NACIJA U FORMI

'SPREMNI ZA RAD I OBRANU' Putin uvodi obavezni fitness program iz Staljinove mračne ere

Tako će sport postati obavezni dio svakodnevnog života prosječnog Rusa.
 AFP

Vladimir Putin želi dovesti u formu Ruse svih godina, a kako bi to postigao inspiraciju je našao u metodama iz ere brutalnog diktatora Josefa Staljina.

U ponedjeljak je tako objavio kako će staljinistički fitness program iz 1930. godine nazvan 'Spremni za rad i obranu' biti modificiran i ponovno uveden. Tako će sport postati obavezni dio svakodnevnog života prosječnog Rusa.

Još nije jasno od čega će se sastojati moderna verzija ovog programa. No, u vrijeme Sovjetskog saveza građani su bili obavezni odbrati neki sport i sudjelovati u natjecanjima. Posebno su popularni bili trčanje, skijanje i plivanje. Najboljima su uručivane medalje koje su ponosno nosili na okupljanjima ploreterijata.

Program je u početku osmišljen kako bi svi Sovjeti bili u punoj fizičkoj spremi u slučaju da dođe do potrebe da brane svoju domovinu. No, kasnije je sport jednostavno postao sastavni dio života i zabave dok to nije zamrlo zajedno sa padom Sovjetskog saveza.

Obnovljeni program će se početi provoditi od rujna, a Putinu će se podnositi godišnje izvješće o fizičkom stanju nacije i posebnim uspjesima pojedinaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:40