SVADBA U KARPATIMA

SRETAN KRAJ ILI TRIK? Bivši češki premijer oženio ljubavnicu zbog koje je morao dati ostavku

Bivši češki premijer Petr Nečas i bivša predstojnica njegova ureda Jana Nagyova vjenčali su se u subotu u Karpatima. Tako je njihova priča, koja je njega stajala ostavke a nje radnog mjesta, ipak dobila sretan kraj. Ali možda se samo nastavlja skandal.

Bila je to najdalekosežnija antikorupcijska akcija u Češkoj. Nečasa, smjernog političara koji je sa suprugom Radkom i četvero djece svake nedjelje bio na misi, zbog kampanje temeljene na borbi protiv korupcije zvali su “gospodin Čiste ruke” ali u lipnju je morao dati ostavku.

Otkrilo se da mu je Jana Nagyova ljubavnica i da je koristila obavještajne službe kako bi špijunirala premijerovu suprugu. Nečasa je supruga zatim ostavila, razveli su se u kolovozu, ali Nagyova je bila i u većoj nevolji, jer je otkriveno da je je parlamentarnim zastupnicima koji su se protivili premijerovim mjerama štednje nudila visoke pozicije u državnim tvrtkama ako ga podrže. Istražitelji sumnjaju da Nečas stoji iza pokušaja podmićivanja zastupnika.

Međutim, u utorak je Nagyova ušetala u sjedište češke policije u Pragu i predstavila se kao gospođa Jana Nečasova. Njezin odvjetnik Eduard Bruna potvrdio je novinarima da su se ona i bivši premijer vjenčali, što znači da prema češkom zakonu oni sada ne moraju svjedočiti jedno protiv drugoga. Zbog toga većina komentatora u Češkoj misli da je vjenčanje Nečasa i Nagyove samo ciničan trik.

“Dokazivanje da Jana Nagyova u korupcijskom skandalu nije djelovala sama nego uime Petra Nečasa je okosnica sudskog procesa a sada će to biti jako teško dokazati” komentirao je za New York Times Jaroslav Plesl, zamjenik glavnog urednika najvećeg češkog političkog magazina Tyden.

Danima se nagađalo o tajnom vjenčanju Nečasa i Nagyove jer ih je netko vidio u bajkovitom Mcelyju, dvorcu iz 17. stoljeća blizu Praga, pred kojim se prostire lijepi njegovani park, ima veliki spa i jezero s bijelom pješčanom plažom. Tabloidi su nudili velike nagrade za nove fotografije ili videosnimke para.

Nečas i Nagyova u vezi su godinama a priznali su je tek ljetos, kad su u srpnju magazinu Tyden priznali da je to što su ostali u vezi i nakon što je Nečas postao premijer vjerojatno nije bila dobra ideja. “Ispreplitanje osobnog odnosa s poslovnim jednostavno nije korektno i ja sam to znao.” rekao je Nečas novinaru i priznao da je njegovo srce ipak nadvladalo njegov razum.

Sam Nečas nije optužen za korupciju i žestoko demantira da je upleten u podmićivanje zastupnika. Nagyova također tvrdi da je nevina, a njezin odvjetnik u utorak je potvrdio da je u svojoj posljednjoj posjeti policiji odbila dati bilo kakvu izjavu “jer nije još spremna”.

U istrazi su prisluškivali Nečasove i Nagyovine telefonske razgovore, pronašli 8 milijuna dolara u gotovini i zlatne poluge, račune za Louis Vuitton torbice u vrijednosti od 120.000 eura, ali ne mogu ih izravno povezati s eventualnim uslugama koje su Nečas ili ona pružali za te nagrade.

Zbog posebne sklonosti dizajnerskoj odjeći i skupom nakitu Nagyovu su zvali “carica”. Skandal je potresao Češku i cijelu centralnu Europu koja se nakon ulaska u EU trudi iskorijeniti kulturu korupcije duboko usađenu za vrijeme komunizma.

Korupcija je u Češkoj toliko raširena i uobičajena da je jedan dosjetljivi mladić nedavno pokrenuo korupcijski safari, autobusni obilazak vila utjecajnih lobista u kojima se na jednoj adresi nalaze stotine kompanija ili kojima su nagrađeni u korupcijskim transakcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 22:08