PORUKA IZ BEOGRADA

Srpski premijer: ‘Spremni smo na kompromis oko Kosova. Sve je bolje od eskalacije‘

‘Bolje je sjesti, sastati se, razgovarati, pokušati razgovarati. Sve je bolje od eskalacije‘, rekao je Miloš Vučević

Miloš Vučević i Aleksandar Vučić

 Milos Miskov/betaphoto/Sipa Press/Profimedia/Milos Miskov/betaphoto/sipa Press/profimedia

Srbija je "apsolutno spremna raspravljati s Prištinom" i "učiniti kompromise" oko Kosova, rekao je u utorak srbijanski premijer za agenciju France presse, uoči susreta predsjednika Srbije i premijera Kosova u srijedu u Bruxellesu, prvog u gotovo godinu dana.

"Kompromis, to znači da nitko u potpunosti ne pobijedi, ni da nitko u potpunosti ne izgubi", rekao je za AFP.

"Bolje je sjesti, sastati se, razgovarati, pokušati razgovarati. Sve je bolje od eskalacije", dodao je.

"Velike nacije, velike države, nisu velike zbog svog teritorija već zbog odgovornosti u traženju mira", dodao je Miloš Vučević čija zemlja nikad nije priznala neovisnost Kosova.

Neovisnost bivše srbijanske pokrajine nije priznalo ni 5 zemalja Europske unije - Cipar, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Španjolska.

Vučević je rekao i da Beograd ne pomaže "nijednoj zaraćenoj strani" u ratu u Ukrajini čak i ako se srpsko oružje nađe na ukrajinskoj fronti nakon što su ga nabavile zapadne zemlje.

"Ne želim spriječiti tvrtke da prodaju naše streljivo u Španjolsku, Češku, SAD... Jer nije zabranjeno i nije nemoralno da mi proizvodimo oružje i streljivo koje se, nažalost, koristi gdje je rat”, dodao je.

List Financial Times objavio je nedavno procjene da je Srbija neizravno preko drugih zemalja od početka ruske invazije na Ukrajinu izvezla u tu zemlju streljivo u vrijednosti oko 800 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 19:52