ŠPEKULACIJE U SUSJEDSTVU

SRBI NAGAĐAJU ŠTO EU ZAPRAVO ŽELI OD NJIH 'Traže da se zatvori Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu koji smatraju obavještajnom bazom Moskve'

Arhivska fotografija: Koosnivač Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu Viktor Safyanov pozira ispred zgrade
 Marko Djurica / REUTERS

Srpski portal Novosti.rs piše da su vlastima u Beogradu neslužbenim kanalima stigli signali da Srbija mora zatvoriti Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu ukoliko želi da postati članica EU, iako to ne piše ni u jednom službenom dokumentu.

Novosti podsjećaju da Centar u Nišu već duže vrijeme plijeni pozornost europskih država te se smatra obavještajnom bazom Rusije na Balkanu i prijetnjom europskoj sigurnosti. U službenim objašnjenjima koja stižu iz EU, stav Bruxellesa je da Srbija već sudjeluje u europskom Mehanizmu za civilnu zaštitu i reagiranje u izvanrednim situacijama te stoga preklapanja na ovom polju treba izbjegavati.

- U tom kontekstu, EU ukazuje na uvjeravanja srpskih vlasti da Centar u Nišu neće dobiti vojni karakter, niti će biti sredstvo za regionalnu koordinaciju, a što bi bilo nespojivo s mehanizmom EU - dobile su Novosti odgovor u Delegaciji EU u Srbiji na pitanje da li postoje zahtjevi da Srbija zatvori Centar.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Beogradu je iznio otvorenu tvrdnju da EU traži od Srbije da zatvori Centar, jer ga smatra "špijunskim gnijezdom":

- A to što je tijekom njegovog postojanja očišćeno od mina više od četiri milijuna kvadratnih metara i neutralizirano oko 1.500 mina i ostalih eksplozivnih naprava, to što je taj centar pružao pomoć u gašenju požara na jugu Europe, uključujući zemlje EU, o tome šute - rekao je Lavrov nedavno.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da takvih zajtjeva iz EU nije primio:

- Možda je Lavrovu to rečeno. U svakom slučaju o tome odlučuje Vlada, a ne Brisel, Washington ili Moskva - važno je komentirao Vučić.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je da su navodi o špijunaži u Centru u Nišu glupost i da je spreman da razgovara o njegovom zatvaranju ako iz Europe dokažu da zaista riječ o obavještajnoj bazi.

Iz Centra u Nišu za "Novosti" su poručili da je on otvoren za posjete delegacija svih država:

- Tijekom ove godine posjetile su nas ekipe tri zapadna medija koji su pokušali da pronađu "špijunsku opremu" i napravili reportaže da je Centar isključivo humanitarnog karaktera - rekli su u Centru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 02:26