VULIN UPUTIO ZAHTJEV

SRBIJA USKORO PROGLAŠAVA IZVANREDNO STANJE, ČEKA SE SAMO VUČIĆEVA ODLUKA 'Zna se što to znači - nema kafića i kina, već vojska na ulicama'

Aleksandar Vučić
 Sven Hoppe / dpa Picture-Alliance/AFP

Srbija će u narednim danima proglasiti izvanredno stanje, neslužbeno doznaje Blic. To je u subotu ministar obrane Aleksandar Vulin zatražio od predsjednika Aleksandra Vučića.

U skladu s Ustavom, a zbog ugrožene sigurnosti građana, Vulin je uputio pismeno predsjedniku Aleksandru Vučiću zahtjev da, u skladu s ustavnim ingerencijama, poduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništava.

- Nakon pojave koronavirusa procjena je da bi dalje širenje moglo značajno ugroziti zdravlje šireg stanovništva, a time i funkcioniranje života u Republici Srbiji. To zahtjeva donošenje hitnih mjera iz nadležnosti predsjednika RS. Sada je na njemu da odluči kako i na koji način će iskoristiti svoju ustavnu ovlast - rekao je Vulin gostujući na TV Pink.

O mogućnostima uvođenja izvanrednog stanja u Srbiji danas je govorio i Aleksandar Vučić. On je pojasnio proceduru na koji način se to čini.

- Izvanredno stanje se uvodi ako ministar obrane pošalje vrhovnom zapovjedniku predsjedniku države, pismo da je ugrožena sigurnost države. Zatim ga šaljemo u skupštinu, ali, pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsjednik Srbije, predsjednik skupštine i vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom uvedu izvanredno stanje - pojasnio je Vučić.

Kako je kazao, "onda, znate što to znači" .

- Ako se uvede izvanredno stanje nema više kafića, barova, kina, kazališta, već vojska na ulice, zna se što na granici i tako dalje - rekao je Vučić na konferenciji za medije u subotu.

Vučić se obratio i putem svog službenog Instagram profila samo nekoliko trenutaka nakon što je objavljena informacija da bi u Srbiji već sutra moglo biti proglašeno izvanredno stanje zbog virusa korona.

⁃ Predaja nikada nije i neće biti opcija za Srbiju. Borit ćemo se i pobijedit ćemo - napisao je čelnik Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 01:20