NIJEMCI U ŠOKU

Srpski državljanin poziva na nove napade u Njemačkoj: ‘Suleiman treba biti uzor, ide u najviši krug raja‘

U Hamburgu je protiv njega vođen postupak zbog pružanja otpora policiji uz vrijeđanje i nanošenje tjelesnih ozljeda

Napadač iz Mannheima

 Screenshot YouTube

Njemačke službe identificirale su muškarca koji je, poslije krvavog napada u Mannheimu, slavio taj zločin na društvenoj mreži TikTok, doznaje tjednik Spiegel.

Radi se o srpskom državljaninu Muhamedu R. (35), rođenom u Prištini na Kosovu, navodi Spiegel, a prenosi DW.

Muhamed R. je u jednominutnom snimku na njemačkom jeziku rekao da je ubojica iz Mannheima „uzor“ i da će otići u „najviši krug raja“. On je pozvao na nova takva islamistička zlodjela.

Napad koji je uzdrmao Njemačku

U Mannheimu je u petak Suleiman A. (25), rođen u Afganistanu, nožem napao organizatore manifestacije antiislamskog pokreta Pax Europa, ranivši više ljudi, uključujući i poznatog kritičara islama Michaela Stürzenbergera.

Suleiman je potom nožem zadao fatalni udarac u vrat policajcu Rouvenu L. (29) koji je preminuo u nedjelju. Napad je okončan pošto je drugi policajac pucao u napadača. Čitavo zlodjelo zabilježeno je kamerom mobilnog telefona.

Za sada se nagađa o eventualnim islamističkim motivima napada. Sam ubojica još ne može biti ispitan jer je zbog prostrijelne rane u teškom stanju.

Napad u Mannheimu osudio je cijeli njemački državni vrh. U Njemačkoj se povela rasprava o islamističkoj prijetnji, kao i o islamofobiji.

Ne zna se gdje je Muhamed R.

Osuđivan je i video koji je Muhamed R. objavio na TikToku. To njemu nije prvi put. Kako piše Spiegel, službe već duže imaju na oku ovog čovjeka zbog snimaka s islamističkim i antisemitskim sadržajem. Krajem prošle godine je navodno pozivao da se otputuje u Izrael i napadne izraelsku državu.

Muhamed R. je rođen u Prištini, a u Njemačku je stigao kao trogodišnje dijete 1991. godine. Poznato je da je ovdje boravio do 2019. godine, posljednji put u Hamburgu gdje je protiv njega vođen postupak zbog pružanja otpora policiji uz vrijeđanje i nanošenje tjelesnih ozljeda.

Kako dodaje Spiegel, hamburške službe su povele postupak za deportaciju Muhameda R. koji se pak od tada skriva, navodno koristeći lažne identitete. Službe pretpostavljaju da više nije u Njemačkoj, a zabranjen mu je i ulazak u Šengenski prostor, piše DW.

Njemačka razmatra obnovu protjerivanja u Afganistan

Nakon ubojstva policajca u Mannheimu, njemačka vlada razmatra mogućnost ponovnog protjerivanja u Afganistan odakle dolazi počinitelj, priopćeno je u utorak.

"Kod osoba koje predstavljaju potencijalnu opasnost po javnu sigurnost u Njemačkoj moramo posebice ustrajati na protjerivanju", priopćio je ured ministrice unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

Faeser je rekla kako se trenutno "ispituju" mogućnost protjerivanja u Afganistan koja su prekinuta dolaskom talibana na vlast 2021.

Ministar unutarnjih poslova najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne - Vestfalije, Herbert Reul (Kršćansko-demokratska unije CDU), izjavio je kako u Afganistanu postoje sigurna područja u koja se može protjerivati.

Nekoliko ministara unutarnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina zatražilo je sazivanje sjednice koja bi se bavila ovim pitanjem.

Neki ministri zalažu se i za protjerivanje kriminalaca i u Siriju.

Savezna koalicijska socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada najavila je podršku inicijativama ministara unutarnjih poslova saveznih pokrajina.

"S obzirom na trenutnu situaciju, mislim da je podrška ovom naumu unutar vlade velika", rekao je predsjednik zastupničkog kluba SPD-a u Bundestagu, Rolf Muetzenich.

Posljednjih mjeseci u Njemačkoj se bilježi značajan porast nasilnog kriminala s počiniteljima stranog porijekla. Pritom nož kao oružje igra važnu ulogu.

Prošloga petka jedan Afganistanac nožem je napao jednog političara u Mannheimu te nakon toga ubio policajca koji je političaru krenuo u pomoć. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 20:00