NA RASPOLAGANJU

Srpski šef diplomacije obećao suradnju s američkim institucijama: ‘Ako bude trebalo, istražit ćemo Trumpovog zeta‘

Srbija je zemljište kompleksa iznajmila na 99 godina, a na prostoru ruševina planira se gradnja dvije visoke zgrade sa stanovima i hotelima

Donald Trump i Jared Kushner

 Andrew Caballero-reynolds/Afp

Srbijanski šef diplomacije Srbije Marko Đurić izjavio je u subotu da će srpske institucije surađivati s američkim ako dođe do istrage o poslovanju tvrtke Trumpova zeta Jareda Kushnera koja će investirati u kompleks bivšeg Glavnog stožera u Beogradu, objavio je Glas Amerike (VOA).

Srbija je s tvrtkom Jareda Kushnera "Affinity" u svibnju potpisala ugovor o "revitalizaciji" kompleksa Glavnog stožera nekadašnje JNA u središtu Beograda, čiji su dijelovi porušeni tijekom višemjesečnog NATO bombardiranja 1999.

Ugovorom, koji još nije objavljen, Srbija je zemljište kompleksa iznajmila na 99 godina, a na prostoru ruševina planira se gradnja dvije visoke zgrade sa stanovima i hotelima. Preuređenju objekata tog kompleksa, izgrađenog između 1955. i 1965. godine, koji su zbog svoje arhitektonske vrijednosti zaštićeni kao kulturno dobro, protive se stručne institucije i organizacije, te srbijanska oporba i civilno društvo.

image

Projekt u Beogradu

Jared Kushner, Instagram/

Đurić je u intervjuu za VOA niječno odgovorio na pitanje je li on, u vrijeme dok je bio veleposlanik Srbije u Washingtonu, imao saznanja o istrazi koju o poslovanju kompanije zeta bivšeg predsjednika SAD i aktualnog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa vodi senatski Odbor za financije američkog Kongresa.

Prema pisanju VOA, demokrat Ron Wyden, koji predvodi istragu, naveo da su dužnosnici Srbije i Albanije prišli tvrtki "Affinity" s poslovnim prijedlozima za ulaganje.

Đurić tvrdi da o tome s njim nitko nije razgovarao, inzistirajući da se on ne miješa "u rad pravosudnih tijela, ni srpskih institucija, a kamoli američkih".

Dodao je da će, "ako i kada dođe do bilo kakvih pitanja na tu temu, sve srpske isntitucije biti na raspolaganju američkim" i da će "Srbija uvijek pomoći da se vode istrage".

Glas Amerike podsjeća da je senator Ron Wyden u pismu Kushnerovoj tvrtki zatražio dodatne informacije o poslovnim odnosima s inozemnim investitorima, uključujući vlade drugih zemalja koje plaćaju toj kompaniji, kako se navodi, "stotine milijuna dolara" naknade za savjetodavne usluge.

image

Ivanka Trump i Jared Kushner

Ctk/Alamy/Alamy/Profimedia/Ctk/alamy/alamy/profimedia

Iza svega leži zabrinutost Odbora da "Affinity" djeluje kao shema kompenzacije, djelimično osmišljena da zaobiđe federalne zahtjeve za objelodanjivanje transakcija, kao i da bi moglo doći do sukoba interesa, navodi VOA.

Senator Wyden je zatražio da tvrtka Trumpova zeta dostavi informacije o investicijama u Srbiji i naveo listu svega što Odbor za financije zanima, ponajprije popis svih pojedinaca i entiteta koji su partneri te tvrtke, listu svih lokacija u Srbiji koje razmatra za razvoj nekretnina i opis razvojnih planova za svaku lokaciju ponaosob.

Odbor interesira i koliko točno u dolarima "Affinity" planira uložiti u svaki srpski projekt nekretnina, te koliko svaki od partnera kompanije ulaže za svaki projekt.

Wyden, prema tvrdnjama Glasa Amerike, traži i detaljan opis uvjeta svih ugovora između tvrtke "Affinity" i srbijanske vlade o razvoju nekretnina u Srbiji.

Srbijanski predsjednik sastao se sredinom lipnja u Beogradu s Jaredom Kushnerom i pohvalio se na svom Instagramu da je to bila "inspirativna razmjena ideja", te da je gostu pokazao Beograd i "izložio neke od planova za njegov još brži rast".

Vučić je naveo i da je Kushner njemu predstavio projekt za hotel u Beogradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 18:31