao zaustaviti rušenje, no stigli su prekasno.

No uslijedila je konačna odluka da se pub mora ponovo izgraditi koja je potaknula i druga mjesta s istim problemima da krenu u bitku kao što je to učinio Ribble Valley. Historic England, državno tijelo koje upravlja očuvanjem zaštićenih zgrada, pozdravilo je odluku vijeća da poduzme ovu mjeru.

"Ohrabrujuće je kada se zločin protiv baštine, poput rušenja Punch Bowl Inna, shvaća ozbiljno", rekao je glasnogovornik Historic Englanda u izjavi za The Post i dodao da je rušenje drugih zaštićenih zgrada bez pristanka zločin koji utječe na cijelu zajednicu te da se nada da će ovaj slučaj biti demotivirajući za takav vandalizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:25