‘Z‘ U BEOGRADU

Srpski ultradesničari navijaju za Putina i čekaju priliku: ‘Treba čekati da se završi Ukrajina, a onda...‘

Pobjeda ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini bila bi Srbiji odskočna daska za povratak Kosova, smatra Miša Vacić

Proruski prosvjed u Beogradu i mural Vladimira Putina s natpisom ”brat”, također u Beogradu

 Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp/Anadolu Agency Via Afp

Srpski ultranacionalisti koriste rusku invaziju na Ukrajinu kako bi potaknuli svoju kampanju protiv neovisnosti Kosova, dok su se antiratni aktivisti našli na meti unakrsne vatre.

Političari s desnog krila srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića nanjušili su priliku da povežu rat u Ukrajini sa svojom željom da preuzmu Kosovo, čak i u vrijeme kada Vučić ulazi u pregovore s EU za djelomičnu normalizaciju odnosa s Kosovom, čiju neovisnost ne priznaju ni Beograd ni Moskva, piše Politico.

Pobjeda ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini bila bi Srbiji odskočna daska za povratak Kosova, smatra Miša Vacić, čelnik izrazito nacionalističke i prokremaljske političke stranke Srpska desnica.

- Moramo biti strpljivi i čekati da se završi situacija u Ukrajini, a onda ćemo imati dovoljno vremena, rekao je Vacić za Politico.

Od početka invazije na Ukrajinu, u Srbiju je došlo više od 200.000 Rusa. Kao jedna od samo nekoliko europskih zemalja koje nude bezvizni režim Rusima, ona je utočište za one koji traže izlaz iz zemlje iz mnogih razloga, od ekonomskih do ideoloških.

Vacić, koji je u rujnu otputovao u okupirani Donjeck kako bi promatrao takozvani referendum za pridruživanje Rusiji, koji su zapadne zemlje žestoko kritizirale i nazivale laži, tvrdi da su ruski liberalni aktivisti u Srbiji prijetnja ostvarenju njegovog idealnog društva.

- To je prava revolucija liberala, kaže Vacić za Politico i dodaje da, kad bi samo 10 posto novopridošlih Rusa bili liberalni aktivisti, Srbija bi bila preplavljena s najmanje 20.000 njegovih političkih neprijatelja.

- Oni misle da moraju osloboditi Srbiju od Srba, od tradicionalnih srpskih vrijednosti, kaže Vacić.

Nasilne prijetnje

Među Rusima koji su stigli u Beograd otkako je Putin započeo rat prošle godine je i Ilija Zernov, 19-godišnji politički aktivist s jugozapada Rusije, koji je prošlog ožujka potražio utočište u Beogradu. Njegovi antiratni prosvjedi doveli su do policijske pretrage njegovog studentskog doma u Kazanu.

- Shvatio sam da neću moći nastaviti studirati i biti u Rusiji još dugo, ispričao je za Politico i dodao da mu je policija prilikom pretrage studentskog doma prijetila nasiljem i zatvorom.

Zernov je aktivan sudionik Ruskog demokratskog društva, antiratne organizacije osnovane prošle godine u Beogradu s ciljem podupiranja Ukrajine. No u zemlji u kojoj Putin uživa značajnu podršku, antiratni aktivisti su meta.

Zernov je tako prošlog mjeseca prijavio policiji da ga je Vacić napao. Napad, za koji je Zernov rekao da se dogodio nakon što je pokušao prefarbati antiukrajinske grafite na stambenoj zgradi u Beogradu, za posljedicu je imao perforaciju bubnjića. Vacić taj napad negira.

Suosnivač RDS-a Petar Nikitin, čija je skupina organizirala jedan od antiratnih prosvjeda, kaže da ih je policija upozorila da bi ekstremni desničari mogli izvesti nasilne provokacije.

- Naš je jedini cilj pokazati svijetu i javnosti u Srbiji što se događa, rekao je i dodao da Vacić javno gura ruske i Putinove interese u Srbiji te da je on taj koji Srbiju pokušava pretvoriti u Rusiju.

Rastu tenzije

Kako se prošlog mjeseca približavala godišnjica ruske invazije na Ukrajinu, tenzije su rasle u Beogradu.

Skup krajnje desnice sredinom veljače završio je tako što su sudionici pokušali provaliti u ured predsjednika Vučića. Damjan Knežević, čelnik Narodne patrole, održao je govor pred oko 1000 okupljenih pozivajući na svrgavanje Vučića. Mnogi od okupljenih tada su mahali ruskim zastavama i nosili proratne simbole sa slovom Z, kojim ruska vojska označava svoja vozila u Ukrajini.

Policija je tada uhitila Kneževića i još dvojicu njegovih suradnika pod optužbom za poticanje na nasilje. Na dan skupa je u Novom Sadu uhićen još jedan pripadnik Narodne patrole pod optužbom da je imao oružje.

Ta su uhićenja potaknula bijes među pristašama Narodne patrole, koji su planirali proratni skup 24. veljače, uz RDS-ov antiratni prosvjed.

Na godišnjicu invazije RDS je prema savjetu policije održao manji skup koji je prošao bez incidenata.

Natalia Taranuščenko, organizatorica ukrajinske udruge Čini dobro sa sjedištem u Beogradu, rekla je za Politico da, iako je Srbija inače gostoljubiva zemlja, još uvijek postoje simboli ruske agresije, viđa se slovo Z po ulicama Beograda, a još se uvijek čuje i kako su Ukrajinci nacisti te puno ruske propagande.

Ipak, i dalje postoji neka nada za Ukrajince i Ruse koji se protive ratu te traže sigurnost u Srbiji.

- Srbi su bili veoma uzbuđeni jer su očekivali da će Putin svrgnuti Ukrajinu za tri dana, nakon čega bi oni mogli Srbiji vratiti Kosovo, kaže beogradski odvjetnik Čedomir Stojković, koji istražuje ruski utjecaj u Srbiji.

- No s vremenom, kako se rat nije odvijao onako kako su se nadali, ta su se očekivanja počela mijenjati, dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:21