ALEKSANDAR VUČIĆ

‘Srbija danas čini više od 50 posto ekonomije Zapadnog Balkana! Kosovo? Ne planiram ništa potpisivati‘

Vučić kaže i kako Srbija ima svoju politiku. - Da, na europskom putu smo, ali nismo u svemu suglasni

Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic/AFP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako i dalje "nisu dobili nacrt onoga što želi EU" u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Mi smo dostavili svoj prijedlog, Albanci svoj, ništa nismo još dobili iz Bruxellesa - izjavio je u obraćanju građanima.

Dodao je kako će prvi otkriti detalje nacrta kad stigne i naveo da nikad nije krio planove.

- Nikad nisam sakrio niti jedno slovo niti riječ - tvrdi predsjednik Srbije.

Dok se on obraćao javnosti, ispred zgrade Predsjedništva Srbije na Andrićevom vencu prosvjedovali su roditelji mladića ubijenih u kafiću Panda u Peću, gradu na zapadu Kosova, 1998. godine.

Vučić je u obraćanju rekao i kako u Ohridu, 18. ožujka, kad će se održati nova runda pregovora, neće biti "nikakav sudbinski ili sudbonosni dan". Optužio je kritičare da im nije stalo do Kosova i kako se nadaju da će on potpisati nekakav sporazum.

- Jedino oko čega se brinu je da imaju priliku za ‘javno streljanje‘ predsjednika Srbije - rekao je Vučić, a prenosi N1.

Dodao je kako je posljednjih dana razmatrano što je neophodno da bi se normalizirali odnosi, naglašavajući kako to za njega "nije eufemizam za priznanje Kosova, de facto ili de iure".

- Normalizacija je za mene imati bolje odnose s Albancima nego danas, riješiti bezbroj problema koje imamo i pokušati živjeti koliko je moguće zajedno, a koliko ne - jedni pored drugih - izjavio je. Pozvao je građane da vjeruju državnom rukovodstvu i rekao da će ono dati sve od sebe kako bi se sačuvao mir i išlo ka putu normalizacije, čuvajući vitalne državne i nacionalne interese.

- Ne moraju glasovati sutra za mene, samo ih molim da vjeruju u posvećenost, mudrost, ozbiljnost i rodoljublje svog državnog rukovodstva. Znam što radim, znam što radimo. Nemamo drugih garancija, netko mora pregovarati. I nikad ništa tajno neću priznati. Ja znam što ne smijemo izgubiti, a znam što moramo sačuvati - rekao je Vučić.

Kaže i kako Srbija danas čini više od 50 posto ekonomije Zapadnog Balkana.

- Srbija je do prije nekoliko godina bila svega 39 do 40 posto ukupne ekonomije Zapadnog Balkana. Srbija je danas Srbija. Onako kako mi gledamo, više od 50 posto ekonomije Zapadnog Balkana - izjavio je.

- Rastom srpske ekonomije, to je ono čime možemo surađivati sa svima i to je ono u čemu možemo pobjeđivati - rekao je.

Brod dovesti u mirnu luku

- Mi moramo svoju malu zemlju, ovaj naš mali brod dovesti do mirne luke, pri tome čuvajući i taj brod, naše nacionalne interese u metaforičkom smislu… Nekad djeluje kao igra na petoparcu, piprevka na žici, ali to je to. I bit će puno stvari koje, ako Albanci prihvate formirati ZSO, a mislim da neće, za nas nisu jednostavne. I neću kriti nijednu od tih stvari od ljudi. Ali rezultat će na kraju biti dobar za našu zemlju - ocijenio je Vučić.

Komentirao je i nagađanja da će prepustiti da premijerka Ana Brnabić potpiše eventualni sporazum s Prištinom.

- Kad čujete tako nešto od nekoga, recite mu slobodno u lice da je lažov… Kad neko bude nešto potpisivao, potpisat ću ja, a ne planiram ništa potpisati. Ja ne vičem ‘juriš’, a nadam se da neću morati nikad ni reći ‘za mnom, junaci‘ - izjavio je.

Vučić kaže i kako Srbija ima svoju politiku.

- I Srbija se drži svoje politike. Da, Srbija je na europskom putu, ne može lako opstati ako nije na europskom putu. Ali nismo u svemu suglasni, ne moramo ni biti suglasni - kaže Vučić, a prenosi N1.

Naglasio je kako će službeni Beograd inzistirati na tome da ZSO (Zajednica srpskih općina) bude formirana, jer je to "strašno važna stvar". A očekuje i da će ona biti formirana u skladu s već potpisanim dokumentima. Osvrnuo se na dokument iz 2015. godine, koji, kako je rekao, garantira Srbiji da ima nadležnosti u zdravstvu, školstvu, ruralnom i ekonomskom razvoju. Ta zajednica bi, dodaje, povezala 97 posto sredina s većinski srpskim stanovništvom.

- Ostale bi neke isturene enklave - rekao je.

Na pitanje o tome cilja li SNS političke protivnike u spotovima koji se pojavljuju na pojedinim prorežimskim televizijama, Vučić kaže: "Ako je ciljanje kad pustite izjave tih političara, dakle, ne vrijeđate im obitelj, ništa. A oni o meni naprave film od dva sata, kažete - brat mu je kriminalac - i to nije ciljanje… A kad pustite samo riječi tih političkih protivnika, oni kažu - to je ciljanje. Pa što vi hoćete? Da nitko ne smije odgovoriti? Trebamo sjediti i reći - OK, nastavite nas udarati! Pa jeste li realni, ljudi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:37